Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Sernik z ziemniakami jak u babci. W czerwcu ciasto z tym składnikiem jest hitem w moim domu
Aneta Zabłocka
Aneta Zabłocka 13.06.2024 13:58

Sernik z ziemniakami jak u babci. W czerwcu ciasto z tym składnikiem jest hitem w moim domu

SERNIK Z ZIEMNIAKAMI
Fot. Pixaby/Hans

Sernik z ziemniakami nie jest niczym niezwykłym. Co więcej, ziemniaków w ogóle w nim nie czuć. Za to ciasto z tym składnikiem może dłużej stać, nawet w cieple i nie rozpływa się i nie traci konsystencji. Gdy spróbujesz raz sernika z ziemniakami, już nigdy nie zrobisz innego. 

Sernik z ziemniakami - przepis

Przepis na ten sernik dostałam od babci, która z ziemniaków potrafiła wyczarować cuda. Ona z kolei zawsze mówiła, że znalazła kiedyś go w legendarnej już "Kuchni polskiej", gdy zabrakło jej twarogu do zrobienia zwykłego sernika.

Po spróbowaniu sernika z ziemniakami dziadek już zawsze prosił tylko o ten. Nic dziwnego. Taki sernik nie tylko staje się bardziej zwarty (co dziadek bardzo lubił), ale może i dłużej postać, nawet w upalne dni. Przygotowany w środę do niedzieli dotrwa (o ile od razu go nie zjecie) w stanie idealnym.

Ziemniaki w tym serniku nie są zupełnie wyczuwalne w smaku, za to można dostrzec je w konsystencji. Dlatego ważne jest dobre utarcie ich, by po upieczeniu nie było czuć grudek. Przygotujcie nie tylko ubijaczkę do ziemniaków, ale także popracujecie trochę łyżką lub okrągłym tłuczkiem. 

pie-8396728_1280.jpg

Składniki na sernik z ziemniakami

Na spód sernika przygotowujemy ciasto półkruche. Użyjcie cukru pudru, szybciej zwiąże składniki.

Ciasto:
20 dkg mąki
80 dkg masła
80 dkg cukru pudru
1 jajko
3 łyżki śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
500 g twarogu
30 dkg ugotowanych i dobrze ubitych ziemniaków
5 jajek
25 dkg cukru pudru
10 dkg masła
łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa, wanilia

Zanim przystąpisz do robienia ciasta, porządnie schłodź część składników. Jajka i masła muszą być zimne, zanim zaczniesz zagniatać ciasto na spód. Do masy jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej. 
 

Sernik z ziemniakami - przygotowanie

Szybko zagnieć kruche ciasto z jajka, mąki przesianej z cukrem pudrem, masła, cukru pudru i śmietany. Wyłóż nim formę i włóż blaszkę do lodówki. Niech się schłodzi przez 15-20 minut. Potem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na kilkanaście minut, aby je przypiec.

W tym czasie zrób masę. Zmiel twaróg (chyba że używasz gotowego do sernika). Utrzyj masło na pulchną masę, a potem stopniowo dodaj jajko, cukier puder i ser. Następnie dobrze ubite ziemniaki. Postaraj się rozetrzeć wszystkie zgrubienia, które pozostały po przepuszczeniu ziemniaków przez praskę. Dla pewności przepuść jeszcze ziemniaki przez sitko, będą naprawdę gładkie. Po wymieszaniu masy możesz dodać skórkę pomarańczową albo rodzynki.

Wyjmij z piekarnika podpieczony spód i wylej na niego masę. Włóż do pieca na ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Aby nie spiec wierzchu sernika, możesz w czasie pieczenia przykryć go papierem, by nie zrumienił się za bardzo. Przed podaniem dobrze wystudź sernik. Odkrawaj piękne, jędrne kawałki sernika z ziemniakami i zadziwiaj znajomych. 

Zobacz też:

Najlepszy sernik robię w 10 minut. Ten przepis nie ma sobie równych

Przekładaniec Siostry Anastazji to hit w moim domu. Smakuje obłędnie

Ciasto z truskawkami na kruchym spodzie będzie hitem tego lata. Ten przepis to łatwizna