Szpitale już czekają. Za chwilę zacznie się narodowe trucie dzieci
Karpik, fasola, grzyby i kapusta... Zbliżamy się do Bożego Narodzenia, robimy listę potraw, które muszą pojawić się na wigilijnym stole i... zapominamy o najmłodszych. Bo dziecko wielu dań z wieczerzy jeść nie powinno. Suszone grzyby dodajesz do kapusty i grzybów, ale czy wiesz, że dziecko nie powinno ich jeść?
Niby wszyscy wiemy, że dzieci grzybów jeść nie powinny, ale jak to jest z suszonymi? Tego aromatu nie da się niczym zastąpić, w większości polskich domów, bez suszonych borowików i prawdziwków Święta odbyć się nie mogą. Jednak warto pamiętać, że nie wszystkie dania są odpowiednie dla najmłodszych członków rodziny. Podpowiadamy, jak przygotować świąteczne smakołyki, żeby dzieciom nie szkodzić.
Czy dzieci mogą jeść suszone grzyby
Grzyby leśne, które chętnie zbieramy w polskich lasach, są nieodpowiednie dla dzieci. Zgodnie z wytycznymi dzieci do 12. roku życia (według niektórych źródeł nawet 16) nie powinny jeść grzybów leśnych. Zawierają one białka, które są niestrawne dla niedojrzałego układu pokarmowego. Dziecko może zatruć się nawet takim grzybem, który uznawany jest za jadalny.
Warto wiedzieć, że połowa dzieci, które zatrują się grzybami, umiera. To działa na wyobraźnię i każe się zastanowić, czy warto ryzykować. Nie warto. Dzieci do roku nie powinny jeść żadnych grzybów, roczniak może dostawać grzyby hodowlane, czyli pieczarki i boczniaki. Nimi warto zastąpić grzyby leśne w porcjach dzieci.
Dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów leśnych
Poza białkami, które mogą doprowadzić u dziecka do poważnego zatrucia, grzyby mogą kumulować też metale ciężkie, dlatego dzieciom nie powinno ich się serwować. Do tego grzyby, choć pyszne, są ciężkostrawne, nawet jeśli nie dojdzie do zatrucia, dziecko może przypłacić ucztę bólem brzuszka.
Grzyby hodowlane są lżej strawne i zawierają witaminy z grupy B, są one ważne dla rozwoju układu nerwowego. Co więc zaserwować przedszkolakowi na Wigilię, żeby był wilk syty i owca cała? No i przede wszystkim, żeby było bezpiecznie!
Jak podać dziecku grzyby na Wigilię
Najbezpieczniej jest podać maluchowi zupę pieczarkową, z niewielką ilością samych grzybów. Warto dołożyć do niej warzywa, jak marchew czy pietruszkę, zupkę można podawać z makaronem, ziemniakami lub w formie kremu. Doskonałym daniem dla malucha będą też duszone z cebulką boczniaki. Jeśli mamy w domu małego pierogożercę, lepiej przygotować dla niego nadzienie z twarogu i ziemniaków lub pieczonej ryby.
Maluch nie musi jeść wszystkiego, co na stole ląduje, ważniejsze jest tu jego zdrowie i bezpieczeństwo, niż tradycja. Kapustę wigilijną, którą zwykle przygotowujemy na kiszonkach, możesz zaserwować dziecku np. z żurawiną - będzie słodkawa i dziecko chętniej po nią sięgnie. Kiszone warzywa warto przemycać do diety dziecka, bo mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy i odporność malucha.
Zobacz także:
Groźna bakteria paraliżuje szpitale. Uderzający wzrost zachorowań
Te badania powinno przejść każde dziecko, zanim skończy 10 lat [LISTA]
"Zimowa choroba żołądka" atakuje w przedszkolach. Rozprzestrzenia się błyskawicznie