Mini-bajaderki jak z PRL. Ten przepis to łatwizna, a smakują obłędnie!
Dziś jest dzień czekolady i należy to uszanować! Jeśli masz ochotę na kilka kosteczek tego wyjątkowego wyrobu, teraz masz okazję jak rzadko, by się skusić. A może pójdziesz o krok dalej i sama przygotujesz czekoladowe słodkości?
Najłatwiej i najprzyjemniej będzie zrobić pyszne, malutkie bajaderki. Dokładnie takie, jak kiedyś robiły nasze mamy i babcie. To może być także okazja do świetnej zabawy dla twojego dziecka. Maluchy uwielbiają wspólne pichcenie, zacznijcie więc w ten sposób weekend!
Bajaderka – kultowe ciastko PRL-u
Można je kochać albo nienawidzić. Ale umówmy się – ta druga grupa jest znacznie mniej liczna. Bo bajaderki, choć mogą się wydawać reliktem PRL-u, dziś wciąż cieszą się popularnością i można je kupić w wielu cukierniach. Ale tak naprawdę, historia bajaderki jest znacznie dłuższa. W PRL-u faktycznie wiodły prym, jeśli chodzi o ciastka, bo stanowiły rozwiązanie problemu: jak zrobić coś z niczego.
Bajaderkę wymyślił, jeszcze przed I wojną światową, cukiernik Jan Gajewski, właściciel słynnej cukierni z ulicy Chmielnej w Warszawie. Wówczas panował zwyczaj, że resztki z ciast i ciastek, tortów i herbatników, okruszki, itd. sprzedawano w papierowych torbach, za grosze. A ten człowiek, który, trzeba przyznać, miał smykałkę do interesów, wpadł na pomysł, by połączyć te "odpady” za pomocą czekoladowej masy. Dodał odrobinę rumu i tak stworzył nowe ciastko.
Z czego zrobić bajaderki w domu?
Przygotowanie bajaderek to zajęcie wyjątkowo wdzięczne. Nie wymaga nawet pieczenia, więc ich produkcja kosztuje tylko trochę naszego czasu i energii. Najlepiej przystąpić do niego w momencie, gdy po jakichś urodzinach czy inne uroczystości, nazbiera nam się trochę resztek z ciast i ciastek. Ale można je też utoczyć zupełnie od nowa. A oto przepis:
- ok. 0,5 kg suchych, kruchy ciastek, mogą być połamane herbatniki, nieco biszkoptów, itp. Jeśli nie masz "starych”, zmieszaj nowe,
- 2 łyżki serka mascarpone lub homogenizowanego, może być waniliowy albo czekoladowy,
- 1-2 łyżki powideł śliwkowych lub kwaśnego dżemu, np. z czarnej porzeczki,
- 1-2 garście posiekanych orzechów włoskich, laskowych, migdałów, mogą być też płatki migdałowe,
- tabliczka czekolady – dowolnie – ciemnej lub mlecznej,
- łyżka masła lub oleju kokosowego,
- trochę mleka, ok. 1/4 szklanki, aby zmiękczyć konsystencję,
- to, co chcesz na posypkę: wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe, sezam, kawę, mielone orzeszki, cukrowe ozdoby do ciast, itp.
Wykonanie domowych bajaderek
Wymieszaj wszystko i gotowe! Ale najpierw zaproś do pracy dziecko. Niech pokruszy ciastka tak, by były w miarę jednakowej wielkości. Przełóżcie je do miski, a w drugim naczyniu zmieszajcie płynniejsze składniki, czyli serek, dżem masło i mleko. Dodajcie do ciastek i zagniećcie wszystko razem. Z masy trzeba teraz uformować kulki.
W ciepłej kąpieli rozpuść czekoladę. Gdy będzie płynna, zanurz w niej kulki, a następnie obtocz w ulubionej posypce. Jeśli się postarasz, w ten sposób możesz uzyskać nawet bardzo eleganckie ciastka i zaprosić gości. Czujesz się zachęcona? Zapowiada się pyszny weekend!
Zobacz także:
Nikt nie uwierzy, że zrobiłaś go w mikrofali. Ten pyszny deser nie ma ani grama cukru i mąki
Zdrowsza i smaczniejsza niż inne. Unikalny przepis na czekoladową polewę do pierniczków
Zrobiliśmy test w ciemno kremów czekoladowych. Zwycięzca mógł być tylko jeden