portalparentingowy.pl Życie rodzinne Zdrowsze i pyszne przekąski na tłusty czwartek. Przygotowanie jest banalnie proste, dzieci będą zachwycone
pixabay

Zdrowsze i pyszne przekąski na tłusty czwartek. Przygotowanie jest banalnie proste, dzieci będą zachwycone

11 lutego 2021
Autor tekstu: Damian Witoń

Tłusty czwartek jest dla wielu z nas wyjątkowym dniem w roku. To właśnie dziś zapominamy o diecie i sięgamy po produkty, które niekoniecznie są zdrowe dla nas oraz naszych dzieci. Na szczęście istnieje sposób na to, aby celebrować tłusty czwartek w sposób bardziej korzystny dla organizmu, bez konieczności rezygnacji z przyjemności.

Jak sprawić, aby tłusty czwartek był zdrowy? Z pomocą przychodzą przepisy na fit przekąski

Najpopularniejszą przekąską w tłusty czwartek z całą pewnością są pączki. Niestety nie należą one do najzdrowszych produktów. Nie musimy jednak całkowicie z nich zrezygnować. Lepszą alternatywą będą pieczone pączki. Aby je zrobić, musimy zaopatrzyć się w 5 dag drożdży, 2 łyżki wody, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 jaja, pół kostki margaryny, szczyptę cynamonu w proszku, skórkę cytryny, 1 opakowanie cukru waniliowego oraz dżem niskosłodzony.

Rozcieramy drożdże dwoma łyżkami wody oraz jedną łyżką cukru. Następnie wysypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy do niej resztę składników i zagniatamy ciasto. Po chwili dodajemy do niego drożdże i ponownie zagniatamy. Uzyskaną masę dzielimy na porcje, które formujemy w kulki, do których dodajemy nadzienie. Pączki pieczemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 180 stopni.

Drugą pozycją, która zdecydowanie jest godna polecenia, są faworki w wersji fit. Do ich przygotowania potrzebować będziemy 200 g mąki owsianej, 2 żółtka, 100g jogurtu naturalnego, aromat waniliowy, szczypta soli, cukier puder oraz ksylitol w postaci pudru.

Zrobienie fit faworków jest niezwykle proste. Pierwszym krokiem jest zmiksowanie żółtek, jogurtu naturalnego, aromatu waniliowego, soli i pudru tak, aby utworzyły puszystą masę. Następnie dodajemy do niej mąkę i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu wałkujemy je na cienko i kroimy na paseczki o długości około 10 centymetrów. Faworki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i trzymamy je tam przez 10 minut.

Artykuły polecane przez redakcję Portal parentingowy:

Źródło: dziecisawazne.pl

Obserwuj nas w
autor
Damian Witoń

Wydawca portalu portalparentingowy.pl, z wykształcenia psycholog, absolwent Akademii Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie. Myślę, że zdrowie jest często kwestią wyboru. Aby się nim cieszyć, trzeba jednak wiedzieć, jak dokonać go właściwie. Mam nadzieję, że dzięki swojej pracy, będę w stanie w tym Państwu pomóc.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy