Jak zrobić kruche ciasto jak u babci? Przepis na ten klasyk cukierniczy niby jest prosty, ale sprawia sporo problemów. A uzyskanie tego charakterystycznego smaku z dzieciństwa graniczy z cudem. To dlatego, że babcia dodawała do kruchego ciasta jeden składnik, którego próżno szukać w nowoczesnych przepisach.Moja babcia robiła najlepsze ciasto kruche, chociaż nie miało nic wspólnego z modnymi dzisiaj tartami czy tarteletkami. Kruche ciasto jak u babci robi się tylko w dużej prostokątnej blasze. Przecież babcia musiała zrobić taką porcję deseru, żeby dla każdego wnuka starczyło. A w tym starym przepisie liczą się nie tylko składniki.
W świąteczne dni musi być odświętne śniadanie. To była jedna z najważniejszych niepisanych zasad w mojej rodzinie. Na zakończenie roku szkolnego — naleśniki z czekoladą. Na Dzień Dziecka — placuszki twarogowe z borówkami.A w Dzień Matki, chociaż w zasadzie to my powinnyśmy robić jej prezent, mama od rana smażyła racuchy. Nieziemskie racuchy! Słodkie, puszyste, posypane cukrem pudrem. Przepyszne!
Jak często można jeść rosół, albo pomidorową? Kiedy nie wiesz, jaką zupę ugotować, zajrzyj do przepisów siostry Anastazji. W jednej z jej książek znalazłyśmy najprostszą zupę świata, której smak jest zniewalający. Zgadniesz, jaki jest jej główny składnik?Zupa to obowiązkowa część obiadu w wielu polskich domach. Przepisów na nie są tysiące, ale najbardziej lubimy te najprostsze, swojskie smaki. Gdy nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni, a masz ochotę na coś nowego, koniecznie wypróbuj ten przepis siostry Anastazji.
Pojechałam do mamy na weekend, by pomóc sprzątnąć jej piwnicę. Bardzo się zdziwiłam, gdy oprócz słoików z przetworami na dnie kredensu, znalazłam zardzewiałe urządzenie. Jeszcze bardziej, gdy okazało się, że pomimo brudu i osadu, działa.Sprawdziłam ceny sprzętu na aukcjach w internecie i zacierałam ręce. Okazało się, że za takie cudeńko można dostać całkiem niezłe pieniądze, jeśli postanowi się je sprzedać.