Biorę ciasteczka, masło i śmietankę. Nie znam lepszego sposobu na ciasto bez pieczenia
Dlatego o tej porze roku najlepiej sprawdzają się ciasta bez pieczenia! Nie wymagają prawie wcale wysiłku, zawsze wychodzą i są przepyszne. A ten przepis jest po prostu genialny, a ciasto wygląda obłędnie!
Latem tak już jest: ma się ochotę na coś lekkiego, słodkiego i owocowego. Ale z drugiej strony upał i wysokie temperatury nie zachęcają ani do stania przy kuchence, ani do odpalania piekarnika.
Ciasto bez pieczenia z owocami
Nie czas na ciasto drożdżowe, nie czas na kruche. Włącznie piekarnika w taki gorąc to samobójstwo! Dlatego proponujemy coś, przy czym się nie napocisz za bardzo: ciasto bez pieczenia z owocami. Jeśli spodziewasz się gości, zrób od razu dwie tortownice. Nie zmarnuje się!
Jest świeże i pyszne — delikatne, orzeźwiające, słodkie i mocno owocowe. Idealne na weekend. Najlepiej smakuje oczywiście zjadane na tarasie, w towarzystwie dużej szklanki mrożonej kawy. Tajemnicą udanego ciasta bez pieczenia jest spód. Dobrze schłodzony powinien trzymać formę, więc przygotuj je odpowiednio wcześniej.
Składniki na ciasto bez pieczenia z owocami
Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami. Maliny, winogrona, truskawki, czereśnie, borówki amerykańskie, brzoskwinie, agrest i porzeczki — do wyboru, do koloru. Możesz nawet dowolnie miksować owocki albo ułożyć z nich mozaikowe dzieło sztuki. Nie używaj tylko kiwi, mango i ananasa, bo na tych owocach galaretka się nie zetnie.
Poza owocami potrzebujesz:
- 120 g herbatników,
- 70 g masła,
- 0,5 l śmietanki 30 lub 36 proc.,
- 100 g serka mascarpone,
- 2 galaretki.
Najładniejszy efekt uzyskasz, jeśli wybierzesz przezroczyste galaretki. Mają smak winogronowy, więc będą się wspaniale komponować. Możesz także zdecydować się na kolorową, na przykład dopasowaną barwą do owoców. Dzieciaki będą zachwycone niebieską. To będzie wyglądać zupełnie kosmicznie!
Przepis na ciasto bez pieczenia z owocami
Wykonanie ciasta bez pieczenia z owocami nie zajmuje w sumie dużo czasu. Robi się je jednak etapami, bo kolejne warstwy muszą się schłodzić, więc zaplanuj sobie działanie odpowiednio wcześniej. Jak zrobić ciasto bez pieczenia?
- Najpierw rozpuść galaretki w 600 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
- Przygotuj spód: herbatniki zmiel w robocie kuchennym, możesz także wsadzić je do woreczka strunowego i potraktować wałkiem do ciasta. Roztop masło w garnuszku, dodaj do rozkruszonych na drobno herbatników. Dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj tortownicę, najlepiej wyłóż ją przezroczystą folią spożywczą. Wyłóż masę ciasteczkową do formy i "uklep" palcami na dnie, tak by było równo.
- Ostaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Po tym czasie ubij śmietankę mikserem. Kiedy nie będzie jeszcze do końca ścięta, dodawaj serek mascarpone łyżką, ciągle miksując.
- Na ciasteczkowy spód wyłóż masę śmietanową.
- Umyj i przygotuj owoce. Ułóż je na śmietanie.
- Lekko tężejącą galaretkę wylej na owoce.
- Wstaw ciasto na co najmniej 3 godziny do lodówki.
I gotowe — możesz podawać pyszny deser. Twoi goście będą zachwyceni. Każdy będzie miał ochotę na dokładkę.
Zobacz także:
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z serem. Sekret tkwi nie tylko w składnikach
Ogórki z chilli od Ani Bardowskiej z "Rolnik szuka żony". Przepis na słoiki bez pasteryzowania
Dzieci sprzedawały lemoniadę na ulicy. Straż miejska zjawiła się po sekundzie z groźbami