Za chwilę dojdzie do tragedii. Rozpoczęło się narodowe trucie dzieci
Do lasów ruszyli miłośnicy grzybów. Te dary lasu kuszą wszystkich. Las uspokaja, miękkie poszycie zachęca do spacerów, a co nam szkodzi na spacer wziąć koszyk. Może coś się trafi?
I tu, jak bumerang każdego roku powraca pytanie: czy zupę z maślaków, albo kurek można dać dzieciom? Z grzybami jest tak, jak z ziołami leczniczymi: jeśli nie jesteś pewna, na co patrzysz - nie zbieraj. A dzieciom grzybów najlepiej nie dawać wcale.
Maślaki i kurki nie są dla dzieci
Maślaki, kurki i prawdziwki pojawiają się w lasach coraz bardziej obficie, ale tak naprawdę żadne grzyby leśne nie powinny być podawane dzieciom do 12. , a niektóre źródła podają, że nawet do 16 r.ż.. Grzyby składają się głównie z wody, jednak na tle innych roślin mają też sporą zawartość białka, tyle że ciężkostrawnego. Dla dzieci wręcz niestrawnego.
Eksperci apelują, że dziecko po zjedzeniu grzyba jadalnego może mieć takie objawy, jak dorosły po zatruciu muchomorem sromotnikowym . Jakiś czas temu zwracał na to uwagę na antenie radia RMF prof. Andrzej Brodkiewicz ordynator pediatrii, nefrologii ze stacją dializ i leczenia ostrych zatruć szpitala przy ul. św. Wojciecha w Szczecinie.
Ostrzegają też inni lekarze i dietetycy. Do pierwszych urodzin dziecko nie powinno jeść grzybów wcale, po ukończeniu roku można sięgnąć po grzyby hodowlane , czyli pieczarki i boczniaki, z całą resztą zdecydowanie wato poczekać.
I choć w sosnowych zagajnikach roi się od maślaków, które trudno z innymi grzybami pomylić, a kurki bez trudu kupisz nawet w dyskoncie, to... pożałuj dziecku darów lasu , bo to może skończyć się tragedią.
Jakie grzyby zatem podawać?
Czy można podawać dzieciom pieczarki i boczniaki?
W Zachodniej Europie, Stanach Zjednoczonych czy Kanadzie grzyby hodowlane podaje się dzieciom w czasie rozszerzania diety. Największą popularnością cieszą się tam boczniaki, przez wielu uznawane za grzyb lecznicze. Te mają mnóstwo minerałów, a także witamin z gruby B.
W Polsce zaleca się wprowadzanie boczniaków i pieczarek do diety w formie rozdrobnionej po ukończeniu przez malucha pierwszego roku życia. Te grzyby uznaje się za bezpieczne i znacznie lżej strawne od leśnych.
Bezwzględnie przed podaniem dziecku grzybów, należy je bardzo dokładnie oczyścić. Nie ma zgodności wśród ekspertów od żywienia, czy konieczne jest ich obieranie. My radzimy obierać pieczarki i boczniaki przed podaniem ich dziecku. Skórka, podobnie jak w przypadku pomidora może spowodować ból brzuszka, a po co ryzykować?
Lasy Państwowe alarmują
Każdego roku Lasy Państwowe przypominają, aby nie zbierać grzybów, jeśli nie jesteśmy pewni, czy są jadalne. Lepiej też nie kupować ich u przydrożnych handlarzy, bo ciężko zweryfikować ich wiedzę. Korzystajmy z atlasów grzybów , albo wybierzmy się do lasu z zaprzyjaźnionym znawcą grzybów, jeśli to niemożliwe, pokażmy mu swoje zbiory, nim zabierzemy się za ich przygotowanie.
Jeśli zupełnie nie znasz się na grzybach, do lasu, zamiast koszyka lepiej zabrać aparat fotograficzny. Poziom relaksu podobny, jak przy zbiorach, a to hobby jest znacznie bezpieczniejsze. Pamiętaj też, aby nie niszczyć grzybów , nawet tych, które wiesz na pewno, że są niejadalne.
Po pierwsze każdy z nich pozytywnie wpływa na leśny klimat i jest jego ozdobą, a po drugie jest cennym źródłem pożywienia dla zwierząt leśnych.
Dla początkujących grzybiarzy załączmy link do atlasu grzybów przygotowanego przez Lasy Państwowe. Znajdziesz tam porównanie grzybów jadalnych i niejadalnych, które najczęściej są mylone. POBIERZ .
Zobacz także:
Kasza na talerzu przedszkolaka
Przygotowania do ciąży. Co jeść i suplementować, by starania były skuteczne, a dziecko zdrowe?