Ciasto z truskawkami na kruchym spodzie będzie hitem tego lata. Ten przepis to łatwizna
Sezon truskawkowy zobowiązuje. W czerwcu trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa natury, ile tylko się da. Na przykład: wypiekając pyszne ciasta. Najprostsze jest chyba kruche ciasto z truskawkami.
To moje ulubione. Robi się błyskawicznie i nie ma możliwości, żeby coś nie wyszło. Nauczyłam się go od mojej mamy i nie wyobrażam sobie niczego lepszego dla dzieci. Takie ciasto podaję nawet na śniadanie. Jest pyszne, a przy tym zdrowe i pożywne.
Ciasto z truskawkami, które zrobi każdy
Tu nie jest potrzebne ani wybitne doświadczenie w kuchni, ani żadne zdolności kulinarne. To ciasto po prostu nie może się nie udać. Jest naprawdę bardzo proste i szybkie do zrobienia. I aż szkoda, by go nie zagnieść, teraz kiedy truskawki są tak łatwodostępne.
Przepis na to ciasto dała mi moja mama. Miałam kilkanaście lat i już wtedy potrafiłam je upiec. Zresztą "przepis” to szumne określenie. Tu się po prostu miesza kilka składników i tyle. Nawet proporcje nie są takie istotne. Ciasto, które z nich wychodzi, jest kruche, spokojnie można z niego zrobić także domowe ciasteczka.
Ciasto truskawkowe – przepis
By wykonać to ciasto z truskawkami, będziesz potrzebować: stolnicy lub dużej miski do zagniecenia ciasta. Formy o wymiarach ok. 25 × 25 cm, ja użyłam okrągłej o średnicy właśnie 25 cm. Oraz:
- 2,5 szklanki mąki – najlepiej pełnoziarnistej lub nawet jasnej, ale orkiszowej, by ciasto było zdrowsze,
- 2 spore jaja,
- 3/4 kostki masła,
- 4 łyżki stołowe cukru trzcinowego,
- 1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ale niekoniecznie),
- odrobinę bułki tartej do wysypania formy,
- truskawki – ok. 1/2 kg, ale nie ma to takiego znaczenia.
Jak piecze się ciasto z truskawkami?
Na stolnicy usyp górkę z mąki, dodaj masło, nieco ogrzane, żeby łatwiej dało się kroić. Wymieszaj je z mąką i proszkiem, używając do tego noża. Trzeba wszystko posiekać.
Następnie posyp całość cukrem i też zmieszaj. Powstanie rodzaj surowej kruszonki. Gdy będzie gotowa, znów zrób z niej górkę, a w niej – wgłębienie. Wbij w nie jaja, i, jeśli chcesz, dodaj także śmietanę.
Przez chwilę mieszaj wszystko nożem, a na koniec porządnie zagnieć rękami. Ciasto podziel na dwie części w stosunku 1/3 do 2/3. Tę mniejszą schowaj do lodówki. Brytfankę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wykładaj ją rozgniecionymi kawałeczkami masy tak, by dokładnie zakryć całe dno i boki. W tym momencie nieodzowna może okazać się pomoc synka lub córeczki.
Jak piecze się ciasto z truskawkami?
Gdy forma będzie już wyłożona masą, pora na owoce. Truskawki, tyle, ile masz, umyj, trochę pokrój, i wysyp je na ciasto. Powinny pokryć całe dno, ale spokojnie możesz użyć więcej.
Teraz wyjmij z lodówki drugą część ciasta. Jeśli mocno się schłodziła i stwardniała, możesz ją zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Jeśli wciąż jest miękka, znów rozgniataj z niej małe placuszki i układaj na truskawkach. Chodzi o to, by je przykryć, ale nie trzeba tego robić bardzo dokładnie.
Tak przygotowane ciasto trzeba już tylko upiec. Ja wstawiłam moje do zimnego piekarnika i ustawiłam temperaturę na 180 st. C. Czas pieczenia – 50 minut. Gotowe i smacznego!
Zobacz także:
Pierogi z truskawkami jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach
Truskawkowy blok czekoladowy będzie hitem tego lata. Deser rodem z PRL-u w nowej wersji
Owoce pod kruszonką, jak u babci. Ten składnik przepisu jest kluczowy