Moja babcia robiła ten syrop gdy byłam dzieckiem. Dziś leczę nim kaszel i chrypkę u synów
Jesienią ziemia daje nam to, co najcenniejsze. To właśnie teraz rolnicy wykopują z pól to, co rosło całe lato i zbierało najcenniejsze składniki odżywcze z polskiej ziemi. Nic dziwnego, że nasze babki właśnie z jesiennych darów natury przygotowywały syropy, którymi leczyły swoje rodziny w przypadku infekcji.
Ten syrop przygotowywała moja babcia, kiedy jesienią dopadała nas chrypa i dziś, cała trójka moich dzieci wstała z bólem gardła. Już wiem, jaki syrop przygotuję dla nich. Mam pewność, że postawi ich na nogi, bo sprawdza się w mojej rodzinie od pokoleń.
Pospolity i niedoceniany burak ćwikłowy
Burak rośnie w Polsce dość pospolicie. Zwykle używamy go do przygotowania barszczu, ścieramy z chrzanem lub robimy jarzynkę. Buraki podajemy chętnie dzieciom, bo rzadko uczulają, a mają dużo żelaza. Są domy, w których nie ma niedzieli bez ziemniaczka i buraczka w towarzystwie kotleta mielonego. Jednak to warzywo powinniśmy spożywać także na surowo, bo burak to bogactwo witamin.
W bulwie burka ćwikłowego znajdziemy mnóstwo witaminy C, witaminy A i B1, a także kwas foliowy i beta-karoten. Ale to nie koniec tej listy wspaniałości, bo burak to także wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód. Również dwa rzadko występujące składniki: rubid i cez skrywają się w buraku. To warzywo wzmacnia organizm, buduje odporność, pomaga walczyć z chrypką, uporczywym kaszlem, a to dopiero początek.
Fot. Pixabay
Syrop z buraka na chrypkę i kaszel
Syrop z buraka zawsze stał na parapecie w kuchni babci. Pomaga na chrypkę i ból gardła, ale też ułatwia odkrztuszanie, jest więc zbawienny np. na wyjściu z infekcji, kiedy "już tylko kaszel został". Do tego ten wspaniały syrop ułatwia oddychanie i oczyszcza drogi oddechowe. Dodatkowo odkwasza organizm i wspiera odporność.
Co ważne: jest naprawdę smaczny i nie znam dziecka, które by wa nim nie przepadało. Syrop można podawać już maluchom po ukończeniu 1 r.ż.. Co ważne, nie rób go na zapas. Ten syrop najskuteczniejszy jest krótko po zrobieniu, warto go więc przygotowywać co 2-3 dni.
Jak zrobić syrop z buraka - dwa sposoby
Choć w sieci możesz znaleźć przepisy na syrop z długogotowanego buraka, pamiętaj, że w ten sposób pozbawiasz go witaminy C. Lepiej przygotować go z surowego warzywa. Metody są dwie - pierwsza wymaga drążenia, druga krojenia warzywa - wybierz tę, która jest dla ciebie wygodniejsza.
Obierz buraka i wydrąż w nim dziurkę łyżką lub nożem, zostaw odrobinę luźnego miąższu w środku. Wlej do środka 4 łyżki płynnego miodu i odstaw w ciepłe miejsce na całą noc. Rano możesz podać dziecku syrop, po puszczeniu suku przechowuj go w lodówce.
Drugi sposób to pokrojenie buraka w kostkę i przełożenie go do słoika. Dodajemy, w zależności od wielkości buraka, od 4 do 8 łyżek miodu i mocno wstrząsamy. Zostawiamy na noc, żeby burak puścił sok, rano można podać dziecku. Jeśli nie możecie używać miodu, można zastąpić go cukrem, do smaku można dodać też sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Jak dawkować syrop na kaszel z buraka
Dziecku, które ukończyło 1 r.ż. podajemy jedną łyżeczkę syropu dwa razy dziennie. Pamiętaj, że syrop ma działanie wykrztuśne, więc podajemy go rano i po południu, nie mniej niż 5 godzin przed snem. Dzieci powyżej 12 r.ż. i dorośli powinni przyjmować syrop również dwa razy dziennie, jednak w dawce łyżki stołowej.
Domowy syrop z buraka jest tani i skuteczny. Świetnie nie tylko leczy, ale także zapobiega infekcjom. Może się z nim mierzyć tylko syrop z cebuli, który babcia przygotowywała zamiennie z buraczanym. Ta domowa mikstura jest w pełni naturalna, pozbawiona sztucznych konserwantów i zbędnych dodatków. Do tego naprawdę smaczna.
Zobacz także:
Miej je zawsze pod ręką, a pokonasz infekcję w jeden dzień. Apteczka idealna
Przedszkola stają się wylęgarnią zarazków. Rodzice dostali pierwsze ostrzeżenia