Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Zdrowie i pielęgnacja dziecka > Moja mama robi najlepszy biszkopt z truskawkami. Przepis to łatwizna
Marta Uler
Marta Uler 28.05.2024 14:42

Moja mama robi najlepszy biszkopt z truskawkami. Przepis to łatwizna

ciasto truskawkowe
Fot. Pixabay/RitaE

Oto ciasto idealne na letnie popołudnia. Jest lekkie i puszyste, a do tego mało słodkie i bez grama tłuszczu. Właśnie czegoś takiego potrzebujemy teraz do popołudniowej kawy! 

Ten biszkopt z truskawkami kochają także dzieci. Idealnie sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym, bo z niewielką modyfikacją stworzysz z niego wykwintny tort.

Biszkopt z truskawkami prosty przepis

W moim domu rodzinnym rządzi właśnie to ciasto. Pojawia się na święta i wszystkie możliwe rodzinne imprezy. A czasem także bez okazji! Biszkopt z owocami pod galaretką mama przygotowuje z okazji urodzin wszystkich swoich wnuków, a ma ich aż czworo. To jej autorski pomysł i muszę przyznać, że w swej prostocie jest genialny. 

Ciasto to tylko 3 składniki: 

  • 4 jaja,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki.

Do tego dochodzą owoce sezonowe – teraz oczywiście są to truskawki – i galaretka. Ten biszkopt nie ma sobie równych. Upiecz go dla dzieci, a jak raz spróbują, nie będą chciały w domu innych słodyczy. I bardzo dobrze – bo to ciasto jest o wiele lepszym rozwiązaniem, niż wszystkie ciastka i batoniki ze sklepu. 

Fot. Portal Parentingowy

Jak zrobić biszkopt z truskawkami?

Zapytałam mamy, jak robi swoje mistrzowskie ciasto z truskawkami: 

– Najwięcej pracy jest z galaretką. Trzeba ją zrobić według przepisu na opakowaniu (w tym cieście potrzebne są dwie galaretki), wystudzić, wstawić do lodówki, a w tej lodówce pilnować. Co 10-15 minut przemieszać, żeby temperatura równo się rozchodziła i w odpowiednim momencie ją wyjąć. Nie może być za rzadka, bo wsiąknie w ciasto, ale też nie za gęsta, bo trzeba ją jednak rozlać - odparła.

Kiedy galaretka stygnie, przygotowuję ciasto. Ubijam 4 całe jajka (duże) z cukrem na białą, puszystą masę. Długo, ok 6-10 minut. Następnie biorę szklankę mąki – ja zawsze używam jasnej orkiszowej, ale może być też zwykła – i dosypuję po trochu. Mieszam delikatnie łyżką, ale tylko tyle, by składniki się połączyły. Wtedy wstawiam do piekarnika.

Na te proporcje odpowiednia będzie forma 26x40 cm. Wydaje się duża i rzeczywiście, trzeba ciasto trochę rozsmarować, ale tak ma być. Biszkopt piecze się 30 minut w temperaturze 170 st. C.

Jak zrobić najprostsze ciasto z truskawkami

Gdy biszkopt wystygnie, nakłuwam go. Można widelcem, albo jakimkolwiek szpikulcem. By ciasto było wilgotne, można zrobić taką zalewę: 3/4 szklanki wody, 3 łyżeczki cukru, sok z grubego plastra cytryny. Polewam nią ciasto łyżeczką, żeby płyn równo wsiąkł. I w tym momencie można już układać owoce. Sprawdzają się brzoskwinie z puszki, borówki, maliny, a teraz najczęściej używam truskawek. 

Owoce układam na cieście gęsto i wtedy zalewam galaretką. Galaretka musi być taka prawie ścięta, bujająca się już na boki. Jeśli zetnie się za bardzo, można ją trochę podgrzać. I to wszystko. Przekładam ciasto do lodówki i po niedługim czasie mogę już kroić i podawać. Kto lubi – proponuję z bita śmietaną. 

Biszkopt truskawkowy zamiast tortu

To ciasto mojej z kolei mamy na wszystkich urodzinach przyjmuje formę tortu. Biszkopt trzeba tym razem wlać do okrągłej formy, i gdy urośnie, przecina się go w poprzek, by uzyskać dwa krążki. Mama przekłada je bitą śmietaną, a dalej wszystko robi tak, jak w tym przepisie. Cała rodzina przepada za tym tortem! Jest pyszny, delikatny i lekki i stanowi doskonałą alternatywę dla gotowych tortów z cukierni. 

Zobacz także:

Pierogi z truskawkami jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach

Najlepszy sernik robię w 10 minut. Ten przepis nie ma sobie równych

1 składnik wystarczy, by truskawki pięknie dojrzewały na balkonie. Zbierzesz całą łubiankę