Szypułka od truskawki zwykle trafia do kosza. Nie uwierzysz, jak możesz ją wykorzystać
Sezon na truskawki rozpocznie się już za momencik. Będziemy pić koktajle truskawkowe, podawać dzieciom na obiad makaron z truskawkowym musem i oczywiście jeść truskawki prosto z łubianki. Ewentualnie maczane w cukrze.
Łapiemy za ogonek, myk w cukier i do buzi. A szypułka do śmietnika. To błąd! W tej części owocu kryje się mnóstwo cennych wartości odżywczych. Nie warto wyrzucać ogonków.
Truskawki to bomba witaminowa
Są pyszne, zdrowe i orzeźwiające. I takie... sezonowe. Truskawki, generalnie, jemy tylko raz w roku, przez kilka letnich tygodni. Te, które pojawiają się w marketach później, to już nie to samo. Najlepsze truskawki są te nasze, polskie, nie ze szklarni i nie zagraniczne. Takie, które miały możliwość dojrzewania na słońcu, w jak najbardziej naturalnych warunkach.
Już za chwileczkę, niemal na każdym roku spotykać będziemy stragany uginające się pod ciężarem łubianek z truskawkami. Zjemy ich naprawdę sporo, w najrozmaitszych formach. Truskawki są wspaniałym dodatkiem do różnych sałatek i biszkoptów z galaretką. A dzieci uwielbiają je w postaci musu na bazie jogurtu do polewania makaronu lub ryżu. Taki letni obiad to coś wspaniałego!
Ogonki z truskawek też są dobre
Kiedy przygotowujemy truskawki do spożycia, dokładnie je myjemy i usuwamy szypułki. A to błąd, bo w tych małych, niepozornych listkach, także kryje się dużo wartości odżywczych. Szypułki truskawek to moc witamin i antyoksydantów, które chronią nas przed wolnymi rodnikami. Tym samym powstrzymują procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wielu chorób. Zawierają też substancje antyseptyczne i przeciwdrobnoustrojowe.
Szypułki truskawek zawierają generalnie te same składniki, co owoce, choć w mniejszych ilościach. Znajdziemy w nich witaminy, głównie A i C oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, poza tym liczne minerały, jak wapń, potas, żelazo, magnez, krzem, chlorofil i sporo błonnika.
Co zrobić z szypułek truskawek?
Listki truskawek zwykle wyrzucamy, ponieważ trudno wypłukać z nich cały piasek. Poza tym są dość twarde i łykowate, nie jest więc łatwo je pogryźć i połknąć. Żeby z przyjemnością się nimi zajadać, trzeba je więc dobrze przygotować – np. drobno posiekać lub zmiksować. Oto co można zrobić z szypułek truskawek:
- napar na ból gardła - w listkach truskawek znajdują się substancje o działaniu przeciwustrojowym i antyseptycznym. Można stosować je jako dodatek do herbat lub jako samodzielny napar. Do smaku warto dodać nieco owoców lub konfitury truskawkowej,
- orzeźwiająca sałatka – zmieszaj świeże listki rukoli, drobno pokrojonego gotowanego buraka, kilka pokrojonych truskawek, ziarenka granatu. Polej octem balsamicznym, dopraw do smaku odrobiną pieprzu i posyp uprażonymi pestkami słonecznika i drobno posiekanymi listkami truskawek,
- zielone smoothie – żeby listki truskawek były łatwiej "zjadliwe”, zmiksuj je w blenderze razem z jarmużem, szpinakiem, kawałkiem awokado i całym owocem kiwi.
Zobacz także:
Lemoniada z lilaka to hit na majówkę. Żaden grill się bez niej nie uda
W Polsce uchodzi za uciążliwy chwast, na świecie płacą za niego krocie