Najlepsze lody tego lata zrobisz sama. Wystarczy 5 składników
Twoje dzieci kochają lody, ale skład tych w sklepie nie budzi zaufania? Masz właśnie wysyp borówek, poziomek na działce, albo kupiłaś sporo jagód? Doskonale pokażemy ci, jak zrobić najlepsze domowe lody owocowe.
Bliscy będą błagać o dokładkę, a ty będziesz mieć pewność, że jedzą to co najlepsze. Ten prosty przepis to prawdziwy hit, o przepis na niego poprosi szwagierka, teściowa i sąsiadka. Potrzebujesz zaledwie kilku składników.
Składniki domowych lodów owocowych
Żeby zrobić najlepsze lody owocowe tego lata, wystarczy ci pięć składników . Do tego dosłownie 15 minut czasu i 4 godziny chłodzenia. Nie potrzebujesz jajek, ani masła - czy może być lepiej?
- 600 g świeżych owoców (maliny, borówki, jagody, wiśnie lub brzoskwinie)
- 100 g cukru
- 650 g śmietanki kremówki
- puszka mleka skondensowanego
- opcjonalnie kilka bez i aromat waniliowy
Jak zrobić domowe lody owocowe
Owoce umyj i osusz. Na suchej patelni skarmelizuj cukier . Wsyp go i nie mieszając, poczekaj, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodaj owoce i wymieszaj. Zostaw pełną moc palnika, wtedy wystarczy dosłownie 5 minut, aby owoce zaczęły się rozpadać.
Owoce w karmelu przetrzyj przez drobne sito. Odstaw do wystudzenia. Do miski przelej śmietankę, jeśli chcesz, aby bazą deseru były lody waniliowe - dodaj łyżeczkę aromatu. Bez niego będą śmietankowe. Ubij lekko śmietankę, ma pozostać delikatnie płynna. Dodaj do niej mleko skondensowane, zadba o słodycz lodów.
Delikatnie wymieszaj masę, jeśli do dasz do niej kilka pokruszonych bez, zyskasz dodatkowy chrupiący akcent. Przelej masę do płaskiego naczynia. Odłóż do oddzielnej miseczki kilka łyżek sosu do podania , resztę przetartych karmelizowanych owoców wlej do masy śmietankowej i lekko wymieszaj tak, aby powstała mozaika.
Jak podawać domowe lody owocowe
Lody włóż do zamrażarki na min. 4 godziny. Możesz przechowywać je nawet do dwóch miesięcy . Bezpośrednio przed podaniem, wyjmij lody z zamrażarki i włóż do lodówki na 30-45 min będą nie tylko łatwiejsze do nałożenia, ale też przyjemne do zjedzenia. Podawaj je w wafelkach lub pucharach w towarzystwie świeżych owoców.
Ten deser zapisze się w pamięci całej rodziny na długie lata.
Zobacz także:
Bez żadnego marudzenia. 5 sposobów na smaczne podanie dziecku arbuza
U babci wszystko smakuje lepiej. Choć wcale nie chodzi o to, jaką jest kucharką
Kiedy wprowadzić fasolkę do diety dziecka? Nie bój się kolki