Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Placki z cukinii dla dziecka - łatwe w wykonaniu, zdrowe i pyszne. Ten przepis pokochają także dorośli
Beata Łajca
Beata Łajca 11.07.2024 12:16

Placki z cukinii dla dziecka - łatwe w wykonaniu, zdrowe i pyszne. Ten przepis pokochają także dorośli

placki z cukinii
fot. Freepik/timolina

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jej neutralny smak sprawia, że da się z niej zrobić wszystko, nawet deser. Wielką zaletą cukinii jest to, że można ją kupić przez cały rok. A teraz, w środku lata jest najsmaczniejsza i najtańsza. To idealny czas, żeby wypróbować przepis na placki z cukinii dla dziecka.

Te placki są łatwe w wykonaniu, zdrowe, smaczne i dietetyczne. Moje dzieci je uwielbiają, a ja także chętnie się nimi zajadam. Placki z cukinii są świetne jako samodzielne danie, albo jako dodatek — np. do mięsa. Można je podać z jogurtem, pomidorowym sosem, albo posypane koperkiem. Przygotowane w piekarniku będą idealne dla  maluszków, nawet na samym początku rozszerzania diety.

Placki z cukinii dla dziecka

Trudno o łatwiejszy i prostszy przepis na obiad dla dziecka pełen warzyw. Placki z cukinii są idealne w czasie rozszerzania diety. Sprawdzą się zwłaszcza przy metodzie BLW, bo gotowy placuszek bobas z łatwością złapie w rączkę i będzie mógł delektować się nim, nie brudząc ani siebie, ani najbliższego otoczenia.

W przepisie dla najmłodszych nie ma soli. Starszym dzieciom i dorosłym gotową mieszankę składników możesz posolić do smaku. Jeżeli twoja rodzina nie lubi curry, zastąp je większą ilością ziół, słodką papryką lub pieprzem ziołowym. 

Do placków z cukinii proponuję mąkę kukurydzianą — daje ładny kolor i chrupkość. Z jej dodatkiem placki będą dobre także dla uczulonych na gluten. Ale danie możesz spokojnie przygotować z dodatkiem mąki pszennej, będzie równie dobre.

dziecko w foteliku do karmienia
fot. Freepik

Placki z cukinii dla dziecka — przepis

Zanim zabierzesz się za przygotowanie placków z cukinii, zdecyduj, czy chcesz je smażyć, czy piec. Pieczone w piekarniku będą najzdrowsze, ale dla dorosłych mogą się wydawać zbyt miękkie. Do przygotowania ich w piekarniku potrzebujesz papieru do pieczenia.

Placki z cukinii możesz usmażyć bez tłuszczu, jeżeli masz dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Dorośli oczywiście najbardziej polubią placki smażone klasycznie, na oleju, jednak dzieciom lepiej podać mniej tłustą wersję.

Składniki:

  • dwie średnie, lub jedna duża cukinia,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • pęczek koperku,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka oregano,
  • pieprz do smaku.
cukinia
fot. Pixabay/auntmasako

Jak zrobić placki z cukinii dla dziecka

Cukinii do placków nie trzeba obierać ze skórki. Jeżeli jest młoda i niezbyt gruba – nie musisz jej też wydrążać z nasion. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki i pozostaw w misce na 15-30 minut. Po tym czasie puści sporo soku, którego trzeba się pozbyć przed przygotowaniem placków.

Posiekaj drobno koperek i roztrzep jajka. Potem weź garść startej cukinii, dobrze odciśnij w dłoniach i przełóż do drugiej miski. Powtarzaj tę czynność, aż wyciśniesz sok z całego warzywa. Do suchej cukinii dodaj roztrzepane jajka, przyprawy i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Uwaga: sprawdź, czy gotowa mieszanka jest odpowiednio gęsta. Jeżeli nadal wydaje się wodnista i niejednorodna — dodaj więcej mąki. 

Placki z cukinii z piekarnika lub z patelni

Jeżeli swoje placki chcesz upiec w piekarniku, zacznij od nagrzania urządzenia do temperatury 200 stopni bez termoobiegu, lub 180 stopni z termoobiegiem. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Placki nakładaj łyżką i lekko spłaszczaj, zachowując między nimi kilkucentymetrowe odstępy. Piecz 10-20 minut aż się zrumienią.

Na patelni, z tłuszczem lub bez, placki przygotujesz dokładnie tak, jak te ziemniaczane. Uwaga: cukinia ma tendencję do przywierania, więc lepiej smażyć placki na mniejszym ogniu.

Gotowe placuszki z cukinii możesz podać z wieloma dodatkami, nawet śmietaną czy jogurtem. Najzdrowsze, także dla dzieci, będą z domowym sosem pomidorowym. Możesz go zrobić w kilka minut, zalewając podsmażoną cebulkę passatą pomidorową, doprawiając ziołami i czosnkiem.

Zobacz także:

Kruche ciasto z jagodami lepsze niż najlepsze jagodzianki. Nikt nie kończy na jednym kawałku

Ogórki kiszone babci były jędrne i pyszne. W mojej rodzinie wszyscy takie robią

Kultowa gofrownica wraca do Biedronki. Ludzie będą wyrywać ją sobie z rąk