Lody kostka jak w PRL. Przepis na letni deser domowej roboty
Lody kostki, czyli prostokąty lub kwadraty lodów śmietankowych obłożonych z dwóch stron zwykłym wafelkiem, to był hit PRL. Ten smak dzieciństwa możesz odtworzyć w domu.
Są proste, smaczne i efektowne. Ładnie się prezentują, a twoja rodzina będzie nimi zachwycona. Koniecznie musisz spróbować je przygotować w ładny, słoneczny dzień!
Jak zrobić lody rodem z PRL
Lody kostki to prawdziwy hit epoki PRL. Były przepyszne — słodkie, delikatne, wyraźnie śmietankowe. Jeszcze w latach 90. nie było trudno je kupić. Obecnie jednak jest ich mniej i trudno je dostrzec w sklepowej zamrażarce. Giną w natłoku różnych kolorowych, kaktusowych i pistacjowych specjałów z potrójną polewą i migdałami.
Są zupełnie zapomniane, ale naprawdę pyszne. Tak pyszne, że warto spróbować je odtworzyć w domowych warunkach. Nie uwierzysz, jak mało trzeba, by przywrócić smak dzieciństwa. Potrzebujesz tylko kilka składników, mikser, formę keksówkę i oczywiście wafle.
Przepis na lody kostki
W PRL-u gospodynie robiły mnóstwo wyjątkowych przysmaków. Przepis na lody także pojawiał się w ich zeszytach z przepisami, ale najczęściej robiono je w specjalnych maszynkach, które wstawiało się do lodówki.
Jednak te lody możesz przygotować po prostu za pomocą miksera. I zajmuje to tylko 25 minut! Aha, nie zapomnij, by zostawić trochę miejsca w zamrażarce, bo lody muszą w niej posiedzieć co najmniej 8 godzin. To naprawdę tani przepis. Na 6 porcji potrzebujesz:
- 400 ml śmietany 36%,
- 50 ml mleka,
- ¾ szklanki mleka w proszku,
- tubka mleka skondensowanego,
- 1 paczka wafli klasycznych.
Przygotuj także formę keksówkę o równych bokach lub naczynie żaroodporne, w których lody muszą się schłodzić. Do masy można dodać także kakao, roztopioną czekoladę lub owoce, na przykład pokrojone truskawki. Wtedy lody będą miały naprawdę wyjątkowy smak.
Przygotowanie lodów kostek
Lody kostki są bardzo prosty deser do zrobienia. Najpierw do garnka należy wlać mleko, mleko skondensowane i wsypać mleko w proszku. Całość mieszamy na małym ogniu, aż się połączy i rozpuści. Masę trzeba zostawić do wystudzenia, musi być naprawdę chłodna.
Następnie przychodzi czas na ubicie śmietany. Powinna być bardzo schłodzona, trzeba ją ubić na wysokich obrotach na sztywno. Następnie trzeba zmniejszyć obroty i małymi porcjami dodawać do śmietany po łyżce masy mlecznej.
Na dno keksówki należy ułożyć wafle. Następnie wyłożyć całą masę śmietankowo-mleczną i na wierzchu znów ułożyć wafle. Formę wstawia się do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Przed podaniem lody należy pokroić w równe kostki. Możesz je zanurzyć w płynnej czekoladzie.
Zobacz także:
Mini-bajaderki jak z PRL. Ten przepis to łatwizna, a smakują obłędnie!
Ciasto drożdżowe jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach