Nikt nie uwierzy, że zrobiłaś go w mikrofali. Ten pyszny deser nie ma ani grama cukru i mąki

Puszyste, wilgotne i obłędnie czekoladowe. Brownie to deser, który kochają dzieci i dorośli. Żeby je przygotować, wcale nie musisz uruchamiać piekarnika. Korzystając z tego sprytnego przepisu, zrobisz brownie w pięć minut i to bez cukru, mąki i mleka. Aż trudno uwierzyć, że w tak prosty sposób, można przygotować coś tak pysznego!
W porze podwieczorku dzieci zaczynają błagać o coś słodkiego – zna to dobrze każda mama. Ale kiedy kuchenna spiżarnia świeci pustkami, a ty nie masz ochoty faszerować maluchów cukrem tuż przed porą spania, pojawia się problem. Co można przygotować szybko i bez wysiłku? Ten przepis jest idealnym rozwiązaniem.
Brownie bez cukru i mąki
Ten przepis bije na głowę wszystkie inne fit desery. Do jego przygotowania nie potrzebujesz ani grama mąki czy cukru, a mimo wszystko jest słodki i przyjemnie mięciutki. Głównym składnikiem tego brownie są banany i kakao, a do jego przygotowania wystarczy kuchenka mikrofalowa.
Kiedy w domu są małe dzieci, takie sprytne rozwiązania są na wagę złota. To zdrowy deser, który przygotujesz dosłownie w pięć minut. W jego składzie nie ma mleka – będzie idealny dla alergików. A solidna dawka kakao i bananów sprawia, że to brownie jest dobrym źródłem żelaza, magnezu, potasu i witamin z grupy B.

Brownie z mikrofalówki — składniki
Zdrowe brownie zrobisz z zaledwie 4 składników. Przyda się też odpowiedni pojemnik. Musi nadawać się do użycia w kuchence mikrofalowej i być na tyle niewielki, aby mógł swobodnie się w niej obracać. Najlepiej wybrać coś prostokątnego – wtedy łatwiej będzie wykroić kawałki ciasta.
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 3 łyżeczki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- do dekoracji: kolorowa posypka, owoce lub orzechy

Jak zrobić brownie w mikrofali
Zacznij od dokładnego rozgniecenia bananów na gładką masę. Najlepiej zrobić to widelcem na płaskim talerzu. Bananową papkę przelej do miski, dodaj jajka, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do odpowiedniego pojemnika.

Pojemnik z ciastem włóż do mikrofalówki i ustaw na 2 minuty na największej mocy. Czas podgrzewania zależy od wymiarów pojemnika. Jeżeli po 2 minutach ciasto będzie nadal płynne, włóż je ponownie na 1 minutę. Po wyjęciu z kuchenki zaczekaj, aż brownie całkowicie wystygnie.

Zdrowe, pyszne i śliczne
Brownie z kuchenki mikrofalowej jest lekkie, puszyste i wilgotne. Trudno rozpoznać, że powstało bez użycia piekarnika i nigdy nie wychodzi zakalcowate. Ma mocno czekoladowy smak i zapach, ale jego słodycz zależy od dojrzałości bananów.
Aby deser wyglądał apetycznie, warto go udekorować. My użyliśmy kolorowej posypki, ale to tylko jeden z wariantów. Na brownie pięknie prezentują się maliny – umieść je na wierzchu masy przed włożeniem do mikrofalówki. Świetnie sprawdzą się także orzechy, bo dodadzą deserowi przyjemnej chrupkości.
Zobacz także:
Zrobiłam domowe pity. Teraz dzieci proszą o nie codziennie
Pestycydy w jabłkach z Lidla. Mamy oświadczenie sieci
Jeśli czytać z dziećmi o gotowaniu to koniecznie tę książkę. Jedzą potem jak najęte
Polub PortalParentingowy.pl na Facebooku i bądź z nami na bieżąco













