Ten owoc pokochają nawet niejadki. Wprowadź go już na początku rozszerzania diety
W sierpniu mamy urodzaj polskich owoców. Nietrudno znaleźć dobrej jakości śliwki, gruszki czy jabłka. Te drugie - nie wiedzieć czemu, wciąż są przez młodych rodziców traktowane po macoszemu. Mają opinię ciężkostrawnych i niechętnie podajemy je dzieciom. A to błąd.
Gruszki powinni wybierać rodzice małych niejadków, bo zaostrzają apetyt. Poza tym są lekkostrawne, bogate w cenne składniki i... słodkie, więc dzieci jedzą je chętnie. Wpadła gruszka do fartuszka, niech wpadnie i do dziecięcego brzuszka.
Od kiedy podawać gruszkę dzieciom
Gruszkę możemy podawać już niemowlętom, które skończyły 7 miesięcy, więc w zasadzie na początku rozszerzania diety. Na początek można obraną gruszkę skrobać dziecku łyżeczką i podawać wprost do buzi. Starsze maluchy, po pierwszych urodzinach mogą mieć gruszkę, koniecznie umytą i obraną, podaną pokrojoną w małe kawałki.
Gruszki można też piec, np. z miodem i posypać orzechami, o ile dziecko nie jest uczulone, a nawet dodawać do zupy. Warto po nie sięgać, bo są bardzo zdrowe.
Wartości odżywcze gruszek
Gruszki, choć bardzo słodkie, za co uwielbiają je dzieci, mają mało cukru. Znajdziemy za to w nich mnóstwo witamin. Warto u wymienić, chociażby witaminy: A, C, K, a także cenne z grupy B, które wspierają rozwój układu nerwowego. Chciałoby się powiedzieć: chcesz mieć mądre dziecko - dawaj mu gruszki.
Do tego w gruszkach znajdziesz:
- żelazo,
- potas,
- magnez,
- wapń,
- miedź,
- bor (doskonale wspiera pracą mózgu).
Nie brakuje w nich też jodu, dlatego poleca się je osobom, które mają problem z tarczycą. Gruszki to także błonnik i pektyny - regulują pracę układu pokarmowego, zaleca się je zarówno w biegunkach, jak i zaparciach.
Gruszka dla niejadka i chorowitka
Warto wiedzieć także, że zawartość kwasów owocowych w gruszkach wpływa pobudzająco na apetyt, co docenią rodzice małych niejadków. Warto włączyć je więc do diety malucha. Należy też wspomnieć o tym, że gruszka pomaga w walce z przeziębieniem. Jedzona na surowo ma mnóstwo witaminy C. Ale można z niej także przygotować syrop na kaszel.
Kilka obranych i pozbawionych gniazd nasiennych gruszek umieść w garnku z grubym dnem. Dodaj kilka goździków i plasterek imbiru, gotuj, aż gruszki się rozpadną. Przecedź przez gazę, dodaj odrobinę miodu i pasteryzuj w małych słoiczkach - zimą będą jak znalazł.
Zobacz także:
A ono i tak wypije wodę z kałuży. Przesadną higieną tylko zaszkodzisz dziecku
Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ w tej formie są brzydkie. Też byś tego nie zjadł
Szczepienia dzieci w aptece. Znany pediatra bombarduje pomysł