Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Zdrowie i pielęgnacja dziecka > Przyprawy na odporność. Walkę o zdrowie dziecka można wygrać w kuchni, tłumaczymy, jak to zrobić
Damian Witoń
Damian Witoń 10.02.2021 01:00

Przyprawy na odporność. Walkę o zdrowie dziecka można wygrać w kuchni, tłumaczymy, jak to zrobić

Zdrowie: przyprawy
pixabay

Zdrowie dziecka jest dla większości rodziców sprawą priorytetową. Wielu z nich nie wie niestety, że ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu opdornościowego, który stanowi tarczę przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, jest odpowiednia dieta. Z pomocą kilku przypraw, które większość z nas ma w domu, można zdziałać naprawdę wiele. 

undefined

Zdrowie dziecka mogą wspomagać przyprawy. Większość z nas ma je w domu, nie wszyscy wiedzą, jak wielką moc kryją w sobie 

Pierwszą przyprawą, które może wzmocnić odporność naszego dziecka, jest imbir.  W jego kłączu znajdziemy cenne składniki, takie jak gingerol, wapń, magnez czy żelazo. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Zapobiega nudnościom, wspomaga trawienie i odkaża. Jest naturalnym sprzymierzeńcem w zwalczaniu infekcji bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych.

Kolejną pozycją, której nie mogła zabraknąć na liście, jest kardamon. Pobudza apetyt, wspomagając układ pokarmowy. Wykazuje działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Stosowanie go zalecane jest szczególnie w stanach zapalnych dróg oddechowych.

Nie sposób nie wspomnieć także o cynamonie. Pomaga osobom, które uskarżają się na ciągłe uczucie zimna, pobudza krążenie, wzmacnia odporność i przyczynia się do odpowiedniego regulowania poziomu cukru we krwi.

Ciekawą opcją są także goździki. Eksperci wskazują na ich ogromny potencjał przeciwutleniający. Są w stanie usuwać z organizmu wolne rodniki, co w znaczący sposób zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia wielu groźnych chorób.

Nie można zapomnieć również o czosnku, który na szczęście jest w naszym kraju bardzo dobrze znany ze względu na swoje właściwości. Ci, którzy jeszcze jednak o nich nie słyszeli, powinni wiedzieć, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Swoją sławę zawdzięcza silnemu działaniu przeciwzapalnemu, przeciwwirusowemu i antybakteryjnemu. W momencie miażdżenia wydziela allicynę, która działa jak antybiotyk i środek przeciwgrzybiczny. Eksperci zalecają spożywanie surowego czosnku szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdzie szansa złapania infekcji jest największa.

Należy jednak pamiętać, że w przypadku niektórych chorób spożywanie powyższych przypraw może nie wystarczyć. Jeżeli pomimo odpowiednio zbilansowanej diety oraz ruchu na świeżym powietrzu nasze dziecko choruje bardzo często, należy skonsultować się ze specjalistą.

Artykuły polecane przez redakcję Portal parentingowy:

Źródło: mamotoja.pl