Czy picie kawy w ciąży to błąd? Są wyniki badań
Czy kobiety w ciąży mogą pić kawę? Wiele ciężarnych eliminuje za swojej diety kofeinę. Bogą się, że zaszkodzi ona dziecku. Tematem tym postanowili zająć się naukowcy. Wyniki badań z australijskiego University of Queensland pomagają ustalić, czy picie kawy w umiarkowanych ilościach może (czy też nie) zwiększać ryzyko poronienia.
Zgodnie z dotychczasową wiedzą, kawa w ciąży jest dozwolona, ale w umiarkowanych ilościach. Dla bezpieczeństwa przyszłego dziecka ciężarna powinna ograniczyć spożywanie tego napoju do minimum. WHO opublikowało na ten temat odpowiednie wytyczne. Naukowcy postanowili sprawdzić te zalecenia w praktyce i dowiedzieć się, czy kawa zwiększa ryzyko niekorzystnych wyników ciąży.
Czy w ciąży można pić kawę?
Obecne wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że kobiety w ciąży powinny przyjmować mniej niż 300 mg kofeiny. Ale opiera się to na badaniach obserwacyjnych, w których trudno oddzielić picie kawy od innych czynników ryzyka, takich jak palenie, alkohol lub zła dieta, tłumaczyli naukowcy z Queensland.
Właśnie dlatego postanowili sprawdzić autentyczne ryzyko spożywania kawy w ciąży. Ich badania wykazały, że picie kawy w umiarkowanych ilościach nie zwiększa ryzyka poronienia, urodzenia martwego dziecka ani przedwczesnego porodu. Pozostaje jeszcze odpowiedź na pytanie, co to znaczy umiarkowane picie kawy.
fot. Canva
Wyniki badań badań na temat picia kawy
Codzienne picie kawy nie zagraża przebiegowi ciąży – czytamy w International Journal of Epidemiology.
– Jeśli chodzi o dietę w czasie ciąży, kobietom często zaleca się ograniczenie pewnych rzeczy, ale to badanie pokazuje, że nadal mogą cieszyć się kawą, nie martwiąc się o zwiększenie ryzyka — wyjaśnił biorący udział w badaniu dr Daniel Hwang.
Naukowcy podkreślili jednak, że badanie dotyczyło wyłącznie niektórych niekorzystnych aspektów ciąży. Nie wykluczają, że przyjmowanie produktów zawierających kofeinę może wpłynąć na inne ważne kwestie dotyczące rozwoju płodu. Z tego powodu badacze nie zalecają picia dużych ilości kawy podczas ciąży. Spożycie kofeiny powinno być niskie lub umiarkowane.
Są też inne doniesienia na temat korzyści z picia kawy w ciąży. Według naukowców z Perelman School of Medicine w Pensylwanii i National Institutes of Health picie napojów z niewielką ilością kofeiny może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy ciążowej . Takie doniesienie opublikowano w JAMA Network Open.
Ile kofeiny w czasie ciąży? Minimalna ilość – co to znaczy?
W zaleceniach WHO mowa jest o 300 mg kofeiny na dobę w czasie ciąży, to jest od dwóch do trzech filiżanek dziennie.
Warto jednak wiedzieć, że American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) zaleca kobietom w ciąży ograniczenie spożycia kofeiny do mniej niż 200 mg (czyli do dwóch filiżanek dziennie). Zalecenia opierają się na badaniach, które sugerują potencjalny związek z utratą ciąży i wzrostem płodu przy wyższych poziomach kofeiny.
Ciężarne powinny pamiętać, że kofeina występuje nie tylko w kawie. Zawierają ją też takie produkty jak
- herbata
- gorąca czekolada
- napoje energetyzujące
- czekolada (także ta mleczna).
Nawet kawa bezkofeinowa zawiera kofeinę. Co prawda jest to jej niewielka ilość, ok. 3 mg w 150 ml, ale jest tam obecna. Z kaw najmocniejsza jest kawa filtrowana, która zwiera aż 85 mg kofeiny w 125 ml.
Zobacz też:
Choroby zapisane w genach, niewiarygodne, co dziedziczymy po rodzicach
Czy ciężarna może sprzątać kocią kuwetę? To musisz wiedzieć o toksoplazmozie w ciąży
Kobiety w ciąży muszą rodzić w bólach. Ponad połowa szpitali nie stosuje znieczulenia