portalparentingowy.pl Zdrowie i pielęgnacja dziecka Najlepszy przepis na sernik na zimno. Sekret tkwi nie tylko w składnikach
Fot. Portal Parentingowy/Marta Uler

Najlepszy przepis na sernik na zimno. Sekret tkwi nie tylko w składnikach

7 lipca 2024
Autor tekstu: Marta Uler

Idealny deser na lato. To ciasto trzeba trzymać w lodówce, bo najlepiej smakuje na zimno. Orzeźwia, schładza, a przy tym rozpieszcza podniebienie. Dzieciaki za nim przepadają, bo poza tym, że jest pyszne, niesamowicie wygląda!

Jego dużą zaletą jest też to, że nie wymaga drogich i skomplikowanych składników, a jego wykonanie jest bardzo proste. W weekend zaskocz rodzinę tym pysznym, kolorowym ciastem na zimno.

Ciasto jak zielony mech

Galaretka to jest coś, za czym dzieciaki wprost przepadają. Ale maluchy lubią właściwie wszystko, co kolorowe. Takie jest właśnie nasze ciasto . Na dole ma zielony spód (zdrowy, bo ze szpinaku!), jak leśny mech, pośrodku warstwę różowego sernika na zimno, a góra to czerwona galaretka w kropki – z owoców.

Jak wykonać to cudo? Tak naprawdę to nic trudnego. Wystarczy kilka prostych składników i bardzo szybko możemy przygotować ciasto na zimno, które wygląda wykwintnie, jest atrakcyjne dla dzieciaków, a do tego przepyszne i mało słodkie.

Sernik na zimno na spodzie z zielonego mchu

Składniki, których będziemy potrzebować, to:

Na zielony spód:

  • 1/2 opakowania (ok. 200 g) mrożonego szpinaku, najlepiej rozdrobnionego,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 0,25 szklanki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Na sernik na zimno:

  • 3 czerwone galaretki,
  • 2 serki homogenizowane, np. "z krówką",
  • 2 garści jagód, borówek, lub czarnych porzeczek.

Jak zrobić sernik na zimno na zielonym mchu?

Zacznijmy od części zimnej, bo trochę czasu będzie wymagało stężenie galaretek. Najpierw zrób dwie galaretki, ale w połowie wody, która podana jest na opakowaniu. Czyli 2 galaretki w 0,5 litra wody. Trzecią galaretkę zrób normalnie, zgodnie z instrukcją.

Po ostudzeniu tę "normalną" galaretkę wstaw do lodówki. Gdy płyn z dwóch galaretek trochę ostygnie, rozmieszaj w nim dokładnie serki homogenizowane. Gdy uzyskasz jednolitą masę, wstaw ją także do lodówki.

Następnie przejdź do robienia zielonego ciasta. Rozmrożony wcześniej szpinak porządnie odsącz na sitku z wody i zmiksuj go blenderem na jednolity mus.

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij kogel-mogel . Ciągle ubijając, cienkim strumykiem dodaj olej, następnie mus szpinakowy. Dokładnie wszystko zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj masę.

Ciasto wlej do formy o średnicy ok. 24 cm, może być też trochę większa. Piecz 30-40 minut, do suchego patyczka.

Ciasto z galaretką i zielonym mchem – połączenie

Kiedy ciasto będzie się piekło, przypilnuj galaretek. Nie mogą stężeć za bardzo, muszą mieć taką konsystencję, by dało się je lać, ale już nie wsiąkały w ciasto. Do tej czystej galaretki dodaj owoce.

Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, a galaretki stężeją odpowiednio, wystarczy już tylko wszystko połączyć. A więc, na chłodne ciasto wylej najpierw galaretki z sernikiem, równo rozprowadź, a na samą górę – galaretkę z owocami. I gotowe!

Nasz sernik na zimno z zielonym mchem musi jeszcze postać ok. godziny w lodówce, by wszystkie jego warstwy się dobrze ze sobą związały. Jeśli to ciasto zasmakuje twojej rodzinie, spróbuj zrobić wariację, taką, jak na tym zdjęciu:

Fot. Portal Parentingowy/Marta Uler

Zobacz także:

Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z serem. Sekret tkwi nie tylko w składnikach

Biorę ciasteczka, masło i śmietankę. Nie znam lepszego sposobu na ciasto bez pieczenia

Przepis na wilgotne i ciężkie ciasto drożdżowe z wiśniami. Moja ciocia dodawała do niego ten składnik

Egzotyczna choroba u pięcioraczków. Mama załamuje ręce, teraz się nie przeprowadzą
12 lipca rusza wielki spis dzieci. Taki dokument będzie miał każdy 7-latek w Polsce
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Napisz do mnie: marta.uler@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy