Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Zdrowie i pielęgnacja dziecka > Szypułka od truskawki zwykle trafia do kosza. Nie uwierzysz, jak możesz ją wykorzystać
Marta Uler
Marta Uler 14.05.2024 15:06

Szypułka od truskawki zwykle trafia do kosza. Nie uwierzysz, jak możesz ją wykorzystać

Szypułka od truskawki zwykle trafia do kosza. Nie uwierzysz, jak możesz ją wykorzystać
Fot. Pixabay/Couleur

Sezon na truskawki rozpocznie się już za momencik. Będziemy pić koktajle truskawkowe, podawać dzieciom na obiad makaron z truskawkowym musem i oczywiście jeść truskawki prosto z łubianki. Ewentualnie maczane w cukrze.

Łapiemy za ogonek, myk w cukier i do buzi. A szypułka do śmietnika. To błąd! W tej części owocu kryje się mnóstwo cennych wartości odżywczych. Nie warto wyrzucać ogonków. 

Truskawki to bomba witaminowa

Są pyszne, zdrowe i orzeźwiające. I takie... sezonowe. Truskawki, generalnie, jemy tylko raz w roku, przez kilka letnich tygodni. Te, które pojawiają się w marketach później, to już nie to samo. Najlepsze truskawki są te nasze, polskie, nie ze szklarni i nie zagraniczne. Takie, które miały możliwość dojrzewania na słońcu, w jak najbardziej naturalnych warunkach.

Już za chwileczkę, niemal na każdym roku spotykać będziemy stragany uginające się pod ciężarem łubianek z truskawkami. Zjemy ich naprawdę sporo, w najrozmaitszych formach. Truskawki są wspaniałym dodatkiem do różnych sałatek i biszkoptów z galaretką. A dzieci uwielbiają je w postaci musu na bazie jogurtu do polewania makaronu lub ryżu. Taki letni obiad to coś wspaniałego!

Szypułka od truskawki zwykle trafia do kosza. Nie uwierzysz, jak możesz ją wykorzystać
Fot. Pixabay/Ekologiskt_Skafferi

Ogonki z truskawek też są dobre

Kiedy przygotowujemy truskawki do spożycia, dokładnie je myjemy i usuwamy szypułki. A to błąd, bo w tych małych, niepozornych listkach, także kryje się dużo wartości odżywczych. Szypułki truskawek to moc witamin i antyoksydantów, które chronią nas przed wolnymi rodnikami. Tym samym powstrzymują procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wielu chorób. Zawierają też substancje antyseptyczne i przeciwdrobnoustrojowe.

Szypułki truskawek zawierają generalnie te same składniki, co owoce, choć w mniejszych ilościach. Znajdziemy w nich witaminy, głównie A i C oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, poza tym liczne minerały, jak wapń, potas, żelazo, magnez, krzem, chlorofil i sporo błonnika. 

Co zrobić z szypułek truskawek?

Listki truskawek zwykle wyrzucamy, ponieważ trudno wypłukać z nich cały piasek. Poza tym są dość twarde i łykowate, nie jest więc łatwo je pogryźć i połknąć. Żeby z przyjemnością się nimi zajadać, trzeba je więc dobrze przygotować – np. drobno posiekać lub zmiksować. Oto co można zrobić z szypułek truskawek:

  • napar na ból gardła - w listkach truskawek znajdują się substancje o działaniu przeciwustrojowym i antyseptycznym. Można stosować je jako dodatek do herbat lub jako samodzielny napar. Do smaku warto dodać nieco owoców lub konfitury truskawkowej,
     
  • orzeźwiająca sałatka – zmieszaj świeże listki rukoli, drobno pokrojonego gotowanego buraka, kilka pokrojonych truskawek, ziarenka granatu. Polej octem balsamicznym, dopraw do smaku odrobiną pieprzu i posyp uprażonymi pestkami słonecznika i drobno posiekanymi listkami truskawek,
     
  • zielone smoothie – żeby listki truskawek były łatwiej "zjadliwe”, zmiksuj je w blenderze razem z jarmużem, szpinakiem, kawałkiem awokado i całym owocem kiwi. 

Zobacz także:

Powinnaś zacząć się nimi zajadać. Poprawiają libido i wspierają pracę nerek. Koniecznie z truskawkami

Lemoniada z lilaka to hit na majówkę. Żaden grill się bez niej nie uda

W Polsce uchodzi za uciążliwy chwast, na świecie płacą za niego krocie

Wybór Redakcji
Karol Strasburger
Pokręcony quiz z pytaniami z "Familiady". Zgadniesz, jak odpowiedzieli ankietowani?