Sanepid ostrzega: Bakterie kałowe w lodach nad morzem
Lody, lody dla ochłody. Jedziesz nad morze i oczywiście zaraz masz ochotę na lody z automatu – kręcone, włoskie lub amerykańskie. Ostatnia kontrola Sanepidu wykazała jednak, że lepiej powściągnąć swój apetyt. To, co znaleziono w próbkach lodów, szokuje.
Co roku Sanepid przeprowadza na początku wakacji badania lodów z automatów. Co roku też pojawiają się informacje, że jakość lodów z niektórych lodziarni pozostawia wiele do życzenia. Zdaniem przedstawicieli Sanepidu na początku tych wakacji nie widać poprawy.
Bakterie w lodach z automatu
W tym roku badano lody z 43 obiektów na Pomorzu Zachodnim, działających w miejscowościach, które odwiedza najwięcej turystów. Co ważne, nie są to wszystkie lodziarnie, ale jedynie punkty wyrywkowo wybrane do kontroli.
Do badania pobrano 215 próbek lodów – zakwestionowano aż 90 próbek z 18 partii lodów. 11 punktów sprzedaży zostało zamkniętych, inne muszą poprawić warunki sanitarne.
Lody z niedoczyszczonych automatów
W próbkach lodów nie znaleziono ani bakterii Salmonella, ani Listeria monocytogenes, które powodują groźne zatrucia pokarmowe. Wykryto natomiast bakterię Enterobacteriacae, która naturalnie występuje w jelicie grubym człowieka.
Skąd ta bakteria wzięła się w lodach? Zdaniem Pawła Mayko z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie obecność bakterii Enterobacteriacae wynika z niewystarczającej higieny lub nieprawidłowo przeprowadzanej dezynfekcji automatów oraz braku kontroli wewnętrznej.
Enterobacteriacae - co to za bakterie?
Jak podaje przedstawiciel Sanepidu bakteria Enterobacteriacae może powodować dolegliwości jelitowe. Jeśli trafi do produktów spożywczych, nie jest bardzo groźna dla dorosłych, zdrowych osób. Ale może zagrozić zdrowiu dzieci i osób, które mają obniżoną odporność oraz cierpią na choroby układu pokarmowego.
Źródło: Kurier Szczeciński
Zobacz też:
Naucz dziecko pić wodę. Zdrowe rozwiązania i smakowite sztuczki
Czy dziecko może pić herbatę miętową? Od jakiego wieku?
Dlaczego nie podawać pomidorów na śniadanie?