Jak zrobić chleb z masłem i cukrem. Przysmak z PRL w nowej odsłonie
Chleb z masłem i cukrem to smak dzieciństwa, który znamy wszyscy. Nie jest to najzdrowsze danie na świecie, więc dziś niechętnie dajemy je dzieciom, ale od czasu do czasu... Zwłaszcza że można w ten sposób uratować pieczywo, którego już nikt nie chce jeść, bo do najświeższych nie należy.
"Cukier krzepi" - to chyba najbardziej znane hasło reklamowe z 20-lecia międzywojennego. Wymyślił je Melchior Wańkowicz. Pamiętajmy, że w czasie po I Wojnie Światowej w Polsce było mało jedzenia. Cukier był dość drogi, więc ten rarytas, który bez dwóch zdań dodawał natychmiastowo energii, był zwyczajnie pożądany.
Chleb z masłem i cukrem
Chleb z masłem (wodą) i cukrem zna chyba każde dziecko urodzone aż do końca lat 80. Dzisiejsza młodzież może na to danie zareagować lekkim zdziwieniem. Ale powiem wam w tajemnicy, że jak już spróbują, to zwykle im smakuje, wszak to prawie taka chrupiąca nutella.
Podstawowy przepis na chleb z masłem i cukrem to banał. Potrzebujesz jasne pieczywo, które posmarujesz masłem i posypiesz cukrem. Ale to wcale nie musi być koniec, ilość wariacji na ten temat jest niezmierzona. Podpowiadamy kilka najsmaczniejszych i najbardziej ekonomicznych.
Jak zrobić chleb z masłem i cukrem na ciepło
Pieczywo kroimy w cienkie kromki - tu można wykorzystać lekko czerstwe bułki czy chleb. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i rumienimy na nim chleb. Od razu po zdjęciu z patelni obsypujemy cienką warstwą cukru. Do słodziwa można też dodać odrobinę cynamonu.
Inne przyprawy, które sprawdzą się w tej kompozycji to kardamon, wanilia, a także gorzkie kakao. W towarzystwie ciepłego mleka taka bułeczka będzie przyjemną alternatywą dla kisielu i biszkoptów na podwieczorek.
Co można dodać do chleba z cukrem?
O tej porze roku można pokusić się o obłożenie chleba z masłem plasterkami truskawek i posypanie całości cukrem. W chłodniejszych miesiącach moje dzieci lubią zjeść taki chleb smażony na maśle z cienkimi plasterkami jabłka, które prószymy cukrem z cynamonem.
Chcecie zaszaleć? Do owoców dodajcie ricottę lub twarożek. Oszalejecie na punkcie tych słodkich ciepłych kanapeczek, a wasze dzieci poznają smak naszego dzieciństwa, ten posiłek to świetna okazja do pogaduszek, akurat na Dzień Dziecka.
Zobacz także:
Takiego deseru z mleka w proszku nie znałaś. Prosty przepis na biały blok czekoladowy
Lody kostka jak w PRL. Przepis na letni deser domowej roboty
Blok czekoladowy rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje fenomenalnie!