Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Zdrowie i pielęgnacja dziecka > To nie zmęczenie szkołą. Takie objawy daje niedobór ważnego pierwiastka
Marta Uler
Marta Uler 08.09.2023 13:03

To nie zmęczenie szkołą. Takie objawy daje niedobór ważnego pierwiastka

Jakie objawy daje niedobór żelaza?
Pexels/Gustavo Fring

Twoje dziecko ciągle jest zmęczone, ospałe i trudno mu się skoncentrować? Myślisz sobie, że może po prostu ma za dużo obowiązków, może jest zmęczone szkołą. Jednak takie objawy mogą wskazywać także na niedobór bardzo ważnego pierwiastka.

Żelazo pełni w ludzkim organizmie istotną rolę. Dostarcza tlen do narządów i mięśni. Gdy jest go za mało, nie jesteśmy w stanie normalnie funkcjonować. Na szczęście są proste sposoby, by uzupełnić niedobory żelaza – chociażby odpowiednio zbilansowaną dietą.

Żelazo to bardzo ważny pierwiastek

Żelazo odgrywa kluczową rolę w procesie tworzenia czerwonych krwinek oraz w dostarczaniu tlenu do tkanek i narządów w naszym organizmie. Niedobór żelaza u dzieci może prowadzić do anemii, czyli niedokrwistości, która objawia się obniżoną liczbą czerwonych krwinek i zmniejszeniem zdolności organizmu do transportowania tlenu. 

Anemia powoduje osłabienie, problemy z koncentracją, a także wpływa negatywnie na wzrost i rozwój dziecka. Długotrwała niedokrwistość prowadzi do trwałych uszkodzeń narządów, a także zaburzeń rozwojowych. Dzieci z niedoborem żelaza mogą mieć trudności w nauce i rozwoju poznawczym.
 

@biolook.pl Niedobór żelaza📉może stanowić nawet zagrożenie zdrowia i życia❗️ W moim gabinecie najczęściej diagnozuję u osób z: ✅celiakią lub nieceliakalną nietolerancją glutenu jeśli pacjent ma świadomość choroby (a bywa, że rozpoznaję u pacjenta po 40 roku życia) i przestrzega menu bezglutenowego to można wyregulować niedobory żelaza dietą i suplementacją i niekoniecznie podaniem preparatu żelaza a preparatów zwiększających jego wychwyt jak laktoferyna ✅endometriozą nasilone krwawienia z ognisk endometriozy zwiększa ryzyko anemii ✅źle zbilansowaną dieta roślinną ale zawsze podkreślam, że również na „śmieciowej” diecie zwierzęcej można mieć anemię ‼️Poświecę temu tematowi wiele wpisów bo uważam go za mega ważny a często opadamy z sił nie wiedząc, że przyczyną jest niski poziom żelaza ##żelazo##poziomżelaza##laktoferyna##anemia##nuedokreistość#dietabogatawżelazo ##endometrioza##celiakia#braksily ♬ Neon Blade(DJ版) (安小飞 Remix) - 安小飞

Objawy niedoboru żelaza u dzieci

Niski poziom żelaza u dzieci może objawiać się różnymi dolegliwościami. Niektóre są subtelne i łatwo je przeoczyć, dlatego ważne jest, aby rodzice byli świadomi możliwych sygnałów. Oto niektóre z najczęstszych objawów niskiego poziomu żelaza u dzieci:

  • zmęczenie i osłabienie – mimo tego, że ogólnie dziecko dobrze śpi i nie angażuje się w nadmierną aktywność fizyczną
  • bladość skóry i błon śluzowych
  • zaburzenia koncentracji – niedobór żelaza może wpływać na funkcje poznawcze, czego konsekwencją mogą być problemy z nauką
  • zwiększona podatność na infekcje – dziecko jest chorowite, łatwo się przeziębia – żelazo jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • zmiany w apetycie – niektóre dzieci mogą tracić apetyt lub wykazywać dziwne preferencje żywieniowe, takie jak np. jedzenie ziemi
  • zmiany w zachowaniu – drażliwość, apatia
  • bóle i zawroty głowy 

Jak diagnozuje się poziom żelaza?

By sprawdzić poziom żelaza, wystarczy wykonać badanie krwi. Wiele mówi w tej kwestii sama morfologia, bo podstawowym wskaźnikiem oceny stanu żelaza jest poziom hemoglobiny.Jej niski poziom może sugerować niedobór żelaza, ale dokładniejsze informacje uzyskamy dopiero poprzez badanie poziomu ferrytyny (białka magazynującego żelazo) i samego żelaza we krwi.

Badania powinien zlecić lekarz, do którego zgłosimy się z dzieckiem. Jeśli wyniki badań sugerują niedobór żelaza, lekarz zleci dalsze badania w celu wykluczenia innych przyczyn, takich jak np. krwawienie z przewodu pokarmowego.

Leczenie niskiego poziomu żelaza u dzieci

Leczenie niedoboru żelaza jest zwykle oparte na dwóch głównych strategiach – zmianie diety i stosowaniu leków lub suplementów:

Dieta  – to pierwszy krok w leczeniu niedoboru żelaza. W menu dziecka powinny znaleźć się produkty bogate w żelazo, takie jak: czerwone mięso (wątróbka wołowa), kurczak, ryby, jaja, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, suszone owoce, szpinak i inne warzywa liściaste. Jednocześnie należy unikać produktów, które mogą hamować wchłanianie żelaza, takich jak kawa, herbata i produkty mleczne (!)

Suplementy żelaza – jeśli niedobór jest znaczny lub nie można go w pełni zrekompensować poprzez dietę, lekarz przepisze odpowiednie suplementy, często na receptę. Suplementy te powinny być przyjmowane zgodnie z zaleceniami lekarza, ponieważ nadmiar żelaza także może być szkodliwy.

Czytaj także:

Anemia u niemowlaka – przyczyny i skutki

Objawy niedoboru żelaza u dzieci. Łatwo je przeoczyć, a bardzo negatywnie wpływają na rozwój

Anemia w ciąży

Powiązane
Karol Strasburger
Pokręcony quiz z pytaniami z "Familiady". Zgadniesz, jak odpowiedzieli ankietowani?
7 naturalnych sposobów na zwiększenie odporności dziecka
dziecko
Każdy rodzic pragnie, aby jego dziecko cieszyło się zdrowiem i nie zapadało na sezonowe infekcje. Aby tak jednak było, musimy podjąć działania, które wzmocnią odporność organizmu naszej pociechy. Na szczęście można to zrobić przy pomocy naturalnych metod. Ich największą zaletą jest to, że są one zarówno skuteczne, jak i bezpieczne. Zadbaj o odpowiednią dietęAby nasza pociecha miała dobrą odporność, musimy zadbać o odpowiednią dietę wszystkich domowników. Nie ma niestety magicznych pigułek, które zastąpiłyby zdrowe i pełnowartościowe produkty. Warto zatem postarać się o to, aby menu naszego dziecka obfitowało w:owoce i warzywa, najlepiej świeże i sezonowe produkty z pełnego ziarna, takie jak na przykład płatki żytnie i owsianeorzechy i pestki naturalny nabiałkiszonki ryby, zwłaszcza te tłuste ekologiczne mięso jaja z wolnego wybiegu „Ograniczyć, a najlepiej wyeliminować należy zaś takie produkty jak rafinowane tłuszcze, cukier czy żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Czasem jest to trudne, ponieważ musimy odmawiać maluchowi ulubionych słodkości. Na szczęście na rynku jest już wiele zdrowych zamienników, po które sięgniemy bez szkody dla zdrowia – są to zarówno słodkie pasty kanapkowe, jak i zdrowe batony czy chipsy!” – przekonuje Ewelina Klimek, ekspertka produktowa z internetowego ekobazaru Arkana Smaku.Jako rodzice musimy także troszczyć się o to, aby nasze dziecko było odpowiednio nawodnione. Warto zatem zachęcać je do picia wody. W sezonie jesienno-zimowym najlepiej sprawdzi się ta ciepła. Część wypijanych płynów mogą stanowić rozgrzewające herbaty z aromatycznymi przyprawami. Mowa tu o imbirze, goździkach, kurkumie czy cynamonie cejlońskim. Zapewnij dziecku czas na sen i odpoczynek Każde dziecko powinno mieć zapewnioną odpowiednią ilość czasu na odpoczynek w ciągu dnia. Warto zatem pozwolić mu na to, by poświęcało czas swoim zainteresowaniom i pasjom. Dla dobra pociechy ograniczmy jednak czas, który spędza przed ekranem laptopa, telewizora czy telefonu. Emitowane przez te urządzenia niebieskie światło niekorzystnie wpływa na stan dziecięcego organizmu i osłabia odporność. Może także utrudniać zasypianie. Sen jest kolejną ważną rzeczą, której potrzebujemy do dobrego funkcjonowania. Specjalistka z ekologicznego centrum Arkana Smaku zaznacza: „Warto pamiętać o tym, że dzieci muszą mieć zapewnione przynajmniej 9, a najmłodsi nawet 13 godzin nieprzerwanego odpoczynku nocnego. W przeciwnym razie ich organizm nie będzie pracował prawidłowo. Jeśli dziecko będzie mogło spokojnie wypocząć w nocy, za dnia będzie miało więcej wigoru i energii. Będzie także mniej narażone na rozwój sezonowych infekcji”. Ruch na świeżym powietrzu może pomóc Jako rodzice musimy zdawać sobie sprawę z tego, że dziecko powinno regularnie uprawiać jakąś aktywność. Jeśli chcemy poprawić jego odporność, najlepiej zachęcić je do tego, aby spędzało minimum godzinę na świeżym powietrzu. Wielu rodzicom wydaje się, że jesienią oraz zimą dziecko powinno siedzieć w domu. Jest to jednak duży błąd. Przebywając na zewnątrz, organizm się hartuje. Jego odporność staje się więc zdecydowanie lepsza. Aby jednak dziecko chciało przebywać na dworze, należy zapewnić mu ciekawe zajęcia. Warto zachęcić je na przykład do zbierania kasztanów czy kolorowych liści. Można wybrać się całą rodziną na grzybobranie. Zabawy na placu zabaw z innymi też zawsze przynoszą dużo frajdy. Można wypróbować rower, rolki czy hulajnogę. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie!Suplementacja i redukcja stresu Nie wszystkie witaminy oraz składniki mineralne jesteśmy w stanie dostarczyć swojemu dziecku wraz z pożywieniem w odpowiednich ilościach. Niekiedy jest więc konieczna suplementacja. Ewelina Klimek, ekspertka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku, podpowiada: „W okresie jesienno-zimowym należy zadbać o to, aby dziecko zażywało witaminę D3, określaną również mianem witaminy słońca. Do rozważenia jest także suplementacja kwasów Omega-3. W okresach zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę dobrze byłoby także zaopatrzyć się w witaminę C. Jest ona kluczowa dla zachowania dobrej odporności organizmu. Dziecku potrzebne są także takie minerały jak magnez, cynk czy selen. Zanim zdecydujemy się na suplementację, zawsze warto skonsultować się z naszym lekarzem rodzinnym”.Jeśli dziecko ma się cieszyć dobrą odpornością, nie może się także stresować. Nadmierne napięcie emocjonalne zaburza prawidłową pracę układu odpornościowego. Warto więc na bieżąco reagować na problemy, z jakimi zmaga się maluch. Jeżeli atmosfera w naszym domu będzie wspierająca, istnieje duże prawdopodobieństwo tego, że będzie informować nas o swoich trudnościach. Rozpoznawanie swoich potrzeb i emocji oraz rozmowa o nich są kluczowe dla prawidłowego rozwoju w pełni zdrowia. Dobrym pomysłem może okazać się nauczenie dziecka technik relaksacyjnych, dzięki którym łatwiej rozładuje stres.Jak widać, na odporność składa się wiele czynników. Na szczęście o wszystkie możemy zatroszczyć się w naturalny sposób. Dobre nawyki przeniosą się z pewnością na lepsze funkcjonowanie i zdrowie całej rodziny.Źródło: Materiał prasowy
Czytaj dalej
Przygotowania do ciąży. Co jeść i suplementować, by starania były skuteczne, a dziecko zdrowe?
ciąża
Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety, warto jednak pamiętać, że kluczowe decyzje powinny zostać podjęte dużo wcześniej. Zdrowie i samopoczucie przyszłej mamy mają ogromny wpływ nie tylko na płodność, ale także na zdrowie dziecka. Jakie znaczenie ma dieta? Kiedy rozpocząć suplementację i czy jest ona konieczna? Zapytaliśmy o to dietetyk Annę Radowicką.Wiele przyszłych mam zastanawia się, jakie produkty kategorycznie powinny wyeliminować ze swojej diety, a co powinno częściej pojawiać się w jadłospisie. Mnóstwo pytań mają także kobiety, które na co dzień zrezygnowały z produktów pochodzenia zwierzęcego. Czy weganizm i wegetarianizm są bezpieczne w ciąży? Nasza rozmówczyni to dietetyk z ogromnym doświadczeniem, od lat promuje właściwe nawyki żywieniowe i rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości.Co i kiedy wyeliminować z diety przed zajściem w ciążę? Czego jeść więcej?Zdrowo odżywiać się powinniśmy bez względu na planowaną ciążę. Jednak zmiany w tym kierunku są bardzo dobrą motywacją. Z diety zdecydowanie powinniśmy wykluczyć słodycze, żywność typu fast food, garmażeryjne produkty, przetworzoną żywność, zbyt duże spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych w tym trans jest niekorzystne dla przyszłej mamy i jej dziecka. Należy wyeliminować wszystkie produkty obfitujące w kofeinę i teinę, gdyż zmniejszają przyswajalność wchłanialność innych witamin i składników mineralnych np. w przypadku suplementacji. Najważniejsze mikroskładniki dla przyszłych mam to między innymi: żelazo, cynk, jod, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminy A, D, C, E dlatego zaleca się wzbogacić dietę w owoce i warzywa sezonowe, pić wodę niskozmineralizowaną w ilości 1,5 litra przez cały dzień. W diecie przyszłej mamy główny udział powinny stanowić: jaja, chude mięso, ryby, kasze ryż brązowy, zielone warzywa, nasiona, pieczywo pełnoziarniste. Zaleca się również spożywanie owoców, a także jogurty i kefiry jako naturalne probiotyki.Co należy suplementować? Czy suplementy można wybrać samodzielnie, czy poprosić lekarza o receptę? Kiedy zacząć suplementację?Najlepiej skonsultować się z lekarzem. Nigdy na własną rękę. Najważniejszy jest kwas foliowy, ale podstawą jest dieta bogata w wysokofolianowe produkty, czyli: Sałata, szpinak, kapusta, brokuły, zboża pełnoziarniste, wątróbka, jaja, orzechy i sery + żywność fortyfikowana. Suplementację kwasem foliowym zaleca się rozpocząć na 12 tygodni (min 3 miesiące) przed zajściem w ciążę i kontynuować przez cały okres jej trwania oraz karmienia piersią. Oprócz kwasu foliowego ważna jest suplementacja: jodem, witaminą D3, magnezem, kwasy omega 3 z grupy DHA, żelazo. Wszystkie jednak wartości makroskładników należy sprawdzić z krwi przed staraniem się o potomstwo. Większość kobiet suplementuje jod nie wiedząc, że ma problemy z tarczycą. Należy się zbadać.Czy kobiety na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej powinny przyjmować dodatkowe/inne suplementy? Na co powinny zwrócić uwagę w swojej diecie?Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne twierdzi, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie (wegańskie), są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Diety wegetariańskie pod kontrolą specjalistów dietetyków są odpowiednie dla osób, włącznie z okresem ciąży i laktacji. Polscy lekarze, póki co nie potwierdzają tych publikacji, aby dieta wegańska mogła być stosowana w okresie ciąży. Jednakże u kobiet ciężarnych będących pod opieką lekarza i wyspecjalizowanego w diecie roślinnej dietetyka nie zauważa się niedoborów pokarmowych oraz zaburzenia rozwoju oraz wagi urodzeniowej dziecka. Szczególnie ważna jest suplementacja witaminy B12 i D, które znajdują się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego.Czy są jakieś produkty, które mogą korzystnie wpływać na płodność? Które wpływają negatywnie?Zdecydowanie, warto zwrócić uwagę na dietę śródziemnomorską. Ważne są warzywa, które chronią przed niepłodnością owulacyjną, rośliny strączkowe, bo zawierają cynk. Ważne są produkty z pełnego ziarna oraz zdrowe tłuszcze pod postacią ryb oraz oliwy z oliwek. Inne produkty tzw. superfoods m.in. kasza, płatki gryczane i amarantus, które korzystnie działają na stabilny poziom glukozy we krwi, są bogate w potrzebne żelazo i witaminy z grupy B, a także pozytywnie działają na regularne owulacje. Pomocne będą też pestki dyni, których garść pokryje 30% zapotrzebowania na cynk, niezbędny dla mężczyzn w procesie spermatogenezy.Bardzo istotna jest w kontekście płodności aktywność fizyczna oraz ew. nadmiar tkanki tłuszczowej, ponieważ aktywność fizyczna zwiększając wydatek energetyczny powoduje zmniejszenie zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie. Dzięki temu poprawie ulega wrażliwość tkanek na insulinę, co sprzyja przywróceniu płodności u kobiet otyłych.Za rozmowę dziękujemy dietetyk Annie Radowickiej. Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Anna Radowicka (@anna_radowicka_dietetyk) Zobacz artykuły polecane przez Redakcję Portalu Parentingowego: Brytyjka będąc w ciąży po 3 tygodniach zaszła w kolejną ciążęKobieta podczas porodu dowiedziała się, że ma podwójny system rozrodczyMama znalazła w łóżku dziecka nietypowe robaki. Okazało się, że nie były to pluskwy
Czytaj dalej