Taki króliczek z jajka będzie ozdobą stołu. Zrobisz go w mgnieniu oka
Szukasz prostego i efektownego pomysłu na dekorację wielkanocnego stołu? Proszę bardzo! Te słodkie króliczki zrobisz z ugotowanego jajka w kilka chwil. Będą ciekawą dekoracją talerzy twoich gości, a co najważniejsze — można je zjeść.
Do zrobienia dekoracji potrzebujesz tylko ugotowanego jajka i ziarenek pieprzu, jeśli chcesz, żeby zwierzątko miało oczy i nosek. Jajeczne króliczki to także świetny pomysł na świąteczne zadanie dla twojego dziecka, bo ich wykonanie jest naprawdę dziecinnie proste.
Króliczek z jajka na wielkanocny stół
Ta wielkanocna dekoracja podoba się wszystkim, chociaż największe wrażenie robi na dzieciach. Najlepsze jest to, że do jej przygotowania nie musisz niczego kupować. Wszystko, czego potrzebujesz, masz już w swojej kuchni. Jajecznego króliczka można też zjeść, więc nic się tutaj nie marnuje.
Bardzo ważne jest odpowiednie ugotowanie i obranie jajek. Do wody warto dodać sporo soli, albo łyżkę octu. Po ugotowaniu jajka możesz lekko obtłuc i zostawić w zimnej wodzie do całkowitego ostygnięcia. Przed obieraniem poturlaj też chwilę jajko, lekko dociskając – dzięki temu obierze się na gładko i będzie wyglądać estetycznie.
Jak zrobić króliczka z jajka
Ugotowane i obrane jajko zetnij nożem tak, aby stabilnie stało. Najlepiej zrobić to lekko pod kątem – dzięki temu pyszczek króliczka będzie nieco niżej niż jego pupa. Odcięty kawałeczek jajka posłuży do zrobienia uszek i ogonka.
Kawałek jajka, który odkroisz, uformuj na kształt uszu, wycinając ze środka trójkątny kształt. Ten fragment stanie się jego ogonkiem. Następnie natnij jajko z przodu, robiąc miejsce na uszy. Uważaj, żeby nie przeciąć go całkowicie. Drugie nacięcie zrób z tyłu. Musi być na tyle duże, żeby schować tam trójkącik, który będzie króliczym ogonkiem. Nacięcie musi być dość głębokie, inaczej ogonek będzie wypadać.
Dekoracja talerza lub jedno z dań
Jajek na stole wielkanocnym nigdy za dużo. Jajeczne króliczki mogą być dekoracją talerzy gości. Wtedy wystarczy położyć każdemu po jednym i ewentualnie udekorować natką pietruszki. Takie jajeczka goście mogą od razu zjeść.
Możesz też przygotować kilka króliczków i ułożyć je na jednym talerzu. Mogą leżeć na kiełkach, albo sosie majonezowym. To ciekawy sposób na przygotowanie tradycyjnej potrawy w nowy, bardzo efektowny sposób.
Jajeczne króliczki na Wielkanoc
Jajeczny króliczek może też mieć oczy i nosek. Do ich wykonania warto użyć czegoś jadalnego — najlepiej sprawdzą się ziarenka pieprzu. A jeżeli twoje króliczki mają być tylko dekoracją, możesz wykorzystać goździki. Mają ostry koniec, który łatwo wbić.
Króliczki z jajek warto zrobić z dziećmi. One lubią być włączane w przygotowania do świąt, a nie wszystkie zadania są dla nich odpowiednie. Dzięki temu będziecie mogli spędzić razem trochę czasu, a dzieci będą dumne, że dołożyły swoją cegiełkę do dekoracji wielkanocnego stołu.
Zobacz także:
4 w majonezie i 2 w żurku? Sprawdzamy, ile jajek można zjeść jednego dnia w Wielkanoc
Tak barwione jajka wyglądają zjawiskowo. Łupiny z cebuli to nie jedyny składnik
By wyjść za mąż, potrzyj się jajkiem. Przesądy Wielkanocne potrafią zaskoczyć
Polub PortalParentingowy.pl na Facebooku i bądź z nami na bieżąco