Dzieci żądają go kilka razy w tygodniu. To ciasto bez pieczenia to nasz rodzinny przebój
Każda mama to zna: dzieciaki zaglądają do szafek, a tam – głucho. „Mamooo, jest coś słodkiego?”, cóż, czasem nie ma. Nie ma też ochoty na przebieżkę do najbliższego sklepiku... Co robić? Jest na to sposób – mega szybkie i całkiem pożywne ciasto bez pieczenia.
Nauczyła mnie tego moja babcia. To ciasto robi się błyskawicznie, jest tanie, a wszystkie składniki przeważnie są w domu. I co najważniejsze, stefanka, bo tak się nazywa to cudo, wyjdzie każdej pani domu. Nawet takiej, która z reguły jest na bakier z kuchnią, a zwłaszcza z wypiekami.
To ciasto nie tylko dla niecierpliwych dzieciaków
Gdy dzieci chodzą i szukają czegoś „na ząb”, możesz im podać to ciasto z kaszy manny i herbatników. Szybciutko rozprawisz się z ich głodem na słodkie. Ale stefanka może uratować cię z opresji także w innej sytuacji. Na przykład w takiej, kiedy znienacka zapowiedzą się goście, a ty kompletnie nie masz ich czym poczęstować.
To ciasto nie wymaga pieczenia i w około 20 minut po przystąpieniu do pracy można już zacząć je jeść. Nic nie musi w nim rosnąć, więc jeśli martwisz się, że ci nie wyjdzie – zapewniam, to bardzo mało prawdopodobne!
A co najważniejsze, wszystkie składniki zwykle są w domu, bo coś takiego jak herbatniki – czy w ostateczności biszkopty, albo kasza manna, to przecież must-have właściwie każdej mamy. A nawet, jeśli trzeba po coś pobiec do pobliskiego sklepiku, i tak ciasto wyjdzie szybciej niż każde inne wymagające pieczenia.
Wystarczy pięć składników, ale można użyć siedmiu lub nawet więcej!
Do wykonania stefanki potrzebne będą:
- 1l mleka, może być również dowolny napój roślinny
- około 8 łyżek kaszy manny (doskonała będzie orkiszowa), ale ona mocno gęstnieje, więc nie trzeba się tymi ilościami tak bardzo przejmować, może być mniej
- ok. 4 łyżek cukru, ale 2 też dadzą radę – cukier można zastąpić miodem, tylko trzeba pamiętać, że potem będzie czuć jego smak
- około 2-4 łyżek masła – to nie ma takiego znaczenia, ciasto wyjdzie też bez masła
- aromat waniliowy – ale nie jest niezbędny
- kakao – wedle uznania, np. 3 łyżeczki
- kilka paczek herbatników – w zależności od wielkości formy – ok. 6
Jeśli chcemy ciasto jakoś udekorować, możemy zrobić polewę. Przydadzą się:
- łyżka masła
- łyżka cukru
- łyżka kakao
Polewę można z kolei posypać kolorową posypką, orzechami, wiórkami kokosowymi - co kto lubi.
Jak robimy ciasto z herbatników i manny?
W formie układamy herbatniki, jeden obok drugiego, tak, aby zakryły całe dno. W rondelku podgrzewamy 1/2 l mleka z połową kaszy manny, połową cukru, połową masła i ewentualnie aromatem. Cały czas mieszamy, żeby kasza się nie zrobiła grudkowata. Gdy się zagotuje, możemy pogotować jeszcze około minuty.
Masę wylewamy na ułożone herbatniki i równo rozprowadzamy. Możemy dać jej kilka minut, by przestygła. Następnie w rondelku podgrzewamy drugą połowę wszystkich składników – plus kakao rozprowadzone wcześniej w 1/4 szklanki wrzącej wody. Znowu czekamy, aż zabulgocze i wtedy gotujemy jeszcze ok. 1 minuty.
Na jasnej warstwie układamy znowu herbatniki, a na nie wylewamy gotową ciemną warstwę. I na wierzch – znowu herbatniki. By zrobić polewę, wystarczy podgrzać masło i rozmieszać w nim cukier oraz kakao – zabulgotać i gotowe. To wszystko. Warto poczekać choćby 20 minut, żeby ciasto stężało i przestygło, ale najbardziej niecierpliwi spokojnie mogą zacząć konsumpcję na gorąco!
Czytaj także:
Mój syn od drzwi się uśmiecha. Ta zupa to hit w moim domu i bomba na odporność
Zdrowe słodycze dla dzieci? Poznaj tajemnicze składniki na etykietach
Na śniadanko, podwieczorek i spacerek. Najlepsze placuszki brokułowe dla niejadka [PRZEPIS]