Czosnóżka i gałganek Aliny to genialne rozwiązania. Ale ostrożnie z podawaniem czosnku dzieciom
Czosnek to jedna z naszych ulubionych przypraw. Nadaje potrawom wyrazu i jest składnikiem naprawdę wielu dań. Na dodatek czosnek jest tani i bardzo zdrowy. A jesienią jemy go więcej, żeby zabezpieczyć się przed wszelkimi infekcjami.
To, że jest zdrowy, to jedno, ale jest też przecież bardzo ostry. Wiadomo, że osoby cierpiące, chociażby na wrzody żołądka, nie powinny go spożywać. Podobnie jest w przypadku dzieci. Ich układ pokarmowy musi nieco dojrzeć, zanim będzie mógł poradzić sobie z czosnkiem.
Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw
Jest krewnym cebuli i podobnie jak ona ma mnóstwo cennych dla naszego zdrowia właściwości. Na uwagę z pewnością zasługuje substancja zwana allicyną, odpowiedzialna za działanie bakteriobójcze. Czosnek działa również przeciwwirusowo i wspiera pracę układu odpornościowego. A to jeszcze nie koniec zalet czosnku.
Niepozorne warzywo wpływa również pozytywnie na układ pokarmowy poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych i poprawę przyswajania składników pokarmowych. Korzystnie działa na układ oddechowy, zmniejsza uczucie duszności oraz ułatwia odkrztuszanie. Jest przeciwzapalny, przeciwmiażdżycowy, obniża ciśnienie krwi i wpływa na normalizację czynności serca.
Tę przyprawę dodajemy do wielu syropów na przeziębienie
Nic dziwnego, że tak chętnie używamy czosnku. W kuchni bywa nieoceniony. Jest niezwykłą przyprawą, która nadaje wyrazu niejednej potrawie. Kuchnia bez czosnku byłaby nijaka. Poza tym jest bardzo tani, więc chętnie go kupujemy i wykorzystujemy, gdzie tylko się da. Także w domowej medycynie.
Czosnek stanowi składnik licznych mikstur, które robimy o tej porze roku, na podniesienie odporności, a także przy przeziębieniu. Doskonały jest np. syrop z cebuli, czosnku, cytryny i miodu. Ale czy można takie syropy podawać dzieciom? Zauważmy, że czosnek jest bardzo ostry i może drażnić gardło oraz ściany żołądka. Nierozwinięty jeszcze w pełni układ pokarmowy naszych pociech mógłby odnieść więcej szkody niż pożytku ze spożywania surowego czosnku.
Z czosnkiem nie należy przesadzać
Czosnku nie mogą spożywać osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, np. na wrzody żołądka. Jedzenie czosnku nie jest także wskazane w przypadku osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową. Trzeba pamiętać, że pomimo wszystkich swoich zalet, czosnek może także powodować różne nieprzyjemne dolegliwości, no i, oczywiście, nieciekawy zapach ciała.
Czosnek w zbyt dużych ilościach bywa przyczyną wzdęć i nadmiernego wydzielania kwasu żołądkowego. Często mówi się, że kobiety w ciąży lub karmiące piersią nie powinny jeść czosnku, ale nie ma to potwierdzenia naukowego. Jeśli tylko dziecku nie przeszkadza zapach mleka mamy, która jadła czosnek, lub jeśli nie ma ono alergii, jak najbardziej jest to dozwolone.
Od kiedy można podawać czosnek dzieciom?
Jeśli chcemy wprowadzić czosnek do diety dziecka, powinniśmy zacząć od małych ilości – np. 1/4 ząbka i najlepiej, by na początku warzywo było poddane obróbce termicznej – jest wtedy delikatniejsze – i dodane do jakiejś potrawy. Jak się okazuje, już 1,5-roczne dziecko ma na tyle wykształcony układ pokarmowy, że poradzi sobie z taką ilością, a także odniesie z tego korzyść.
„Jeśli chodzi o czosnek, można go wprowadzać do diety już około 10.-11. miesiąca. Ze względu na to, iż ma on specyficzny i ostry smak, zaczyna się od małych ilości. Wprowadza się go jako dodatek do potraw, najlepiej podczas obróbki termicznej (…) Naturalnie wszystko zależy od dziecka. Jeśli ten smak będzie mu odpowiadać, może się okazać, że bez obaw można podawać i większe ilości”, pisze na portalu mp.pl dietetyk, mgr Diana Wolańska.
Czytaj także:
Po co ludzie wkładają sobie czosnek do uszu? Powód mocno cię zaskoczy
Przestań wlewać dziecku to do gardła. Wiemy, co naprawdę podnosi odporność u dzieci
Jej synek nie chciał wypić syropu. Sprytna mama wpadła na genialny pomysł, aby go zachęcić