Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Racuchy na kefirze jak u babci. Zrobię je synowi w Dzień Matki

Racuchy na kefirze jak u babci. Zrobię je synowi w Dzień Matki

racuchy
Fot. Shutterstock/BBA Photography

W świąteczne dni musi być odświętne śniadanie. To była jedna z najważniejszych niepisanych zasad w mojej rodzinie. Na zakończenie roku szkolnego — naleśniki z czekoladą. Na Dzień Dziecka — placuszki twarogowe z borówkami.

A w Dzień Matki, chociaż w zasadzie to my powinnyśmy robić jej prezent, mama od rana smażyła racuchy. Nieziemskie racuchy! Słodkie, puszyste, posypane cukrem pudrem. Przepyszne!

Przepyszne racuchy na kefirze jak u babci

W tym roku to ja będę smażyć racuchy na Dzień Matki dla swojego synka. I dla mamy też, bo na pewno zawiozę jej pełen talerz. Dlatego już się wzięłam prosty przepis na racuchy z przepiśnika babci i od razu go wypróbowałam. Wyszły idealnie.

Najczęściej robi się racuchy drożdżowe, jednak moja mama i babcia robiły je na kefirze. To dlatego wychodziły tak delikatne i rozpływające się w ustach! Kefir powoduje, że są miękkie i puszyste w środku, ale są o wiele delikatniejsze. I nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.

racuszki
Fot. Pixabay/RitaE

Przepis na racuchy na kefirze jak u babci

Przepis na racuchy na kefirze jak u babci jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Nie trzeba wcale dużo dodatków ani czasu. Można dodać do nich dowolne owoce, na przykład jabłka, borówki, maliny, gruszki albo banana.

Do zrobienia racuchów potrzebujesz:

  • 400 ml kefiru,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 320 g mąki pszennej typ 450,
  • olej do smażenia.

Racuchy podaje się z owocami, dżemem, musem owocowym lub czekoladą. Najlepiej smakują jednak po prostu posypane cukrem pudrem. Tak, jak w dzieciństwie.

Jak zrobić racuchy na kefirze

Przygotowanie racuchów jest bardzo proste. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i kefir wyciągnij wcześniej z lodówki.

  1. Wymieszaj w misce kefir z jajkami za pomocą trzepaczki lub miksera (na niskich obrotach).
  2. Dodaj cukier puder i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Miksuj do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż naleśnikowe.
  4. Możesz dodać wybrane owoce, umyte i pokrojone w drobne kawałeczki.
  5. Odstaw ciasto na 5 minut.
  6. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju. Smaż okrągłe placki, po 2-3 minuty z każdej strony.

Racuszki na kefirze jak u babci gotowe! Aż chce się je jeść na gorąco. Twoje dzieci je pokochają. To idealny pomysł na spokojne, leniwe śniadanie w Dzień Matki.

Zobacz także:

Kruszonka jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach

Moja mama nigdy nie dawała jajka do kopytek. Dzięki temu składnikowi rozpływały się w ustach

Biorę ciasto francuskie, układam truskawki i zawijam w rulon. Ten deser to hit w moim domu