"Polska cytryna" rośnie w parku i wspiera odporność. Ruszaj na zbiory
Początek szkoły to spory test dla odporności dzieci. Nawet jeśli na dworze wciąż jest ciepło, to zderzenie z florą bakteryjną rówieśników może okazać się... brutalne. Pierwsze katarki i drobne infekcje potrafią skutecznie popsuć nastrój nowego roku szkolnego. Z pomocą przychodzi polska cytryna.
Berberys, bo o nim mowa jest krzewem ozdobnym, chętnie sadzimy go w ogrodach, można spotkać go także w parkach miejskich. W jego maleńkich owocach znajdziesz dużo witaminy C, która nie ulega zniszczeniu po podgrzaniu. Witamina C wspiera odporność, więc ruszaj do parku na zbiory!
Jak wygląda berberys
Berberys to kolczasty krzew, który dorasta do 3 m wysokości. Osiany drobnymi listkami: czerwonymi lub jasnozielonymi stanowi piękną ozdobę ogrodu. Jego drobne trzypłatkowe kwiaty pięknie pachną. Owocem berberysu są niewielkie czerwone lśniące jagody. Są kwaśne i cierpnie, dość twarde.
To właśnie owoce berberysu są wykorzystywane w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej, można je dodawać do herbaty, ale też przygotować napar wspierający odporność. O tym, jak wykorzystać czerwone jagody polskiej cytryny, przeczytasz poniżej.
Fot. Wikipedia Commons
Ostrożnie z berberysem
Spożywane w nadmiarze jagody mogą zaburzać pracę układu pokarmowego, a nawet uszkadzać wątrobę, dlatego nie poleca się ich jako codzienny dodatek do herbaty. Stosujemy je sporadycznie, w miarę potrzeby, np. w okresie pierwszych infekcji.
Berberysu nie wolno podawać kobietom w ciąży i małym dzieciom. Mogą powodować biegunki i doprowadzić do odwodnienia. Lecznicze właściwości polskiej cytryny można wykorzystać u dzieci powyżej 12 r.ż. i dorosłych.
Fot. Unsplash
Zastosowanie berberysu
Z liści berberysu można przygotować napar o działaniu żółciopędnym. Wspomaga on pracę układu pokarmowego. Przynosi ulgę przy bólach żołądka czy kamicy żółciowej. Wspiera pracę wątroby, reguluje wypróżnienia i pobudza apetyt. Napar pomaga też w walce ze stresem, pomaga się wyciszyć i spokojnie zasnąć.
Docenią go też osoby, które zmagają się z krwawieniem z dziąseł i nosa. Działa przeciwobrzękowo i zawiera rutynę, która wspiera także odporność. Z owoców berberysu można przygotować dżemy i soki, suszonych owoców można użyć także do przyprawienia mięsa. Wystarczy zmielić je lub zetrzeć w moździerzu.
Napar i odwar z owoców berberysu
Jeśli chcesz przygotować napar z owoców berberysu, włóż kilkanaście jagód do kubka, delikatnie zmiażdż je łyżką i zalej wrzątkiem, zostaw na kwadrans pod przykryciem, następnie odcedź i wypij. Możesz dosłodzić miodem. Przygotowując odwar, należy umieścić owoce w garnku, zalać wrzątkiem i gotować około 20 minut, następnie studzimy, odcedzamy i dodajemy miód.
Należy wypijać jedną szklankę napoju raz dziennie nie dłużej niż przez 4 dni. Po kuracji robimy tydzień przerwy. Stosujemy na początku infekcji celem wsparcia odporności. Witamina C w berberysie jest odporna na działanie wysokich temperatur. Niestety smak jest dość specyficzny, dlatego warto dosłodzić napój miodem.
Zobacz także:
Już teraz zadbaj o zimową odporność. Naturalny lek z babcinej apteczki
Bez żadnego marudzenia. 5 sposobów na smaczne podanie dziecku arbuza