Masowe zatrucie w szkołach. Ponad 130 dzieci z groźnymi objawami
132 uczniów i 7 nauczycieli z objawami zatrucia pokarmowego po zjedzeniu pomidorków koktajlowych. Tak skończył się projekt edukacyjny "Owoce i warzywa w szkole" w czterech szkołach.
Masowe zatrucie to efekt programu organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa. Nie wiadomo jeszcze co było przyczyną zatrucia, a włoskie pomidorki koktajlowe trafiają także do polskich sklepów.
Masowe zatrucie pomidorkami
Prawie 140 osób z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi w czterech szkołach regionu Emilia-Romania we Włoszech. Taki bilans przyniósł program "Owoce i warzywa w szkole" organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa. W ramach akcji uczniom rozdawano półkilogramowe opakowania z pomidorkami koktajlowymi. Szybko okazało się, że oprócz zdrowej przekąski, dzieciom zafundowano także zatrucie pokarmowe.
Przyczyna nadal nie znana
O masowym zatruciu pomidorkami we włoskich szkołach informował portal TGCOM24. Problem dotyczy nie tylko Emilia-Romania, ale także regionów Faenza, Forli i Rimini. W planach było też rozdawanie truskawek i marchewki, ale program zawieszono, ponieważ na ten moment nie wiadomo, co takiego znalazło się w pomidorkach. Próbki warzyw są poddawane analizie laboratoryjnej.
Czy pomidorki koktajlowe są bezpieczne?
Włoskie pomidorki koktajlowe trafiają także na polskie półki sklepowe. Czy powinniśmy ich unikać? Dopóki nie ma oficjalnych informacji dotyczących przyczyny zatrucia, trudno to obiektywnie ocenić. Ale będąc na zakupach, warto sprawdzać pochodzenie produktów. Teraz w sklepach są już polskie pomidory i to na nie lepiej postawić w swojej diecie.
Zobacz także:
"Komuś chyba sufit spadł na głowę!". Cena fasolki szparagowej w Biedronce? Sami zobaczcie
Tylko takie małosolne możesz podać dziecku. Przepis na zdrowe ogórki
W ten sposób gotujesz ryż? Możesz zaszkodzić całej rodzinie