Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Przepis na ekspresowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Robi się samo
Beata Łajca
Beata Łajca 27.05.2024 15:18

Przepis na ekspresowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Robi się samo

ciasto drożdżowe
fot. Pixabay/webandi

Masz ochotę na ciasto drożdżowe, ale go nie robisz, bo nigdy nie wychodzi? A może ciężko ci wyrabiać ciasto z małym dzieckiem na rękach? Nie ważne, czy szukasz szybkiego drożdżowego, bo nie masz czasu, czy po prostu lubisz sprytne przepisy. Ta ekspresowa drożdżówka to odpowiedź na wszystkie twoje pytania.

Ciasto drożdżowe jak u babci to hit wśród wszystkich wypieków. Tradycyjna drożdżówka wymaga sporo umiejętności i cierpliwości, ale okazuje się, że smakiem ciasta drożdżowego można się cieszyć bez zbędnego wysiłku. Drożdżowe z tego przepisu robi się samo i smakuje obłędnie całej rodzinie. Moje dzieci je uwielbiają.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Tak, to możliwe. Możesz upiec pyszną drożdżówkę bez brudzenia się lepkim ciastem. Drożdżowe z tego przepisu nie wymaga też miksera. Jedyne czego potrzebuje, to trochę czasu na wyrośnięcie.

To ekspresowe drożdżowe jest świetne dla mam, które opiekują się małymi dziećmi. Sprawdziłam to na sobie i potwierdzam – robi się samo, a czas, w którym wyrasta, można wykorzystać na zabawę z maluchem. Ciasto drożdżowe dla dziecka możesz zrobić z mniejszą ilością cukru.

Tradycyjne drożdżowe ciasto jak u babci, wymaga długiego ręcznego wyrabiania. Sprytniejsi wykorzystują do tego specjalne końcówki do miksera. Ale okazuje się, że da się to wszystko obejść i nadal cieszyć się smakiem aromatycznej i lekkiej drożdżówki, także z kruszonką lub owocami.

ciasto drożdżowe
fot. Pixabay/congerdesign

Ekspresowe ciasto drożdżowe – przepis

Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, naszykuj dużą blachę. Może to być klasyczna prostokątna blaszka do pieczenia szarlotki czy sernika. Porcja jest spora, ale nic się nie zmarnuje. Bo ciasto drożdżowe bez wyrabiania znika z talerzy w mgnieniu oka.

Uwaga! Przed połączeniem składników, upewnij się, że mają temperaturę pokojową. Drożdżowe nie lubi chłodu. Najlepiej wszystkie produkty wyciągnąć z lodówki co najmniej na godzinę przed przygotowaniem drożdżówki. Zbyt zimne jajka możesz ocieplić w misce z gorącą wodą.

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej,
  • 5 jaj,
  • 1 masło,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 15 dag drożdży,
  • szczypta soli.

Szybkie ciasto drożdżowe – jak zrobić

Przygotuj dużą miskę, z dnem o jak największej średnicy. Najpierw rozpuść i wystudź masło. Pokrusz drożdże i włóż do miski. Rozsyp na nich równo cały cukier. Jajka roztrzep widelcem i wylej na cukier. Następnie dodaj płynne masło i mleko. Niczego nie mieszaj.

Teraz przesiej przez sito mąkę – możesz to robić wprost do miski, jeżeli jest odpowiednio szeroka. Mąkę posyp szczyptą soli i właściwie na tym kończy się całe przygotowanie ciasta!

Ułożone warstwami składniki muszą teraz dobrze wyrosnąć. Ciasto drożdżowe lubi spokój i ciepełko, więc znajdź w swoim domu miejsce, w którym nie grożą mu przeciągi. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i czekaj. Jeżeli masz półtorej lub dwie godziny – świetnie. Jeżeli musisz zacząć piec ciasto już po 45 minutach, też będzie ok.

Szybkie drożdżowe bez wyrabiania

Kiedy mieszanka już wyrośnie, nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, lub wysmaruj ją masłem i posyp mąką. Weź miskę z ciastem i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej drewnianą łyżką.

Uwaga – ciasto będzie dość rzadkie. Dużo rzadsze od tego, które wyrabia się ręcznie. Wymieszane ciasto wylej do przygotowanej blachy i włóż do piekarnika na około 30-40 minut. Zanim je wyjmiesz, sprawdź patyczkiem, czy jest suche. Czas pieczenia zależy m.in. od wielkości blachy.

Do ekspresowego ciasta drożdżowego świetnie pasuje kruszonka. Jeżeli chcesz, dodaj ją przed włożeniem do piekarnika. Szybka drożdżówka może być też pieczona z ulubiony owocami twojego dziecka, chociażby truskawkami czy jagodami. Właśnie taka jest najsmaczniejsza.

Zobacz także:

Racuchy na kefirze jak u babci. Zrobię je synowi w Dzień Matki

Ułóż mięso mielone na blasze i ugnieć szklanką. Przy tym kotlety mogą się schować

Lody kostka jak w PRL. Przepis na letni deser domowej roboty

Powiązane
Był sobie kot
"Był sobie kot" już w kinach. Świetna zabawa dla całej rodziny
Karol Strasburger
Pokręcony quiz z pytaniami z "Familiady". Zgadniesz, jak odpowiedzieli ankietowani?
Czy w ciąży można latać samolotem? Tych zasad ciężarna powinna przestrzegać
ciężarna w samolocie
ciężarna w samolocie
Zbliżają się wakacje, a wraz z nimi podróże. Polacy coraz częściej wybierają się za granice, a na swój urlop lecą samolotem. O relaksie na rajskiej plaży marzą także kobiety oczekujące dziecka. Ale czy w ciąży można latać samolotem?Latanie nadal wzbudza w nas trochę lęku. Niektórzy są przekonani, że latanie w ciąży jest niebezpieczne dla płodu. Tymczasem sama podróż samolotem w ciąży wcale nie jest zagrożeniem, ani dla mamy, ani dla dziecka. Co wcale nie znaczy, że ciężarne mogą latać zawsze i wszędzie. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o lataniu samolotem w ciąży.
Czytaj dalej
1500 zł dla rodziców od października. Jakie są kryteria? Czy będzie potrzebna umowa z nianią?
matka z dzieckiem
matka z dzieckiem
Start programu Aktywny rodzic oznacza prawdziwą rewolucję w systemie wsparcia finansowego dla rodzin. Opiera się na trzech świadczeniach, ale na dziecko będzie można pobierać jednocześnie tylko jedno z nich. W związku z tak dużymi zmianami mnożą się wątpliwości rodziców. Odpowiadamy na wszystkie pytania związane z nowymi świadczeniami.Aktywni rodzice w pracy, Aktywnie w żłobku i Aktywnie w domu – to trzy filary nowego programu, który startuje już 1 października 2024 roku. Rodzice powinni dobrze się przygotować, aby wybrać najlepsze dla siebie świadczenie i mieć pewność, że złożony wniosek zostanie pozytywnie rozpatrzony. I to bez zbędne zwłoki.
Czytaj dalej