Dlaczego lepiej nie podawać dziecku jajeczek wielkanocnych?
Czekoladowe jajeczka podawane dzieciom na Wielkanoc to nie tylko ogromne ilości cukru, ale i niebezpieczeństwo… zadławieniem. Była ratowniczka medyczna tłumaczy, na czym polega zagrożenie.
Wielkanoc pełna zdradliwych składników
Trzeba przyznać, że producenci wielkanocnych jajeczek wiedzą, jak zachęcić dorosłych, a co dopiero dzieci. Kolorowe, błyszczące sreberka przykuwają uwagę najmłodszych, a pyszne nadzienie słodyczy sprawia, że maluchy sięgają po więcej.
Po pierwsze jednak takie słodycze są bardzo zdradliwe. O tym przekonała nas dietetyczka, Magda Sałacka:
- Warto zwrócić uwagę na skład jajeczek wielkanocnych. Zazwyczaj znajdziemy w nich niebezpieczny nie tylko dla dziecka utwardzany olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy i emulgatory, nie wspominając o ogromnych ilościach cukru.
Zapytaliśmy też, jaki te składniki mają wpływ na zdrowie i aktywność malucha:
- Te składniki w niewielkich ilościach oczywiście nie zaszkodzą. Gorzej jeśli pojawiają się one w diecie dziecka regularnie. Wówczas mogą powodować problemy z nadwagą, nadpobudliwość ruchową czy kłopoty z koncentracją .
Nie tylko skład jest groźny
Jednak nie tylko składem powinni zainteresować się rodzice. Na swoim profilu na Instagramie była ratowniczka i prywatnie mama dwójki dzieci, podzieliła się poradą na temat zagrożenia, jakimi są jajeczka wielkanocne.
Okazuje się, że małe słodycze są równie niebezpieczne, jak drobne zabawki, których nie pozwalamy brać naszym pociechom do buzi . W taki sam sposób mogą one prowadzić do zadławienia.
Nikki pokazuje też, jaki rozmiar słodyczy jest odpowiedni dla maluchów. Warto pamiętać o tej radzie podczas najbliższej Wielkanocy:
Artykuły polecane przez redakcję Portal parentingowy:
-
Rodzice ostrzegają przed maseczkami dla niemowląt. Mogą być niebezpieczne dla zdrowia
-
Kiedy uczniowie wrócą do szkół? Przemysław Czarnek podał termin
-
Produkty zakazane w czasie ciąży. Lepiej całkowicie z nich zrezygnować
źródło: instagram.com/tinyheartseducation