Ryba z piekarnika, która robi się sama. Moje dziecko zawsze prosi o dokładkę
Mam to szczęście, że moje dziecko zjada prawie wszystko, co mu podam (poza żółtym serem i brokułem). Uwielbia pieczone i duszone mięso, wszelkiego rodzaju kotleciki. Z chęcią zajada też rybę.
Bardzo się z tego cieszę, bo w czasie Wielkiego Postu, ryby pojawiają się u nas częściej. Nie robię osobnego obiadu dla dziecka. Mam przepis na soczystą i pyszną rybę, która smakuje i synkowi, i nam. A na dodatek wystarczy wrzucić ją do piekarnika. Robi się po prostu sama.
Jaka ryba dla dziecka na obiad
Ryby są prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników, kwasów tłuszczowych i witamin. Dlatego są tak ważne w diecie dziecka. Powinno się podawać je maluchom nawet dwa razy w tygodniu. Można zacząć już na początku rozszerzania diety.
Jednak nie każdą brzdąc może zjeść. Chodzi zarówno o gatunek, jak i sposób przyrządzania. Jaka ryba dla dziecka na obiad sprawdzi się najlepiej? Maluchy mogą jeść ryby morskie, między innymi łososia, dorsza, morszczuka, mintaja i solę.
Z ryb słodkowodnych warto wybierać pstrągi, węgorze i karpie. Za to należy unikać okoni, makreli królewskich, miecznika i pangi, ponieważ w ich mięsie mogą kumulować się metale ciężkie.
Maluchom nie powinno się podawać ryb smażonych na tłuszczu. Lepszym wyborem (też dla dorosłych) będzie gotowanie albo pieczenie. Nie brzmi to dobrze? Tak przygotowana ryba też może być pyszna!
Soczysta ryba z piekarnika
W ten sposób najczęściej robię dorsza, ale można wykorzystać pstrąga czy nawet łososia. Pstrąg jest najbardziej soczysty, ale niestety może mieć więcej ości. A trzeba bardzo uważać, by dziecko się na nie nie natknęło.
Do zrobienia ryby z piekarnika dla trzyosobowej rodziny potrzebujesz:
- około 450 g dorsza bez skóry,
- 3 duże albo 4 mniejsze marchewki,
- 1 pietruszkę,
- oliwę z oliwek,
- pieprz,
- pół cytryny,
- pół pęczka koperku.
Przygotowanie ryby nie jest czasochłonne. Wstawia się ją do piekarnika i po prostu robi się sama.
- Rybę pokroić na porcje, umyć, osuszyć i usunąć wszystkie ości. Doprawić pieprzem i posiekanym drobno koperkiem.
- Ułożyć rybę w naczyniu żaroodpornym.
- Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z odrobiną oliwy.
- Rozłożyć warzywa wokół ryb.
- Piec w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 stopniach.
- Po przełożeniu na talerze skropić sokiem z cytryny.
Zanim podasz rybę dzieciom, podziel ją na kawałeczki. Dzięki temu sprawdzisz, czy nie ma ości.
Smakowita ryba z piekarnika
Taką rybą zajadamy się wszyscy, zwłaszcza że dokładam trochę starań, by była bardziej smakowita. To świetna ryba dla dziecka na obiad, ale dorosłym też smakuje. Porcje dla nas trochę dodatkowo solę i mocniej skrapiam sokiem z cytryny.
Maluch zjada rybkę z pieczoną, mięciutką marchewką, dla nas przygotowuję także surówkę, bo warzyw nigdy za wiele. Czasami na szybko gotuję do tego kaszę, ale ostatnio częściej wybieram pieczone ziemniaczki z oliwą i rozmarynem.
Moja rodzina je uwielbia, a wystarczy, że pokroję je w łódeczki i wrzucę do piekarnika, zanim zacznę przygotowywać rybę. Potem pieką się już razem.
Zobacz także:
Twoja babcia miała rację. Dzieciom podajemy tylko takie pieczywo
Klarowny, bursztynowy i o głębokim smaku. Już nie zrobię rosołu inaczej
Jest w mlecznych kanapkach i ketchupie. Podanie go dziecku to prosta droga do wrzodów żołądka