Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Blok czekoladowy rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje fenomenalnie!

Blok czekoladowy rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje fenomenalnie!

Blok czekoladowy
Fot. Zdjęcie ilustracyjne pochodzi z kanału jedzonkooo.pl na YouTube

Każdy pamięta ten smak: słodycz, kakao, miękkość rozpływającej się w ustach masy i chrupkość herbatników. Blok czekoladowy był prawdziwym hitem w czasach PRL! Robiła go każda pani domu.

Jego nazwa jest może nieco szumna, bo z prawdziwą czekoladą, tak trudno dostępną w poprzedniej epoce, nie ma za wiele wspólnego. Ale za to jest po prostu przepyszny! I niewiarygodnie prosty do zrobienia. Czas odkurzyć ten przepis!

Kultowy blok czekoladowy

W kryzysowych latach PRL, gdy brakowało mięsa, cukier był na kartki, a czekolada niedostępna, panie domu zapraszające gości na imieniny czy urodziny, musiały się wykazywać nie lada sprytem i gospodarnością. Właśnie na skrzyżowaniu sprytu i gospodarności powstał kultowy deser PRL: blok czekoladowy.

Faktycznie niczym nie przypomina prawdziwej czekolady, no może poza tym, że ma w składzie kakao. Dobrze zrobiony ma także fantastyczną konsystencję, lekko rozpływającą się w ustach. To wystarczyło, by stał się ukochanym deserem Polaków.

Podawano go w formie cienkich plastrów. Najczęściej w masę wmieszane były herbatniki i bakalie. Można było go znaleźć na biesiadnym stole obok takich rarytasów jak oszczędne bajaderki z resztek czy szybkie wafle przekładane kremem kakaowym.

Blok czekoladowy
Fot. Zdjęcie ilustracyjne pochodzi z kanału Mikołaj Drożdżyński Z pasji do gotowania na YouTube 

Przepis na prosty blok czekoladowy

Blok czekoladowy ma wszystkie zalety idealnego domowego deseru: jest szybki, prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Czego chcieć więcej? Klasyczny przepis robi się z mleka w proszku. Czasami dodawano do niego odrobinę rumu, ale w wersji dla dzieci oczywiście trzeba zrezygnować z alkoholu.

  • ½ szklanki mleka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 250 g masła,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • paczka herbatników (100 g),
  • ok. 70-100 g rodzynek lub innych bakalii.

Do bloku można włożyć także inne dodatki. Herbatniki z powodzeniem zastąpią każde kruche ciasteczka. Do tego można także dodać orzechy laskowe lub włoskie, migdały, nawet wiórki kokosowe. Świetnie sprawdzą się także suszone wiśnie lub żurawina, które dodadzą całości przyjemnego, kwaskowatego posmaku.

Jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku

Przepis na blok czekoladowy jest bardzo prosty. Mleko krowie, cukier, masło i kakao trzeba przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypaliło, składniki muszą się ładnie połączyć. Masa nie powinna się zagotować.

Po połączeniu składników garnek trzeba ściągnąć z ognia i dodać mleko w proszku. Trzeba jednak robić to stopniowo, cały czas mieszając szybko trzepaczką przez kilka minut, by nie powstały grudki. Masa czekoladowa powinna być półpłynna, gładka i jednolita.

Na sam koniec dodaje się herbatniki, bakalie i wszelkie inne dodatki. Wystarczy je wymieszać łyżką. Masę przekłada się do długiej formy keksowej wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Blok powinien stać w lodówce przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Wierzch bloku można udekorować wiórkami kokosowymi albo posiekanymi orzechami. Przed podaniem kroi się go nożem zamoczonym w ciepłej wodzie na grube “plastry”. I już — można się zajadać. Gwarantujemy, że błyskawicznie zniknie ze stołu!

Zobacz także:

Najlepszy sernik robię w 10 minut. Ten przepis nie ma sobie równych

Mini-bajaderki jak z PRL. Ten przepis to łatwizna, a smakują obłędnie!

Zrobiłam domowe pity. Teraz dzieci proszą o nie codziennie