W Polsce uchodzi za uciążliwy chwast, na świecie płacą za niego krocie
![pielenie](https://images.iberion.media/images/1920/gardening_1645815_1280_052b79556f.webp)
Kilogram pędów tej rośliny może kosztować nawet 1000 euro. Aż trudno w to uwierzyć, bo w Polsce rośnie prawie wszędzie, w dodatku tak obficie, że potrafi stać się prawdziwą zmorą przydomowych ogródków.
Podczas wiosennych porządków wyrywamy go zaciekle, szarpiemy, upychamy w workach. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że wyrzucamy tyle dobra! To pnącze zawiera w sobie całe bogactwo właściwości prozdrowotnych.
Chmiel – niepozorne, ale jakże kosztowne pędy
Chmiel (Humulus lupulus) to wykorzystywana od wieków roślina z rodziny konopiowatych. W Polsce jest uprawiany głównie na Lubelszczyźnie i w rejonach Pojezierza Kaszubskiego. Kojarzy się z piwem, bo to jeden z podstawowych surowców do jego produkcji, ale chmiel ma także inne właściwości, które warto poznać.
Już starożytni Egipcjanie używali chmielu jako środka aromatyzującego i konserwującego. Rzymianie i Grecy początkowo stosowali go jako lekarstwo na różne dolegliwości, dopiero z czasem odkryli, że nadaje się właśnie do produkcji piwa. W średniowieczu chmiel stał się popularnym składnikiem piwa w Europie, a jego uprawa rozprzestrzeniła się na większą skalę.
Jeśli chodzi o produkcję piwa, wykorzystuje się szyszki chmielu – jako składnik aromatyczny i konserwujący. Chmiel nadaje piwu charakterystyczny aromat i goryczkę. Ale np. w Holandii i Belgii, zbiera się także pędy chmielu. Ze względu, m.in., na żmudny proces ich pozyskiwania, są one bardzo drogie. Kilogram tego surowca może kosztować nawet 1000 euro!
![](https://images.iberion.media/images/origin/2_c99c824335.jpg)
Chmiel to popularny ogrodowy chwast
Kto podczas spaceru mijał kiedyś opuszczone domostwa, z pewnością nie raz widział, jak chmiel wije się po murach, płotach, obrasta drzewa i ogrodzenia. Właśnie w takich opuszczonych miejscach ma pole do popisu, bo jeśli pojawiłby się w naszym ogrodzie – nie pozwolilibyśmy mu tak się rozrosnąć. W krótkim czasie "pochłonąłby” go. Traktujemy go jak uciążliwy chwast i wciąż z nim walczymy.
Chmiel lubi wilgotne skraje lasów, różne zarośla, dobrze mu się rośnie na żyznych glebach, w półcieniu. Jest rośliną pnącą, bardzo ekspansywną, o silnym podziemnym kłączu i rozbudowanym systemie korzeniowym, z którego co roku wyrastają nowe łodygi.
Poza szyszkami także one są bardzo charakterystyczne. Długie, wijące się nawet na 12 metrów, a pokryte zagiętymi, szorstkimi włoskami, co ma ułatwić roślinie przyczepność. Przypadkowe, nawet delikatne, otarcie się o takie łodygi kończy się mocnymi zadrapaniami i podrażnieniem skóry.
A co ze wspomnianymi pędami chmielu? Właśnie (marzec-kwiecień) jest na nie pora. W Europie noszą nazwę "dzikich szparagów”, ze względu na smak. Są białe pędy – te najdroższe – oraz zielone. Białe to te, które jeszcze nie wyszły z ziemi i, jak można sobie wyobrazić, nie jest łatwo je zebrać – stąd ich cena. Zielone pędy, które rosną już wyżej i są widoczne, są już tańsze.
Chmiel – właściwości prozdrowotne
W medycynie naturalnej chmiel znalazł zastosowanie ze względu m.in. na działanie moczopędne, choć głównie wykorzystuje się jego właściwości uspokajające i wyciszające. W aptekach i sklepach zielarskich można znaleźć mnóstwo preparatów stosowanych na zaburzenia snu i nastroju właśnie na bazie chmielu.
Cenny jest także gorzki smak chmielu, który zawdzięcza dwóm substancjom – lupulinie i humulonowi. Mają one właściwości przeciwbakteryjne. Smak gorzki pobudza ponadto apetyt i wydzielanie soków trawiennych, więc chmiel stosowany jest także w przypadku problemów trawiennych.
Natomiast pędy chmielu to prawdziwa bomba witaminowa i bogactwo działających przeciwzapalnie i przeciwbólowo flawonoidów. Są bogate w polifenole, cenione ze względu na właściwości antyoksydacyjne, również przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Oczywiście nie brakuje im związków o działaniu uspokajającym i przeciwlękowym, które zawarte są w całym chmielu. Danie złożone z pędów chmielu może pomóc w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
A jak przyrządzić pędy chmielu? Ich smak przypomina nieco jarmuż albo – szparagi. I można je zjeść właśnie w podobnej, do tych ostatnich, formie. Garść zebranych pędów wystarczy krótko ugotować i podsmażyć na maśle. Pędy chmielu podawane np. z serem, ziołami, mogą stanowić samodzielną potrawę lub część większego dania. We Francji poleca się do nich sos śmietanowy.
![](https://images.iberion.media/images/origin/3_d50bd9361a.jpg)
Chmiel – doskonały także dla urody
Zdrowe i naturalne kosmetyki cieszą się coraz większą popularnością. Także wyciągi z chmielu znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Okazuje się, że produkty przygotowane na ich bazie mogą dbać nie tylko o nasze zdrowie, ale także i urodę. Kremy i maści, a także balsamy, toniki, a nawet szampony z chmielem w składzie działają:
- przeciwbakteryjnie – dzięki olejkowi chmielowemu bogatemu we wspomnianej lupulinie. Produkt z chmielem może więc pomagać w walce z bakteriami na skórze, zapobiegając powstawaniu stanów zapalnych i infekcji.
- przeciwzapalnie – łagodzą podrażnienia skóry, zmniejszają zaczerwienienia. Dlatego ekstrakty z chmielu są często stosowane w produktach przeznaczonych do skóry wrażliwej.
- antyoksydacyjnie – chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV oraz innych czynników środowiskowych, które przyspieszają procesy starzenia.
- nawilżająco – są niezwykle korzystne w przypadku skóry suchej i odwodnionej, zapobiegając jej przesuszeniu i łuszczeniu się.
- regenerująco – poprzez stymulację produkcji kolagenu i elastyny, które to białka strukturalne są kluczowe dla jędrności i elastyczności skóry.
Zobacz także:
Pamiętasz ten hit PRL-u? Anginka stała na parapecie w domu każdej babci
Języki teściowej powinny znaleźć się w każdym domu. Ten kwiat dba o nasze zdrowie
Czy wiesz co jest na tym zdjęciu? Ta roślina ma wspaniałe właściwości
Polub PortalParentingowy.pl na Facebooku i bądź z nami na bieżąco
![dlaczego kobiety wolą wysokich mężczyzn](https://images.iberion.media/images/origin/Green_Beans_2023_09_01_T113338_989_b427515885.jpg)
![święconka](https://images.iberion.media/images/1920/EN_01559404_0057_340367f957.webp)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/1920/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.webp)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/1920/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.webp)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/1920/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.webp)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/1920/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.webp)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/1920/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.webp)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.webp)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/1920/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.webp)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/1920/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.webp)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/1920/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.webp)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/1920/upadek_biura_1831724a08.webp)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/1920/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.webp)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/1920/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.webp)