Już teraz zetnij pędy sosny, zimą sobie podziękujesz. Zrobisz z nich pyszny syrop na przeziębienie
Młode pędy sosny są idealnym surowcem na lecznicze nalewki i syropy. Zawierają bogactwo olejków eterycznych o prozdrowotnych właściwościach. Warto skorzystać z tej siły natury, ale trzeba się śpieszyć, bo teraz właśnie jest na to odpowiedni moment.
Domowe mikstury na przeziębienie cieszą się wielką popularnością. Są naprawdę skuteczne, a do tego pozbawione sztucznych barwników, konserwantów i innych podejrzanych składników, w które obfitują apteczne preparaty.
Moc ukryta w domowych lekarstwach
W przyrodzie tkwi ogromna siła. Warto z niej korzystać i wiele z nas to robi. Samodzielnie przyrządzamy przeróżne syropy, mikstury i nalewki, suszymy kwiaty i liście na napary, a wszystko po to, by, gdy przyjdzie jesień i zacznie się sezon na przeziębiania, mieć coś w zanadrzu. Coś bez konserwantów, barwników, tony cukru, alkoholu i innych "niezbędnych”, zdaniem producentów, składników.
W aptece trudno znaleźć w miarę czysty, od tych dodatków, syrop. Kiedy sporządzimy go sami, mamy za to 100-procentową pewność co do tego, co w nim siedzi. Dlatego warto sięgać po przepisy babć i przyrządzać własne lekarstwa, które czasem są tak skuteczne, że polecają je sami lekarze. Tak jest w przypadku syropu na kaszel z cebuli. Albo – syropu z pędów sosny.
Czas zebrać pędy sosny
Syropy na kaszel z sosny są oczywiście dostępne w aptekach, ale teraz jest taki moment, kiedy mamy szansę wykonać ten specyfik samodzielnie.
Właśnie na początku maja można zaobserwować intensywny wzrost "świeczek” sosnowych, czyli młodziutkich pędów. Wystarczy je ściąć i na ich bazie przygotować wspaniałe lekarstwo, które będzie jak znalazł, kiedy nadejdzie jesień, a z nią liczne infekcje, nieżyty górnych dróg oddechowych, ból gardła, itd.
Co takiego mają w sobie pędy sosny?
- olejek sosnowy – który udrażnia drogi oddechowe,
- witaminę C – która pobudza naszą odporność i jest silnym antyoksydantem,
- flawonoidy – czyli związki działające przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, ale i moczopędnie, czy rozkurczowo,
- sole mineralne – które regulują gospodarkę wodną organizmu, usprawniają krążenie krwi,
- żywice – które pełnią funkcje ochronne przed szkodnikami oraz chorobami, mają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne,
- gorycze – czyli gorzkie substancje, które pobudzają apetyt, działają uspokajająco i wzmacniająco.
Syrop z pędów sosny – przepis
Jak zrobić syrop z pędów sosny? To banalnie proste. Ważne tylko jest to, skąd będą pochodzić nasze pędy. Nie zbierajmy ich z drzew rosnących przy drodze, lepiej zapuścić się po nie w głąb lasu, na tereny wolne od zanieczyszczeń.
- ostrym narzędziem odcinaj pędy sosny tak, by uzyskać fragmenty ok. 5 cm długości. Nie obawiaj się, że niszczysz drzewa. Ten zabieg im nie zaszkodzi, a nawet sprawi, że sosny się w danych miejscach zagęszczą.
- odcięte kawałki umyj pod bieżącą wodą i potnij na jeszcze mniejsze kawałki, ok. 1 cm,
- proporcje do przygotowania syropu to: 1 kg pędów na 1 kg cukru na 1 l wody. Jeśli masz 0,5 kg pędów, zmniejsz odpowiednio ilość pozostałych składników,
- pędy wsyp do garnka, zalej wodą,
- gotuj godzinę, następnie odcedź,
- do wywaru dodaj cukier i ponownie gotuj, aż uzyskasz konsystencję syropu.
Uzyskaną miksturę przelej do butelek lub słoiczków i pasteryzuj – wtedy będziesz mogła jej używać przez dwa lata. Bez pasteryzacji zdatna będzie przez kilka miesięcy, a więc jesienią będzie już trzeba ją zużyć.
Zobacz także:
Już teraz zadbaj o zimową odporność. Naturalny lek z babcinej apteczki
Moja babcia robiła ten syrop gdy byłam dzieckiem. Dziś leczę nim kaszel i chrypkę u synów
GIS wycofuje syrop dla dzieci. Doszło do pomyłki