portalparentingowy.pl Dziecko Najlepsze lody tego lata zrobisz sama. Wystarczy 5 składników
Fot. Canva

Najlepsze lody tego lata zrobisz sama. Wystarczy 5 składników

14 sierpnia 2023
Autor tekstu: Marta Lewandowska

Twoje dzieci kochają lody, ale skład tych w sklepie nie budzi zaufania? Masz właśnie wysyp borówek, poziomek na działce, albo kupiłaś sporo jagód? Doskonale pokażemy ci, jak zrobić najlepsze domowe lody owocowe.

Bliscy będą błagać o dokładkę, a ty będziesz mieć pewność, że jedzą to co najlepsze. Ten prosty przepis to prawdziwy hit, o przepis na niego poprosi szwagierka, teściowa i sąsiadka. Potrzebujesz zaledwie kilku składników.

Składniki domowych lodów owocowych

Żeby zrobić najlepsze lody owocowe tego lata, wystarczy ci pięć składników . Do tego dosłownie 15 minut czasu i 4 godziny chłodzenia. Nie potrzebujesz jajek, ani masła - czy może być lepiej?

  • 600 g świeżych owoców (maliny, borówki, jagody, wiśnie lub brzoskwinie)
  • 100 g cukru
  • 650 g śmietanki kremówki
  • puszka mleka skondensowanego
  • opcjonalnie kilka bez i aromat waniliowy

Green Beans (17).jpg

Jak zrobić domowe lody owocowe

Owoce umyj i osusz. Na suchej patelni skarmelizuj cukier . Wsyp go i nie mieszając, poczekaj, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodaj owoce i wymieszaj. Zostaw pełną moc palnika, wtedy wystarczy dosłownie 5 minut, aby owoce zaczęły się rozpadać.

Owoce w karmelu przetrzyj przez drobne sito. Odstaw do wystudzenia. Do miski przelej śmietankę, jeśli chcesz, aby bazą deseru były lody waniliowe - dodaj łyżeczkę aromatu. Bez niego będą śmietankowe. Ubij lekko śmietankę, ma pozostać delikatnie płynna. Dodaj do niej mleko skondensowane, zadba o słodycz lodów.

Delikatnie wymieszaj masę, jeśli do dasz do niej kilka pokruszonych bez, zyskasz dodatkowy chrupiący akcent. Przelej masę do płaskiego naczynia. Odłóż do oddzielnej miseczki kilka łyżek sosu do podania , resztę przetartych karmelizowanych owoców wlej do masy śmietankowej i lekko wymieszaj tak, aby powstała mozaika.

Jak podawać domowe lody owocowe

Lody włóż do zamrażarki na min. 4 godziny. Możesz przechowywać je nawet do dwóch miesięcy . Bezpośrednio przed podaniem, wyjmij lody z zamrażarki i włóż do lodówki na 30-45 min będą nie tylko łatwiejsze do nałożenia, ale też przyjemne do zjedzenia. Podawaj je w wafelkach lub pucharach w towarzystwie świeżych owoców.

Ten deser zapisze się w pamięci całej rodziny na długie lata.

Zobacz także:

Bez żadnego marudzenia. 5 sposobów na smaczne podanie dziecku arbuza

U babci wszystko smakuje lepiej. Choć wcale nie chodzi o to, jaką jest kucharką

Kiedy wprowadzić fasolkę do diety dziecka? Nie bój się kolki

Dlaczego dzieci kochają ketchup, ale nie pomidory? Powód jest banalnie prosty
Leniwa, samolubna i niedostateczna. Młode matki pod wiecznym ostrzałem i oceną
Obserwuj nas w
autor
Marta Lewandowska

Wydawczyni serwisu. Specjalistka ds. turystyki z duszą społecznika. Z mediami związana od blisko 20 lat. Mama trzech chłopców, która wierzy, że dzieci są doskonałe, a rolą rodzica jest jedynie wspieranie ich w odkrywaniu własnej drogi. Zwolenniczka rodzicielstwa intuicyjnego. Pisze głównie o tym, jak czerpać przyjemność z bycia rodzicem, ale też śledzi to, co dzieje się w polskiej szkole. Z zamiłowania ogrodniczka, uwielbia dawać drugie życie używanym rzeczom i gotować.

Napisz do mnnie: marta.lewandowska@iberion.pl


 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy