Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Wafle z masą kakaową rodem z PRL. To najlepszy przepis na deser z zeszytu mojej babci

Wafle z masą kakaową rodem z PRL. To najlepszy przepis na deser z zeszytu mojej babci

Wafle z masą kakaową
Fot. Shutterstock/Cristi Croitou

W dobie PRL trudno było o słodkości. Wiele składników było niedostępnych, więc panie domu prześcigały się w tym, by zrobić coś pysznego z niczego. W ten sposób powstało wiele wspaniałych deserów.

Aż trudno uwierzyć, że odeszły w niepamięć. Na szczególną uwagę zasługują wafle przekładane różnymi masami. Najbardziej popularne są te z kremem kakaowym z mleka w proszku, ale opcji jest o wiele więcej. Wypróbuj te przepisy na wafle rodem z PRL.

Najlepsze słodycze z czasu PRL

Kiedy teraz mamy ochotę na coś słodkiego do kawy, zawsze możemy wyskoczyć do osiedlowego sklepu i wybrać jeden z dziesiątków batonów albo opakowanie dowolnych ciastek. Dawniej jednak większość rzeczy robiono w domu, praktycznie z niczego.

Desery popularne w dobie PRL właśnie takie są: powstają z minimalnej ilości składników, dosłownie z tego, co masz w domu. Cukierki z patelni, bajaderki, krem sułtański i oczywiście wafle — te desery są nieco zapomniane, ale spróbuj się wybrać w tę sentymentalną podróż i odtworzyć te smaki.

Wafle z masą kakaową rodem z poprzedniej epoki są niepozorne, a naprawdę pyszne. Można je zrobić błyskawicznie i wspaniale sprawdzają się do kawy. Przygotuj je z pomocą małego kucharza. Są bardzo proste, a maluch będzie zachwycony, że może uczestniczyć w przygotowaniu deseru. I od razu chętnie się poczęstuje.

wafle z PRL
Fot. YouTuBe/Annie Ka

Wafle z masą kakaową jak w PRL

Powstały dziesiątki wariacji na temat tego prostego przepisu. Najprostsze to po prostu przełożenie wafli dżemem lub powidłami. W tej formie też są smaczne, jednak z dodatkiem słodkiej masy są o wiele bardziej wytworne. Najczęściej robiono je z kakao, mlekiem w proszku i masłem i dla wielu osób to właśnie podstawowy smak dzieciństwa.

  • 400 g miękkiego masła,
  • 300 g mleka w proszku,
  • 140 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 2 duże łyżki kakao, 
  • wafle.

Przepis jest na pięć kwadratowych wafli typu andruty. Warto przygotować sobie dużą deskę do krojenia i coś, czym można obciążyć wafle, na przykład płaski, ale ciężki garnek.

  1. Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
  2. W misce utrzyj masło mikserem do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj stopniowo schłodzone mleko, cały czas miksując.
  3. Stopniowo wsyp mleko w proszku i kakao. Miksuj na gładką masę.
  4. Smaruj wafle i układaj je jeden na drugim. Ostatnią warstwą powinien być sam wafelek.
  5. Obciąż deser deską do krojenia i garnkiem, inaczej wafle się podniosą i nie będą ładnie wyglądać.
  6. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Wafle podawaj pokrojone w zgrabne trójkąty lub kwadraty. Pięknie wyglądają ułożone na paterze, obok takich rarytasów jak blok czekoladowy.

Ciekawy przepis na wafle

Oczywiście wafle nie muszą być takie proste. Wystarczy odrobina kreatywności, by i wyglądały, i smakowały lepiej. Najprostszy sposób to roztopienie czekolady i zanurzenie w niej każdego kwadracika do połowy. Lepką polewę można posypać wiórkami kokosowymi albo drobno posiekanymi orzechami.

Bardzo ciekawym pomysłem jest pomieszanie nadzienia do wafli. Jedną warstwę, zamiast kremem kakaowym, można przełożyć kwaśnym dżemem, na przykład z czarnej porzeczki albo konfiturą wiśniową. Kwaskowaty smak świetnie uzupełni słodycz deseru.

Niektórzy, zamiast masy kakaowej wolą dać kajmak. W PRL robiono go rzecz jasna ręcznie, rozpuszczając cukier w rondelku i dodając śmietankę albo mleko. Teraz wystarczy otworzyć puszkę masy kajmakowej. By łatwiej się rozsmarowywała, warto wstawić puszkę do gorącej wody na kilkanaście minut.

Zobacz także:

Moja mama robi najlepszy biszkopt z truskawkami. Przepis to łatwizna

Najlepszy sernik robię w 10 minut. Ten przepis nie ma sobie równych

Kruszonka jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach