Ciasto drożdżowe, które wychodzi za pierwszym razem i nie opada. Ten przepis znalazłam u babci
Idealne ciasto drożdżowe jest puszyste. Po przekrojeniu widać, że ma strukturę jak gąbka, czyli wyraźne bąbelki powietrza. I po prostu rozpływa się w ustach.
Taki efekt jednak trudno uzyskać. Czasami już-już wydaje nam się, że ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i mięciutkie, ale po wyjęciu z piekarnika opada i robi się zakalec. Można tego łatwo uniknąć. To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe, które nie opada i wychodzi za pierwszym razem.
Ciasto drożdżowe, które nie opada
Przyjęło się, że ciasto drożdżowe jest trudne w przygotowaniu i trzeba mieć trochę wprawy, by pięknie wyrosło. To nieprawda! Wystarczy mieć dobry przepis i oczywiście trochę cierpliwości, by wyrosło jak na, nomen omen, drożdżach. To przepis na ciasto drożdżowe, które wychodzi za pierwszym razem.
Na jego zrobienie zarezerwuj sobie trochę czasu. Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu. Potrzebuje około dwóch godzin, by wyrosnąć, do tego dochodzi czas wyrabiania rękoma i pieczenia. Dotyczy to także ciast z owocami czy takich na słono.
Ciasto drożdżowe, które nie opada - przepis
Przepis na ciasto drożdżowe, które nie opada i wychodzi za pierwszym razem, jest bardzo prosty. To nie jest drogi wypiek, nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników:
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 4 łyżki ciepłego mleka.
Możesz spotkać się z przepisami, w których daje się drożdże instant, ale jeśli chcesz mieć pewność, że ciasto nie opadnie, wykorzystaj świeże.
Do ciasta potrzeba:
- 400 g mąki,
- 3 żółtka,
- 70 g drobnego cukru,
- ½ szklanki mleka,
- 100 g masła.
Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej. Mleko podgrzej lekko w rondelku, musi być tylko lekko ciepłe. Powyżej 37 stopni Celsjusza drożdże nie będą rosnąć. Jajka można ogrzać w ciepłej wodzie z kranu lub odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.
Do ciasta drożdżowego możesz dodać dowolne owoce: czereśnie, truskawki, maliny, porzeczki czy rabarbar.
Jak zrobić ciasto drożdżowe, które nie opada
Drożdżowca zaczyna się od zrobienia zaczynu. Jest to bardzo proste, wszystkie składniki wystarczy połączyć w kubku lub małej miseczce, drożdże trzeba lekko rozkruszyć w palcach. Rozczyn musi się mocno zburzyć, najczęściej zajmuje to 20-30 minut, ale trzeba obserwować.
Potem możesz przystąpić do przygotowania ciasta:
- Rozpuść masło w rondelku i zostaw do wystygnięcia.
- Żółtka, cukier, wyrośnięty rozczyn i mąkę przełóż do miski. Wymieszaj.
- Dodawaj stopniowo letnie mleko, mieszając wszystko drewnianą łyżką.
- Kiedy składniki się połączą, wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione masło, dobrze wyrobić do połączenia składników.
- Przełożyć kulę ciasta do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 90 minut.
- Ciasto odgazować, najlepiej uderzając w nie ręką.
- Przełożyć do formy wyłożonej proszkiem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.
- Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Nie ma drożdżowca bez kruszonki. Przygotuj ją tak, jak lubisz najbardziej i obficie posyp po wierzchu przed pieczeniem. Kiedy zadzwoni timer piekarnika, nie otwieraj drzwiczek. Pozwól, by ciasto drożdżowe trochę wystygło, inaczej może opaść.
Zobacz także:
Ekspresowe domowe jagodzianki z kruszonką. Z tego przepisu robią się same
Biorę ciasto francuskie i zawijam w nie truskawki. To słodkie śniadanie to hit w moim domu
Ciasto z truskawkami na kruchym spodzie będzie hitem tego lata. Ten przepis to łatwizna