Żurek można zrobić na gotowym zakwasie ze sklepu. Będzie smaczny, ale nijak się nie ma do tego, jak smakuje ten ugotowany na domowym zaczynie. Ma bardziej wyrazisty smak, a ten aromat jest po prostu niezrównany.Dobry zakwas jest kwaśny i niezwykle aromatyczny. Potrzebuje czasu, żeby był gotowy do użycia. To ostatni dzwonek, by nastawić zakwas na świąteczny żurek.
Rozbijasz jajko i oceniasz, czy będzie z niego smaczna jajecznica. Zerkasz, czy nie ma zarodka oraz czy ma odpowiednio "zdrowy" kolor. Pytanie tylko, który odcień żółtka jest lepszy - jaśninejszy, czy mocno pomarańczowy? Odpowiadamy.
Omlet ze szpinakiem, mnóstwo warzyw i owoców, a na deser batonik daktylowy lub z płatków owsianych. Fajnie brzmi i jak się okazuje, są takie przedszkolaki, które tak się odżywiają. A mieszkają tuż za naszą zachodnią granicą.Jeśli chodzi o kuchnię, Niemcy kojarzą się nam przede wszystkim z kiełbasą, klopsami, boczkiem i kartoflami. Ach te stereotypy! Okazuje się, że niemieckie dzieci odżywiają się naprawdę zdrowo, a opowiada nam o tym Polka, której córeczka chodzi właśnie do niemieckiego przedszkola.