Takiego deseru z mleka w proszku nie znałaś. Prosty przepis na biały blok czekoladowy
![biały blok z mleka w proszku](https://images.iberion.media/images/1920/bialy_blok_z_mleka_w_proszku_ee1bd269cd.webp)
Blok czekoladowy — czy istnieje drugi deser tak kojarzący się z dzieciństwem? W czasach PRL robiła go każda mama. Ale mało kto wie, że kultowy deser ma także wersję pozbawioną kakao. To biały blok czekoladowy, którego głównym składnikiem jest mleko w proszku.
Biała czekolada – jedni ją uwielbiają, a drudzy zastanawiają się, po co w ogóle istnieje. Ale ci drudzy nie wiedzą, co tracą, bo biała czekolada jest przepyszna, tak samo jak desery skomponowane z jej udziałem. Albo takie, które tylko udają, że są z niej zrobione. Mistrzem w udawaniu czekolady jest blok czekoladowy. A w wersji na biało, z tego przepisu, jest nie tylko pyszny, ale też wyjątkowo urodziwy.
Biały blok z mleka w proszku
Biały blok czekoladowy to mało znana alternatywa dla kultowego deseru z PRL. Jest idealny dla dzieci, które są uczulone na kakao. Przyda się też wtedy, gdy maluchy będą miały ochotę na coś słodkiego, a twoje szafki kuchenne będą świecić pustkami. Bo biały blok czekoladowy składa się głównie z mleka w proszku.
Dzięki temu, chociaż zawiera sporo cukru, to jest bardzo pożywny. A swoją urodę zawdzięcza kolorowym dodatkom, które znajdują się w środku. W naszym przepisie znajdują się orzechy laskowe, żurawina i herbatniki. Ale równie dobrze można użyć nerkowców, rodzynek, daktyli czy skórki pomarańczowej. Jeżeli twoje dzieci lubią pistacje albo ryż preparowany, nic nie stoi na przeszkodzie, aby one także znalazły się w deserze.
![biała czekolada](https://images.iberion.media/images/origin/biala_czekolada_7206febfd1.jpg)
Biały blok z mleka w proszku – składniki
Podstawowy przepis na biały blok czekoladowy zawiera:
- 1 opakowanie mleka w proszku,
- 1 i 1/4 kostki masła,
- szklankę cukru,
- pół szklanki wody,
- 100 g dowolnych herbatników,
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g żurawiny.
Ogromną zaletą białego bloku czekoladowego jest to, że można go łatwo modyfikować. Będzie świetnym deserem dla dziecka na diecie bezglutenowej – wystarczy zrezygnować z herbatników i dołożyć więcej orzechów lub suszonych owoców.
Kiedy maluch jest uczulony na orzechy – nic nie stoi na przeszkodzie, żeby całkowicie z nich zrezygnować. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to utrzymanie proporcji. Czyli, kiedy z przepisu usuwasz 100 g orzechów, to powinnaś dołożyć 100 g innych dodatków.
Biały blok z mleka w proszku – jak zrobić
Zanim zaczniesz gotowanie, przygotuj mały rondelek, rózgę i foremkę do pieczenia typu keksówka wyłożoną papierem do pieczenia. W takiej blaszce blok będzie miał najładniejszy kształt, ale jeżeli nie masz keksówki, wykorzystaj inną niewielką blachę, albo duży plastikowy pojemnik.
Najpierw rozpuść masło w rondelku, dolej do niego wodę i wsyp cukier. Podgrzewaj powoli, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Potem zdejmij z ognia i zaczekaj przynajmniej 5 minut, aż nieco wystygnie. Następnie dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.
Gdy masa będzie już gęsta i jednolita, dodaj orzechy, owoce i pokruszone herbatniki. Ponownie wymieszaj i przełóż do formy. Wygładź górę bloku czekoladowego – możesz użyć do tego celu lekko zwilżonej dłoni. Całość możesz też posypać wiórkami kokosowymi.
Blok z mleka w proszku – przygotowanie
Tak przygotowany biały blok z mleka w proszku musi trafić do lodówki. Żeby mieć pewność, że nie przesiąknie żadnymi zapachami, warto go owinąć szczelnie folią spożywczą. Powinien się chłodzić przynajmniej 5 godzin, także trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Blok czekoladowy robiony w keksówce najlepiej prezentuje się pokrojony w plastry. Podobnie jak zwyczajowo podawało się jego klasyczny kakaowy odpowiednik. Ale jeżeli wybrałaś szerszą i większą foremkę, możesz go równie dobrze kroić w zgrabne kwadraciki.
Uwaga – po kilku godzinach w lodówce biały blok czekoladowy może być bardzo twardy. Żeby go ładnie poporcjować potrzebujesz więc solidnego noża. Pamiętaj, że chociaż składa się z uwielbianego przez dzieci mleka w proszku, to nadal ma w sobie sporo cukru. Nie będzie więc odpowiednim deserem dla niemowląt.
Zobacz także:
Blok czekoladowy rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje fenomenalnie!
Mini-bajaderki jak z PRL. Ten przepis to łatwizna, a smakują obłędnie!
Przepis na ekspresowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Robi się samo
![pranie](https://images.iberion.media/images/1920/1_6113f3717b.webp)
![matka z dziećmi](https://images.iberion.media/images/1920/matka_z_dziecmi_b24aa712bd.webp)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/1920/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.webp)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/1920/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.webp)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.webp)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/1920/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.webp)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/1920/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.webp)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/1920/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.webp)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/1920/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.webp)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/1920/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.webp)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/1920/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.webp)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/1920/upadek_biura_1831724a08.webp)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/1920/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.webp)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/1920/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.webp)