Przepis na ekspresowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Robi się samo
Masz ochotę na ciasto drożdżowe, ale go nie robisz, bo nigdy nie wychodzi? A może ciężko ci wyrabiać ciasto z małym dzieckiem na rękach? Nie ważne, czy szukasz szybkiego drożdżowego, bo nie masz czasu, czy po prostu lubisz sprytne przepisy. Ta ekspresowa drożdżówka to odpowiedź na wszystkie twoje pytania.
Ciasto drożdżowe jak u babci to hit wśród wszystkich wypieków. Tradycyjna drożdżówka wymaga sporo umiejętności i cierpliwości, ale okazuje się, że smakiem ciasta drożdżowego można się cieszyć bez zbędnego wysiłku. Drożdżowe z tego przepisu robi się samo i smakuje obłędnie całej rodzinie. Moje dzieci je uwielbiają.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Tak, to możliwe. Możesz upiec pyszną drożdżówkę bez brudzenia się lepkim ciastem. Drożdżowe z tego przepisu nie wymaga też miksera. Jedyne czego potrzebuje, to trochę czasu na wyrośnięcie.
To ekspresowe drożdżowe jest świetne dla mam, które opiekują się małymi dziećmi. Sprawdziłam to na sobie i potwierdzam – robi się samo, a czas, w którym wyrasta, można wykorzystać na zabawę z maluchem. Ciasto drożdżowe dla dziecka możesz zrobić z mniejszą ilością cukru.
Tradycyjne drożdżowe ciasto jak u babci, wymaga długiego ręcznego wyrabiania. Sprytniejsi wykorzystują do tego specjalne końcówki do miksera. Ale okazuje się, że da się to wszystko obejść i nadal cieszyć się smakiem aromatycznej i lekkiej drożdżówki, także z kruszonką lub owocami.
Ekspresowe ciasto drożdżowe – przepis
Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, naszykuj dużą blachę. Może to być klasyczna prostokątna blaszka do pieczenia szarlotki czy sernika. Porcja jest spora, ale nic się nie zmarnuje. Bo ciasto drożdżowe bez wyrabiania znika z talerzy w mgnieniu oka.
Uwaga! Przed połączeniem składników, upewnij się, że mają temperaturę pokojową. Drożdżowe nie lubi chłodu. Najlepiej wszystkie produkty wyciągnąć z lodówki co najmniej na godzinę przed przygotowaniem drożdżówki. Zbyt zimne jajka możesz ocieplić w misce z gorącą wodą.
Składniki:
- 5 szklanek mąki pszennej,
- 5 jaj,
- 1 masło,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 15 dag drożdży,
- szczypta soli.
Szybkie ciasto drożdżowe – jak zrobić
Przygotuj dużą miskę, z dnem o jak największej średnicy. Najpierw rozpuść i wystudź masło. Pokrusz drożdże i włóż do miski. Rozsyp na nich równo cały cukier. Jajka roztrzep widelcem i wylej na cukier. Następnie dodaj płynne masło i mleko. Niczego nie mieszaj.
Teraz przesiej przez sito mąkę – możesz to robić wprost do miski, jeżeli jest odpowiednio szeroka. Mąkę posyp szczyptą soli i właściwie na tym kończy się całe przygotowanie ciasta!
Ułożone warstwami składniki muszą teraz dobrze wyrosnąć. Ciasto drożdżowe lubi spokój i ciepełko, więc znajdź w swoim domu miejsce, w którym nie grożą mu przeciągi. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i czekaj. Jeżeli masz półtorej lub dwie godziny – świetnie. Jeżeli musisz zacząć piec ciasto już po 45 minutach, też będzie ok.
Szybkie drożdżowe bez wyrabiania
Kiedy mieszanka już wyrośnie, nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, lub wysmaruj ją masłem i posyp mąką. Weź miskę z ciastem i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej drewnianą łyżką.
Uwaga – ciasto będzie dość rzadkie. Dużo rzadsze od tego, które wyrabia się ręcznie. Wymieszane ciasto wylej do przygotowanej blachy i włóż do piekarnika na około 30-40 minut. Zanim je wyjmiesz, sprawdź patyczkiem, czy jest suche. Czas pieczenia zależy m.in. od wielkości blachy.
Do ekspresowego ciasta drożdżowego świetnie pasuje kruszonka. Jeżeli chcesz, dodaj ją przed włożeniem do piekarnika. Szybka drożdżówka może być też pieczona z ulubiony owocami twojego dziecka, chociażby truskawkami czy jagodami. Właśnie taka jest najsmaczniejsza.
Zobacz także:
Racuchy na kefirze jak u babci. Zrobię je synowi w Dzień Matki
Ułóż mięso mielone na blasze i ugnieć szklanką. Przy tym kotlety mogą się schować
Lody kostka jak w PRL. Przepis na letni deser domowej roboty