Tych chipsów nie kupuj! Sanepid wydał specjalny komunikat
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące chipsów warzywnych Go Pure. Partia produktu zawiera niebezpieczne dla zdrowia stężenie akryloamidu. Jest to związek chemiczny, który ma działanie rakotwórcze.
Chipsy w ogóle nie zaliczają się do zdrowych przekąsek. W sklepach można znaleźć sporo ich wartościowych odpowiedników, jak właśnie chipsy owocowe czy warzywne. Sprawdź, czy masz w domu właśnie te.
Szkodliwa substancja w chipsach
Wydano ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. "Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów warzywnych” – czytamy na facebookowej stronie GIS-u. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że przekąska może być niebezpieczna dla naszego zdrowia.
"Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta” – czytamy na stronie gov.pl
"Zdrowsza” alternatywa chipsów
Lubimy chipsy! Są chrupiące i intensywne w smaku, aż trudno się od nich oderwać. Wiemy jednak, że tak naprawdę to "śmieciowe” jedzenie. Puste kalorie, mnóstwo soli i tłuszczu. Ryzyko chorób, takich jak nadciśnienie, otyłość, cukrzyca, itp. Wielu z nas sięga więc po zdrowsze zamienniki chipsów, np. po warzywne – pomidorowe, buraczkowe, czy marchewkowe – lub owocowe.
Wybierając zdrowsze chipsy, mamy nadzieję wręcz, że nie tylko sobie nie zaszkodzimy, ale wręcz, że dostarczymy organizmowi wartościowych składników, jakie skrywają w sobie warzywa i owoce. A kiedy sięgamy po te przekąski z napisem “bio”, ”vege”, "natural”, itp., jesteśmy wręcz pewni, że to, co zjemy, nie może nam w żaden sposób zaszkodzić.
Rakotwórczy akryloamid w chipsach
Niestety, to właśnie w takich chipsach doszukano się niebezpiecznego poziomu szkodliwego dla naszego zdrowia związku. Chodzi o akryloamid. Jest to substancja, o udokumentowanym neurotoksycznym, genotoksycznym i kancerogennym działaniu. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (ncez.pzh.gov.pl):
“(…) akryloamid jest obecny w wysoko węglowodanowych produktach spożywczych poddanych obróbce termicznej. W żywności powstaje on w reakcji Maillarda (reakcji nieenzymatycznego brunatnienia) zachodzącej pomiędzy wolną asparaginą i cukrami redukującymi (glukozą, fruktozą) w czasie obróbki termicznej (powyżej 1200C), takiej jak np. smażenie, pieczenie, opiekanie, grillowanie”.
Akryloamid w produktach spożywczych może:
- powodować nowotwory układu pokarmowego,
- zwiększać ryzyko miażdżycy i chorób serca,
- powodować przewlekły stan zapalny w organizmie,
- zwiększać ryzyko zaburzeń układu nerwowego,
- prowadzić do lęków, czy depresji.
O jaką konkretnie partię chodzi?
Jeśli jesteś fanką chipsów Go Pure, sprawdź, czy nie masz przypadkiem w domu paczki z następującymi oznaczeniami:
Produkt: Go Pure, Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g
Numer partii: B 277 090784
Data minimalnej trwałości: 04.05.2024
Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy
Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o., Staniewicka 5, 03-310 Warszawa
Jeśli tak – nie jedz tych chipsów. Najlepiej zwróć je w sklepie – jak informuje GIS, firma Eko-Wital Sp. z o.o. rozpoczęła proces informowania odbiorców i wycofywania produktu z obrotu.
Zobacz także:
Nie karmią, a tuczą. Takich rodziców powinno się zamykać
Zdrowe nawyki żywieniowe — jak przekazywać je dziecku od najmłodszych lat?
Cholesterol u dzieci – przyczyny, badanie, normy, sposoby ograniczania