Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Wafle rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje obłędnie!
Marta Uler
Marta Uler 01.07.2024 11:24

Wafle rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje obłędnie!

walfe z PRL pischinger
Fot. Portal Parentingowy

To był ulubiony przysmak wszystkich dzieci! Wafle przekładane kremem czekoladowym w PRL-u gościły na stole w każdym domu. Przepis na ten deser jest banalnie prosty, a jego smak mimo to niepowtarzalny. Za każdym razem, gdy w domu gościły dzieciaki albo sąsiadka wpadła na kawę, można było serwować wafle z kremem kakaowym. Smakowały każdemu.

Wafle czekoladowe to zdecydowanie deser wart przypomnienia. W dodatku nie potrzeba wiele, by wafle przekładańce wykonać samodzielnie. Wystarczy kilka prostych składników, by przyrządzić ten pyszny deser rodem z PRL. 

Zapomniany deser z PRL

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a w domu "nic nie ma", sięgnij po zwykłe wafle. To gwarancja smacznej przekąski. Jeśli w szafce kuchennej masz kakao albo puszkę mleka kondensowanego lub kajmaku, pyszny deser do kawy zrobisz w kilka minut.

Domowe wafle przekładańce, czyli zwykłe andruty sklejane ze sobą na dżem, masę krówkową lub krem kakaowym to był deser, który kochały wszystkie dzieci. Przypominamy przepis na domowe wafle, bo to wspaniały deser, który możesz przygotować niezależnie od pory roku, a zachwyci wszystkich domowników.

wafle z masą kakaową

Wafle z czekoladą – przepis

By szybko zrobić pyszne i chrupiące wafle potrzebujemy tylko tych dużych kwadratowych andrutów, które za kilka złotych kupimy w każdym sklepie spożywczym. 

Najprościej wafle jest posmarować gotowym kremem czekoladowo-orzechowym, ale gdy go nie mamy, przygotujmy:

  • szklankę mleka w proszku,
  • szklanki cukru,
  • paczuszki cukru waniliowego,
  • kostki masła,
  • 50 g kakao (Wedel lub Deco Morreno),
  • 1/2 szklanki mleka.

Przygotowanie:

W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego, dokładnie wymieszane wszystkie suche składniki. Mieszamy. Mleko gotujemy osobno i także wlewamy do masy. Znów dokładnie mieszamy, by masa nie miała żadnych grudek. Garnuszek odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie jeszcze lekko ciepła, smarujemy nią wafle. Gotowe!

Wafle z PRL po nowemu

Wafle czekoladowe można oczywiście robić nie tylko z kremem czekoladowym. Jeśli nie odpowiada ci bardzo słodki smak wafli, zrób pischinger wytrawny. Godny polecenia jest też przepis influencerki kulinarnej, Olgi Smile. Opiera się na podobnych składnikach, ale proporcje są nieco inne:

  • 1 opakowanie wafli około 180-250 g zależnie od opakowania,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka mleka tłustego (takie 250 ml około),
  • 500 g mleka w proszku,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki wytrawnego kakao (niesłodzonego).

By nasze wafle były jeszcze lepsze i bardziej czekoladowe, rozpuśćmy w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady i zróbmy z niej polewę. Deser można również polać płynnym kajmakiem, albo posypać wiórkami kokosowymi, płatkami czekoladowymi lub dowolnymi innymi ozdobami cukierniczymi.

Zobacz też:

Biorę ciasteczka, masło i śmietankę. Nie znam lepszego sposobu na ciasto bez pieczenia

Wafle z masą kakaową rodem z PRL. To najlepszy przepis na deser z zeszytu mojej babci

Mini-bajaderki jak z PRL. Ten przepis to łatwizna, a smakują obłędnie!