portalparentingowy.pl Dziecko Jak zrobić chleb z masłem i cukrem. Przysmak z PRL w nowej odsłonie
Fot. Screen Facebook/PRL

Jak zrobić chleb z masłem i cukrem. Przysmak z PRL w nowej odsłonie

3 czerwca 2024
Autor tekstu: Marta Lewandowska

Chleb z masłem i cukrem to smak dzieciństwa, który znamy wszyscy. Nie jest to najzdrowsze danie na świecie, więc dziś niechętnie dajemy je dzieciom, ale od czasu do czasu...  Zwłaszcza że można w ten sposób uratować pieczywo, którego już nikt nie chce jeść, bo do najświeższych nie należy.

"Cukier krzepi" - to chyba najbardziej znane hasło reklamowe z 20-lecia międzywojennego. Wymyślił je Melchior Wańkowicz. Pamiętajmy, że w czasie po I Wojnie Światowej w Polsce było mało jedzenia. Cukier był dość drogi, więc ten rarytas, który bez dwóch zdań dodawał natychmiastowo energii, był zwyczajnie pożądany.

Chleb z masłem i cukrem

Chleb z masłem (wodą) i cukrem zna chyba każde dziecko urodzone aż do końca lat 80. Dzisiejsza młodzież może na to danie zareagować lekkim zdziwieniem. Ale powiem wam w tajemnicy, że jak już spróbują, to zwykle im smakuje, wszak to prawie taka chrupiąca nutella .

Podstawowy przepis na chleb z masłem i cukrem to banał. Potrzebujesz jasne pieczywo , które posmarujesz masłem i posypiesz cukrem. Ale to wcale nie musi być koniec, ilość wariacji na ten temat jest niezmierzona. Podpowiadamy kilka najsmaczniejszych i najbardziej ekonomicznych.

smażony chleb
For. Shutterstock/FRANCISCO JAVIER MIRANDA

Jak zrobić chleb z masłem i cukrem na ciepło

Pieczywo kroimy w cienkie kromki - tu można wykorzystać lekko czerstwe bułki czy chleb. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i rumienimy na nim chleb. Od razu po zdjęciu z patelni obsypujemy cienką warstwą cukru. Do słodziwa można też dodać odrobinę cynamonu.

Inne przyprawy, które sprawdzą się w tej kompozycji to kardamon, wanilia, a także gorzkie kakao. W towarzystwie ciepłego mleka taka bułeczka będzie przyjemną alternatywą dla kisielu i biszkoptów na podwieczorek.

Co można dodać do chleba z cukrem?

O tej porze roku można pokusić się o obłożenie chleba z masłem plasterkami truskawek i posypanie całości cukrem. W chłodniejszych miesiącach moje dzieci lubią zjeść taki chleb smażony na maśle z cienkimi plasterkami jabłka, które prószymy cukrem z cynamonem .

Chcecie zaszaleć? Do owoców dodajcie ricottę lub twarożek. Oszalejecie na punkcie tych słodkich ciepłych kanapeczek, a wasze dzieci poznają smak naszego dzieciństwa, ten posiłek to świetna okazja do pogaduszek, akurat na Dzień Dziecka.

Zobacz także:

Takiego deseru z mleka w proszku nie znałaś. Prosty przepis na biały blok czekoladowy

Lody kostka jak w PRL. Przepis na letni deser domowej roboty

Blok czekoladowy rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje fenomenalnie!

Miły zwyczaj czy łapówka? Prezenty dla nauczycieli na koniec roku szkolnego to jakieś wariactwo
Rodzice zostawili dziecko w nocy na stacji benzynowej. Interweniowała policja
Obserwuj nas w
autor
Marta Lewandowska

Wydawczyni serwisu. Specjalistka ds. turystyki z duszą społecznika. Z mediami związana od blisko 20 lat. Mama trzech chłopców, która wierzy, że dzieci są doskonałe, a rolą rodzica jest jedynie wspieranie ich w odkrywaniu własnej drogi. Zwolenniczka rodzicielstwa intuicyjnego. Pisze głównie o tym, jak czerpać przyjemność z bycia rodzicem, ale też śledzi to, co dzieje się w polskiej szkole. Z zamiłowania ogrodniczka, uwielbia dawać drugie życie używanym rzeczom i gotować.

Napisz do mnnie: marta.lewandowska@iberion.pl


 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy