Ciastka "słoneczka" jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach
Najlepsze ciastek “słoneczka” wcale nie leżą w ladzie w cukierni. Kiedyś robiła je babcia. Kruche, słodkie i cudownie zwieńczone kwaskowym dżemem i marmoladą, nigdzie nie będą smakowały lepiej. Chyba że wykorzystasz nasz przepis na ciastka, które pokocha twoja rodzina.
Ciastka "słoneczka" były niegdyś ozdobą każdej niedzielnej herbatki i popołudniowej kawki. Z biegiem lat odeszły do lamusa. Pora przygotować je jeszcze raz. Przepis na nie nie jest wcale taki trudny.
Ciastka "słoneczka" jak u babci — przepis
Przepis na te ciasteczka jest prostszy, niż może się wydawać. Dzięki lukrowi, który łączy ciastka w środku, są one słodkie, a kwaskowa marmolada, nadaje wspaniałego przełamania.
Przygotowanie deseru z tego przepisu nie zajmie dużo czasu. Każde z ciasteczek piecze się zaledwie 10 minut. Musicie jednak uzbroić się w cierpliwość na etapie zagniatania ciasta, ponieważ to naprawdę kruche i sypie, musi odleżeć swoje w lodówce.
Z tego przepisu przygotujesz aż 40 ciasteczek "słoneczko". Będą w sam raz na niedzielne popołudnie.
Najlepsze ciasto drożdżowe – składniki
- 30 dkg mąki krupczatki
- 20 dkg zimnego masła
- 3 żółtka
- 30 dkg dżemu lub kwaśnej marmolady
- 2 białka
- 40 dkg cukru pudru
- opcjonalnie: cytryna lub wanilia
Zanim przejdziesz do przygotowania ciasta, koniecznie zadbaj o prawidłową temperaturę składników. Jajka i masło muszą być zimne.
Idealne ciasto na kruche ciasteczka – przygotowanie
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Wysyp mąkę na stolnicę lub czysty blat kuchenny i wkrój do niego zimne masło. Posiekaj wszystko. Dodaj 20 dkg przesianego cukru pudru i jajka. Nie zagniataj długo ciasta, aby się nie rozgrzało, tylko tyle, aby połączyły się składniki. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Przygotuj lukier. Ubij jajko z cukrem pudrem na lśniącą, gładką masę. Możesz dodać do niego kilka kropel soku z cytryny lub pestki laski wanilii.
Ciasto wyjmij z lodówki. Zimną masę rozwałkuj na cienko do 0,5 cm. Wytnij kieliszkiem lub foremką ciasteczka. Każde ze "słoneczek" posmaruj cienką warstwą lukru i ułóż na blasze. Wstaw do mocno nagrzanego piekarnika (180-190 st. C) i piecz ok. 10 minut.
Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i póki są gorące, przyklej je do siebie stroną z lukrem. Na górze każdego ciasteczka "słoneczka" rozsmaruj łyżką małe kółko z kwaskowej marmolady lub dżemu. Gotowe.
Jak zrobić najlepsze ciasto kruche
Kluczowe jest zagniatanie ciasta. Nie może trwać zbyt długo. W pierwszych etapach wystarczy wsiekać zimne masło do mąki. Potem dodać żółtka i błyskawicznie zagnieść je do utworzenia jednolitej masy.
Ważne, aby dać ciastu zawiązać się i odpocząć. Włóż kruche do lodówki na co najmniej pół godziny, jeśli nie masz czasu - 15 minut w zamrażarce też się sprawdzi. Z takiego ciasta przygotowujemy ciasteczka i podkłady do tarty.
Zobacz też:
Ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami. Z tego przepisu robi się samo
Moja mama robi najlepszy biszkopt z truskawkami. Przepis to łatwizna
Pierogi z truskawkami jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach