Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Ogórki kiszone babci były jędrne i pyszne. W mojej rodzinie wszyscy takie robią
Marta  Lewandowska
Marta Lewandowska 09.07.2024 13:48

Ogórki kiszone babci były jędrne i pyszne. W mojej rodzinie wszyscy takie robią

ogórki kiszone
Fot. ShutterStock/Kinek00

“Matko, jakie kapcie wyszły” - powiediała moja przyjacółka, kiedy wyciągała ze spiżarni własnoręcznie ukiszone ogórki. W pierwszej chwili nie rozumiałam o czym mówi. W mojej rodzinie ogórki zawsze wychodzą. Nigdy nie widziałam “kapci”.

Po chwili rozmowy już wiedziałam, że Monika nie zna zasady 3 razy 3, a ja nie znam innego kiszenia ogórków. Kolejne i mojej przyjaciółce wyszły jędrne, pyszne i aromatyczne, aż zadzwoniła podziękować. 

Ogórki kiszone z przepisu babci

Warto wiedzieć, że babci ogórki zawsze rosły na kurzym oborniku i gnojówce z pokrzyw zbieranych na łące za stodołą. Żadnej chemii, to była jej żelazna zasadza. Nawet kiedy przechodziła między półkami w sklepie, krzywiła się widząc sztucznie pędzone warzywa.

Koper - z własnego ogrodu, sypnięty od niechcenia między nasturcje, które odciągały od piórek mszyce. Chrzan, kopany przez dziadka nad rzeką… Wiecie, te babcine ogórki to było rarytas! Do tej pory w mojej rodzinie robi się je wg. tych restrykcyjnych zasad. Żadnych ustępstw.

ogórki kiszone
Fot. Pixabay

Ogórki kiszone metodą "3 razy 3"

Zasada 3 razy 3 mówi oczywiście o proporcach surowców. Na każde 3 kg potrzeba 3 litrów wody i 3 łyżek soli. To proporcja idealna, ale nie jedyne składniki.  Co więc jeszcze potrzeba?

  • 3 kg ogórków gruntowych, masa po umyciu, odkrojeniu końców i osuszeniu,
  • 3 litry wody,
  • 3 łyżki soli, najlepiej grubej kamiennej,
  • 2 łodygi kopru z baldachimami,
  • główka czosnku,
  • 8 cm kawałek chrzanu,
  • liście z porzeczek lub winorośli.

Bardzo ważne! Wszystkie składniki muszą być bardzo dokładnie umyte w zimnej wodzie.

Jak zrobić jędrne ogórki kiszone

Wodę należy zagotować w dużym garnku i dodać do niej sól, dokładnie rozpuścić i zostawić do przestygnięcia, powinna mieć około 37 st. C, czyli temperaturę ciała. Do kiszenia ogórków należy używać szklanych lub ceramicznych naczyń. Wcześniej należy to naczynie wyparzyć i dokładnie wypłukać.

Układamy ogórki warstwami, na każdej kładziemy część dodatków, na koniec całość zalewamy osoloną wodę. Słoja nie wolno zakręcać! Powstałe w wyniku fermentacji gazu mogą rozsadzić słoik. Na wierzchu kładziemy talerzyk i dociskamy dużym kamieniem. Małosolne są gotowe do jedzenia po 48 godzinach, w pełni ukwaszone po 2 tygodniach, wtedy można je przełożyć do mniejszych słoików i zakręcić. 

Zobacz także:

Ogórki z chilli od Ani Bardowskiej z "Rolnik szuka żony". Przepis na słoiki bez pasteryzowania

Tylko takie małosolne możesz podać dziecku. Przepis na zdrowe ogórki

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Powiązane
Karol Strasburger
Pokręcony quiz z pytaniami z "Familiady". Zgadniesz, jak odpowiedzieli ankietowani?