Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jej neutralny smak sprawia, że da się z niej zrobić wszystko, nawet deser. Wielką zaletą cukinii jest to, że można ją kupić przez cały rok. A teraz, w środku lata jest najsmaczniejsza i najtańsza. To idealny czas, żeby wypróbować przepis na placki z cukinii dla dziecka.Te placki są łatwe w wykonaniu, zdrowe, smaczne i dietetyczne. Moje dzieci je uwielbiają, a ja także chętnie się nimi zajadam. Placki z cukinii są świetne jako samodzielne danie, albo jako dodatek — np. do mięsa. Można je podać z jogurtem, pomidorowym sosem, albo posypane koperkiem. Przygotowane w piekarniku będą idealne dla maluszków, nawet na samym początku rozszerzania diety.
Dzieci kochają gofry! Nic dziwnego, cieplutkie i chrupiące z dżemem, owocami, bitą śmietaną, czy po prostu z cukrem pudrem kuszą każdego łasucha. Zwykle zajadamy się nimi na wakacjach, bo w domu, bez dobrego sprzętu ciężko je zrobić.Teraz możecie jeść gofry w każdy weekend na śniadanie, bo Biedronka sprzedaje świetną gofrownicę za jedyne 119 zł! Czy oni oszaleli?
“Matko, jakie kapcie wyszły” - powiediała moja przyjacółka, kiedy wyciągała ze spiżarni własnoręcznie ukiszone ogórki. W pierwszej chwili nie rozumiałam o czym mówi. W mojej rodzinie ogórki zawsze wychodzą. Nigdy nie widziałam “kapci”.Po chwili rozmowy już wiedziałam, że Monika nie zna zasady 3 razy 3, a ja nie znam innego kiszenia ogórków. Kolejne i mojej przyjaciółce wyszły jędrne, pyszne i aromatyczne, aż zadzwoniła podziękować.
Kruche ciasto jest genialne. Nadaje się i na słodko, i na wytrawnie. Można połączyć je z dowolnymi owocami, dodać do niego śmietanę, budyń, masę sernikową — w każdej wersji wychodzi.Ale to z jagodami przebija je wszystkie! Naładowane owocami, z delikatną pianką i wspaniałą kruszonką — czego chcieć więcej? Po prostu rozpływa się w ustach! Pospiesz się i zrób je, zanim skończą się jagody. Twoja rodzina nie odejdzie od stołu, aż nie zostanie ostatni okruszek.
Idealny deser na lato. To ciasto trzeba trzymać w lodówce, bo najlepiej smakuje na zimno. Orzeźwia, schładza, a przy tym rozpieszcza podniebienie. Dzieciaki za nim przepadają, bo poza tym, że jest pyszne, niesamowicie wygląda!Jego dużą zaletą jest też to, że nie wymaga drogich i skomplikowanych składników, a jego wykonanie jest bardzo proste. W weekend zaskocz rodzinę tym pysznym, kolorowym ciastem na zimno.
Wiadomo, że nikt nie gotuje takiej pomidorówki jak babcia - tak przynajmniej mówi mój syn, który tej zupy u innych nie tyka. Nie dziwię się, moja mama robi obłędną pomidorówkę, dokładnie taką, jak robiła jej mama, a teraz gotuję ją także ja. Nie mam córki, więc synom zdradziłam sekret tego przepisu.Babcia miała swoje tajemnice, które sprawiały, że jej dania były lepsze, niż te od Magdy Gessler. Żartowała, że przyprawia je miłością, ale wszyscy dobrze wiemy, że nie tylko. Pomidorówka babci Kazi była kremowa, delikatna i podawana zawsze z domowym makaronem. Ja aż tak ambitna nie jestem, makaron kupuję, ale zupa jest taka, jak jej.
Latem uwielbiamy wszelkie słodkości i desery. A już najbardziej te, które są lekkie, owocowe i mimo wyczuwalnej słodyczy, orzeźwiająco kwaskowate. A jednocześnie nie bardzo chce nam się piec. Włączanie piekarnika w upalny wakacyjny dzień to zbrodnia!Dlatego świetnym rozwiązaniem są malinowe babeczki bez pieczenia. Mają wszystkie cechy, które sprawiają, że są po prostu idealnym letnim deserem. Smakują obłędnie i robi się je bardzo prosto!
Bez ogórków małosolnych nie wyobrażam sobie lata. Jednak tak samo nie widzę siebie stojącej nad garem parującej wody, by robić zalewę do ogórków. Dlatego robię małosolne bez wody w słoikach albo woreczku strunowym i powiem ci, że lepszych nie jadłam.Ogórki małosolne bez zalewy, zwane również "suchymi" ogórkami małosolnymi, są doskonałym zamiennikiem dla tradycyjnych ogórków małosolnych. Bardziej chrupią, szybciej się robią i nie trzeba martwić się, co zrobić z zalewą pozostałą po tym, jak wszystkie zniknęły już ze słoika.
To był ulubiony przysmak wszystkich dzieci! Wafle przekładane kremem czekoladowym w PRL-u gościły na stole w każdym domu. Przepis na ten deser jest banalnie prosty, a jego smak mimo to niepowtarzalny. Za każdym razem, gdy w domu gościły dzieciaki albo sąsiadka wpadła na kawę, można było serwować wafle z kremem kakaowym. Smakowały każdemu.Wafle czekoladowe to zdecydowanie deser wart przypomnienia. W dodatku nie potrzeba wiele, by wafle przekładańce wykonać samodzielnie. Wystarczy kilka prostych składników, by przyrządzić ten pyszny deser rodem z PRL.
Latem oczywiście najbardziej czekam na truskawki, czereśnie i fasolkę szparagową. Ale bardzo wysoko na mojej liście ulubionych wakacyjnych produktów zawsze był bób. Uwielbiałam gotowany po prostu w osolonej wodzie albo smażony na patelni.Ale odkąd dodałam do niego boczek, ten produkt stał się moim najbardziej ulubionym obiadem! Cała moja rodzina się nim zajada, zwłaszcza jeśli podaję go w towarzystwie młodych ziemniaczków.
Dlatego o tej porze roku najlepiej sprawdzają się ciasta bez pieczenia! Nie wymagają prawie wcale wysiłku, zawsze wychodzą i są przepyszne. A ten przepis jest po prostu genialny, a ciasto wygląda obłędnie!Latem tak już jest: ma się ochotę na coś lekkiego, słodkiego i owocowego. Ale z drugiej strony upał i wysokie temperatury nie zachęcają ani do stania przy kuchence, ani do odpalania piekarnika.
Niektórzy lubią ciasto drożdżowe samo, doceniają słodycz jego kruszonki i prostotę. Inni wolą z sezonowymi owocami, które dodają trochę kwaskowatego posmaku. A jeszcze inni uwielbiają takie z białym serem — słodkie, wilgotne, po prostu przepyszne.Ekspresowe ciasto drożdżowe z serem z tego przepisu zawsze się udaje! To prawdziwa sztuka, bo ser jest dość ciężki i zdarza się, że drożdżowiec opada. Z tym przepisem masz pewność, że proporcje składników są idealne.
Ten przepis będzie hitem sezonu. Ogórki z chilli od Ani Bardowskiej znanej z programu "Rolnik szuka żony" są przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Nie wymagają nawet pasteryzowania!Mało tego, ogórków nie musimy obierać ze skórki, wystarczy je pokroić na podłużne plastry. Gotowe ogórki będą lekko pikantne – idealne do obiadu w chłodniejsze jesienne dni. Jak zrobić ogórki z chilli bez pasteryzowania?
Do ciasta drożdżowego potrzeba prawie magicznych umiejętności. A ten przepis wymaga tylko jednego – dłuższego oczekiwania na gotowe już ciasto. Wisząca babka smakuje, jak żadna inna. Jest lekka jak chmurka, dlatego niektórzy nazywają ją anielską. Nazwa "wisząca babka" wzięła się ze specyficznego sposobu studzenia ciasta.Po wyjęciu z piekarnika babka musi… wisieć kilka godzin w powietrzu. Da się to zrobić dzięki specyficznej budowie formy, która ma w środku wystający tunel. Dzięki temu zabiegowi ciasto zyskuje zadziwiające właściwości. Przepis jest prosty i bardzo tani, a wisząca babka znika z talerzy w mgnieniu oka.
Wakacje to czas kiedy znacznie więcej podróżujemy, nie tylko nad morze czy jezioro, ale też do lasu, czy na piknik. Wszystko, żeby odciągnąć dzieci od ekranów i spędzić z nimi jak najwięcej beztroskiego czasu na świeżym powietrzu.A na łonie przyrody, kopiąc piłkę, spacerując czy w czasie kąpieli dzieci strasznie szybko robią się głodne. Żadna mama nie chce ich codziennie karmić frytkami, dlatego przed każdym wyjazdem robię domowy prowiant. Ulubione przekąski moich dzieci są banalnie proste. Wystarczy to, co i tak pewnie masz w lodówce.
Najlepsze placki ziemniaczane z młodych ziemniaków robiła babcia. Babci już z nami nie ma, ale jej sekret pozostał. Przekazywany w rodzinie szeptem, jak najcenniejszy skarb. Wiele osób nie robi placków z młodych ziemniaków, bo mają za dużo wody. Babcia wiedziała, jak sobie z tym poradzić i wcale nie chodziło o składniki.Dzięki jej metodzie placki z młodych ziemniaków nie tylko nie rozpadają się na patelni, ale są też chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Babcia mąki używała symbolicznie, bo przecież chcemy jeść ziemniaki, a nie pszenicę. Warto też dodać, że niezależnie od tego, czy placki zjesz z cukrem, czy śmietaną i łososiem - wyskoczysz z kapci. Lepszych nie ma.
Idealne ciasto drożdżowe jest puszyste. Po przekrojeniu widać, że ma strukturę jak gąbka, czyli wyraźne bąbelki powietrza. I po prostu rozpływa się w ustach.Taki efekt jednak trudno uzyskać. Czasami już-już wydaje nam się, że ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i mięciutkie, ale po wyjęciu z piekarnika opada i robi się zakalec. Można tego łatwo uniknąć. To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe, które nie opada i wychodzi za pierwszym razem.
Dzisiaj rano zrobiłam coś pysznego: ciasto francuskie z truskawkami. Wszystko zniknęło w kilka minut! Coś lżejszego, słodszego, delikatniejszego. I oczywiście z owocami! Staramy się nimi cieszyć, dopóki są pyszne, słodkie i w szczycie sezonu. Zimą jemy bardziej treściwe śniadania. Szykuję swojej rodzinie kiełbaski, jajka, omlety, kanapki. Ale kiedy tylko robi się cieplej, kiedy zaczyna się ta wspaniała, owocowo-warzywna pora roku, wszyscy nagle mamy ochotę na coś innego.
Litr jagód kosztuje w 2024 roku około 20 zł. Bo te owoce zwykle nie są sprzedawane na wagę, a na litry właśnie. Litr jagód to około 60 dkg. Czemu więc jedna jagodzianka kosztuje 15-20 zł? Zresztą kogo to obchodzi, na jednej nie da się przecież poprzestać! Trzeba zjeść od razu dużo, bo to towar sezonowy, jak mało który. Nie namawiam was, żebyście kupowali kilka jagodzianek za absurdalne pieniądze, tylko żebyście zrobili własne. Ten przepis dostałam dawno temu od koleżanki, która prowadzi konto z przepisami na Instagramie i dokładnie tak, jak powiedziała - te bułeczki robią się same i najlepiej... przygotować od razu składniki na podwójną porcję, bo są tak pyszne, że nie sposób nie sięgnąć po kolejną.
Jak zrobić kruche ciasto jak u babci? Przepis na ten klasyk cukierniczy niby jest prosty, ale sprawia sporo problemów. A uzyskanie tego charakterystycznego smaku z dzieciństwa graniczy z cudem. To dlatego, że babcia dodawała do kruchego ciasta jeden składnik, którego próżno szukać w nowoczesnych przepisach.Moja babcia robiła najlepsze ciasto kruche, chociaż nie miało nic wspólnego z modnymi dzisiaj tartami czy tarteletkami. Kruche ciasto jak u babci robi się tylko w dużej prostokątnej blasze. Przecież babcia musiała zrobić taką porcję deseru, żeby dla każdego wnuka starczyło. A w tym starym przepisie liczą się nie tylko składniki.
Sernik z ziemniakami nie jest niczym niezwykłym. Co więcej, ziemniaków w ogóle w nim nie czuć. Za to ciasto z tym składnikiem może dłużej stać, nawet w cieple i nie rozpływa się i nie traci konsystencji. Gdy spróbujesz raz sernika z ziemniakami, już nigdy nie zrobisz innego.
Najlepsze ciastek “słoneczka” wcale nie leżą w ladzie w cukierni. Kiedyś robiła je babcia. Kruche, słodkie i cudownie zwieńczone kwaskowym dżemem i marmoladą, nigdzie nie będą smakowały lepiej. Chyba że wykorzystasz nasz przepis na ciastka, które pokocha twoja rodzina.Ciastka "słoneczka" były niegdyś ozdobą każdej niedzielnej herbatki i popołudniowej kawki. Z biegiem lat odeszły do lamusa. Pora przygotować je jeszcze raz. Przepis na nie nie jest wcale taki trudny.
Ciasto drożdżowe jest nie tylko smaczne, lecz także budzi miłe wspomnienia. Pachnie jak wakacje u babci. Tradycyjne jest dość trudne do zrobienia i wymaga czasu, więc my mamy inną propozycję: ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami!Sezon na truskawki w pełni, więc szkoda by było z niego nie skorzystać! A mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe z owocami i słodką kruszonką to wspaniały deser. W kilka chwil znika co do ostatniego okruszka.
Sezon truskawkowy zobowiązuje. W czerwcu trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa natury, ile tylko się da. Na przykład: wypiekając pyszne ciasta. Najprostsze jest chyba kruche ciasto z truskawkami.To moje ulubione. Robi się błyskawicznie i nie ma możliwości, żeby coś nie wyszło. Nauczyłam się go od mojej mamy i nie wyobrażam sobie niczego lepszego dla dzieci. Takie ciasto podaję nawet na śniadanie. Jest pyszne, a przy tym zdrowe i pożywne.
W dobie PRL trudno było o słodkości. Wiele składników było niedostępnych, więc panie domu prześcigały się w tym, by zrobić coś pysznego z niczego. W ten sposób powstało wiele wspaniałych deserów.Aż trudno uwierzyć, że odeszły w niepamięć. Na szczególną uwagę zasługują wafle przekładane różnymi masami. Najbardziej popularne są te z kremem kakaowym z mleka w proszku, ale opcji jest o wiele więcej. Wypróbuj te przepisy na wafle rodem z PRL.
W pierwszym lepszym osiedlowym sklepie możemy znaleźć co najmniej siedem różnego rodzaju cukierków. Do tego kilkanaście rodzajów ciastek, czekolad i batonów.W zamierzchłej epoce jednak o słodkości nie było tak prosto. Dlatego panie domu robiły wszystko, co mogły, by stworzyć coś z niczego i przygotować naprawdę pyszne domowe słodycze. Jednym z nich były cukierki z patelni, rozpływający się w ustach przysmak doby PRL.
Truskawkowy blok czekoladowy to pyszny i szybki deser bez pieczenia, podbił serca mojej rodziny. Koniecznie wypróbuj ten przepis w sezonie truskawkowym. Różowy blok z mleka w proszku wygląda i smakuje wspaniale, a jego truskawkowy aromat roznosi się po całym domu.Blok czekoladowy to absolutny hit wśród deserów naszego dzieciństwa. W PRL o czekoladzie można było marzyć tylko od święta, a słodkiego się chciało na co dzień. Mamy robiły więc te cuda z mleka w proszku, bo były tanie i bardzo wydajne, a my zajadaliśmy się nimi bez opamiętania. Klasyczny blok czekoladowy ma kilka wariantów, a ten różowy z truskawkami to zdecydowanie najlepszy z nich.
Chociaż w polskim domu jajecznicę dzieli się głównie na mniej i bardziej ściętą, to na świecie występuje wiele jej rodzajów. Najbardziej znana jest jajecznica angielska, francuska i amerykańska. Niewiele osób wie, że istnieje także jajecznica po rosyjsku. A jej smak przebija wszystkie inne.I chociaż ostatnimi laty nie pałamy sympatią do tej nacji, to musimy przyznać, że przepis na jajecznicę mają obłędny. Kiedy raz spróbujesz jajecznicy po rosyjsku, już nigdy nie zjesz innej. Jej sekret to nie tylko sposób przyrządzania, ale też podawania.