Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Tych chipsów nie kupuj! Sanepid wydał specjalny komunikat
Marta Uler
Marta Uler 03.01.2024 16:51

Tych chipsów nie kupuj! Sanepid wydał specjalny komunikat

Akryloamid w chipsach
Fot. Pexels/Cottonbro Studio

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące chipsów warzywnych Go Pure. Partia produktu zawiera niebezpieczne dla zdrowia stężenie akryloamidu. Jest to związek chemiczny, który ma działanie rakotwórcze.

Chipsy w ogóle nie zaliczają się do zdrowych przekąsek. W sklepach można znaleźć sporo ich wartościowych odpowiedników, jak właśnie chipsy owocowe czy warzywne. Sprawdź, czy masz w domu właśnie te.

Szkodliwa substancja w chipsach

Wydano ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. "Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów warzywnych” – czytamy na facebookowej stronie GIS-u. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że przekąska może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. 

"Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta” – czytamy na stronie gov.pl

"Zdrowsza” alternatywa chipsów

Lubimy chipsy! Są chrupiące i intensywne w smaku, aż trudno się od nich oderwać. Wiemy jednak, że tak naprawdę to "śmieciowe” jedzenie. Puste kalorie, mnóstwo soli i tłuszczu. Ryzyko chorób, takich jak nadciśnienie, otyłość, cukrzyca, itp. Wielu z nas sięga więc po zdrowsze zamienniki chipsów, np. po warzywne – pomidorowe, buraczkowe, czy marchewkowe – lub owocowe.

Wybierając zdrowsze chipsy, mamy nadzieję wręcz, że nie tylko sobie nie zaszkodzimy, ale wręcz, że dostarczymy organizmowi wartościowych składników, jakie skrywają w sobie warzywa i owoce. A kiedy sięgamy po te przekąski z napisem “bio”, ”vege”, "natural”, itp., jesteśmy wręcz pewni, że to, co zjemy, nie może nam w żaden sposób zaszkodzić.  

Rakotwórczy akryloamid w chipsach

Niestety, to właśnie w takich chipsach doszukano się niebezpiecznego poziomu szkodliwego dla naszego zdrowia związku. Chodzi o akryloamid. Jest to substancja, o udokumentowanym neurotoksycznym, genotoksycznym i kancerogennym działaniu. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (ncez.pzh.gov.pl):

“(…) akryloamid jest obecny w wysoko węglowodanowych produktach spożywczych poddanych obróbce termicznej. W żywności powstaje on w reakcji Maillarda (reakcji nieenzymatycznego brunatnienia) zachodzącej pomiędzy wolną asparaginą i cukrami redukującymi (glukozą, fruktozą) w czasie obróbki termicznej (powyżej 1200C), takiej jak np. smażenie, pieczenie, opiekanie, grillowanie”.

Akryloamid w produktach spożywczych może:

  • powodować nowotwory układu pokarmowego,
     
  • zwiększać ryzyko miażdżycy i chorób serca,
     
  • powodować przewlekły stan zapalny w organizmie,
     
  • zwiększać ryzyko zaburzeń układu nerwowego
     
  • prowadzić do lęków, czy depresji.

O jaką konkretnie partię chodzi?

Jeśli jesteś fanką chipsów Go Pure, sprawdź, czy nie masz przypadkiem w domu paczki z następującymi oznaczeniami:

Produkt: Go Pure, Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g
Numer partii: B 277 090784
Data minimalnej trwałości: 04.05.2024
Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy
Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o., Staniewicka 5, 03-310 Warszawa

cipsy.JPG

Jeśli tak – nie jedz tych chipsów. Najlepiej zwróć je w sklepie – jak informuje GIS, firma Eko-Wital Sp. z o.o. rozpoczęła proces informowania odbiorców i wycofywania produktu z obrotu.

Zobacz także:

Nie karmią, a tuczą. Takich rodziców powinno się zamykać

Zdrowe nawyki żywieniowe — jak przekazywać je dziecku od najmłodszych lat?

Cholesterol u dzieci – przyczyny, badanie, normy, sposoby ograniczania