Przepis na wilgotne i ciężkie ciasto drożdżowe z wiśniami. Moja ciocia dodawała do niego ten składnik
Ciasto drożdżowe to najpiękniejsze wspomnienie wakacji. Wiśnia rosła u mojej cioci na podwórku i rodziła piękne słodko-kwaśne owoce. Zbieraliśmy je sami, wspinaliśmy się na drzewa i rwaliśmy całymi garściami. Połowa wiśni do wiaderka, połowa do naszych brzuchów. Ciasto drożdżowe z wiśniami to smak mojego dzieciństwa.
Moja ciocia robiła jedyne takie ciasto drożdżowe z wiśniami. Było ciężkie od cukru, jogurtu i oleju i wypełnione wiśniami po brzegi. Gdy się je jadło, sok z wiśni skapywał jeszcze po dłoniach, a buzia cała była czerwona.
Ciasto drożdżowe z wiśniami - przepis
Trwa właśnie sezon na wiśnie. Są piękne i soczyste, mają dużo soku i dużo kwasowości, która wyśmienicie smakuje w połączeniu z ciastem drożdżowym. Żal ich nie wykorzystać i nie upiec pysznego ciasta drożdżowego. To wyjdzie puszyste i aż ciężkie od wiśni i soku z owoców. Posyp gęsto cukrem pudrem i patrz, jak znika w sekundę.
Dobre ciasto drożdżowe może być lekkie jak chmurka i wysoko wyrośnięte. Może być również takie, jak u mojej ciotki, ciężkie, mokre i pełne owoców. Takie ciasto drożdżowe pamięta się latami.
Składniki na ciasto drożdżowe z wiśniami
Ciasto drożdżowe nie będzie dobre bez dobrej jakości składników. Moja ciocia zawsze używała najświeższych jaj do ciasta drożdżowego, bo wierzyła, że tylko takie są w stanie nadać mu właściwej puszystości.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży suchych)
250 ml ciepłego mleka
200 g cukru
200 ml oleju
2 jajka
duży jogurt naturalny
szczypta soli
Nadzienie:
500 g wiśni
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem - przygotowanie
Suche drożdże nie wymagają wyrabiania zaczynu, więc jeśli używasz właśnie takich, po prostu omiń pierwszy krok przepisu, a drożdże wsyp bezpośrednio do mąki.
Przygotowanie ciasta:
Przygotowanie zaczynu (jeśli używasz świeżych drożdży):
Rozkrusz drożdże do miski, dodaj 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć. Możesz dodać łyżkę jogurtu.
Przygotowanie ciasta (dla świeżych i suchych drożdży):
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i resztę cukru. Jeśli używasz suchych drożdży, dodaj je teraz do mąki. W osobnej misce rozbij jajka i użyj trzepaczki, dodaj olej, jogurt i ciepłe mleko. Wymieszaj. Wlej mokre składniki do mąki (oraz zaczyn, jeśli używasz świeżych drożdży). Możesz dosypać więcej mąki, jeśli konsystencja wydaje ci się za rzadka. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno zająć to około 10 minut. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Opłucz wiśnie pod zimną wodą, a następnie je wydryluj. Możesz pokroić je na pół. Wymieszaj owoce z cukrem i (opcjonalnie) mąką ziemniaczaną, jeśli są bardzo miękkie i mają dużo soku, ale jak zostawisz je bez mąki, sok nawilży ciasto, wypłynie i przypiecze się na blaszce. Pycha! Odstaw na czas wyrastania ciasta.
Gdy ciasto wyrośnie, wsyp do niego wiśnie i delikatnie wymieszaj. Odstaw na jeszcze pół godziny. Potem umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Zobacz też:
Biorę ciasteczka, masło i śmietankę. Nie znam lepszego sposobu na ciasto bez pieczenia
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z serem. Sekret tkwi nie tylko w składnikach
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z serem. Sekret tkwi nie tylko w składnikach