Racuchy na kefirze jak u babci. Zrobię je synowi w Dzień Matki
W świąteczne dni musi być odświętne śniadanie. To była jedna z najważniejszych niepisanych zasad w mojej rodzinie. Na zakończenie roku szkolnego — naleśniki z czekoladą. Na Dzień Dziecka — placuszki twarogowe z borówkami.
A w Dzień Matki, chociaż w zasadzie to my powinnyśmy robić jej prezent, mama od rana smażyła racuchy. Nieziemskie racuchy! Słodkie, puszyste, posypane cukrem pudrem. Przepyszne!
Przepyszne racuchy na kefirze jak u babci
W tym roku to ja będę smażyć racuchy na Dzień Matki dla swojego synka. I dla mamy też, bo na pewno zawiozę jej pełen talerz. Dlatego już się wzięłam prosty przepis na racuchy z przepiśnika babci i od razu go wypróbowałam. Wyszły idealnie.
Najczęściej robi się racuchy drożdżowe, jednak moja mama i babcia robiły je na kefirze. To dlatego wychodziły tak delikatne i rozpływające się w ustach! Kefir powoduje, że są miękkie i puszyste w środku, ale są o wiele delikatniejsze. I nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.
Przepis na racuchy na kefirze jak u babci
Przepis na racuchy na kefirze jak u babci jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Nie trzeba wcale dużo dodatków ani czasu. Można dodać do nich dowolne owoce, na przykład jabłka, borówki, maliny, gruszki albo banana.
Do zrobienia racuchów potrzebujesz:
- 400 ml kefiru,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 320 g mąki pszennej typ 450,
- olej do smażenia.
Racuchy podaje się z owocami, dżemem, musem owocowym lub czekoladą. Najlepiej smakują jednak po prostu posypane cukrem pudrem. Tak, jak w dzieciństwie.
Jak zrobić racuchy na kefirze
Przygotowanie racuchów jest bardzo proste. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i kefir wyciągnij wcześniej z lodówki.
- Wymieszaj w misce kefir z jajkami za pomocą trzepaczki lub miksera (na niskich obrotach).
- Dodaj cukier puder i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Miksuj do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż naleśnikowe.
- Możesz dodać wybrane owoce, umyte i pokrojone w drobne kawałeczki.
- Odstaw ciasto na 5 minut.
- Rozgrzej na patelni odrobinę oleju. Smaż okrągłe placki, po 2-3 minuty z każdej strony.
Racuszki na kefirze jak u babci gotowe! Aż chce się je jeść na gorąco. Twoje dzieci je pokochają. To idealny pomysł na spokojne, leniwe śniadanie w Dzień Matki.
Zobacz także:
Kruszonka jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach
Moja mama nigdy nie dawała jajka do kopytek. Dzięki temu składnikowi rozpływały się w ustach
Biorę ciasto francuskie, układam truskawki i zawijam w rulon. Ten deser to hit w moim domu