Takie śniadanie dla dzieci króluje w wielu domach. Zwykle przygotowujemy je źle
Chcąc dobrze karmić dziecko, powinniśmy przede wszystkim dbać o wysoką jakość i różnorodność składników. Wtedy parówka, od czasu do czasu dziecku nie zaszkodzi. No, chyba że przygotujesz ją w ten sposób.
Są takie dania, które w porannej gonitwie ułatwiają rodzicom zadanie. Naleśniki (jeśli wstaniesz wystarczająco wcześnie), płatki z mlekiem, jajecznica i parówki - to gwarancja, ze dziecko zje śniadanie bez marudzenia. Jednak prawda jest taka, że większość z nich ze zdrowym posiłkiem niewiele ma wspólnego.
Jakie parówki wybrać dla dziecka
Nie ma się co oszukiwać, większość dzieci lubi parówki i rodzice kupują je. Jednak jeśli już to robimy - postawmy na produkty wysokiej jakości. Niestety nie wystarczy, że będą oznaczone, że są przeznaczone dla dzieci. Musimy zwrócić uwagę na skład. Unikajmy tych, oznaczonych MOM (mięso oddzielane mechanicznie), porównujmy też zawartość tłuszczu, soli i konserwantów.
Doskonałym wyborem będą parówki BIO, w tej kategorii najwięcej wartościowych produktów znajdziesz. Są też parówki, których bezwzględnie powinniśmy unikać. Na zakupach - nie spiesz się, zawsze dokładnie czytaj skład.
Fot. Marta Lewandowska/Portal Parentingowy
Nie gotuj toksycznie parówek
Co ciekawe, nawet te najlepsze parówki mogą być wręcz trujące, jeśli przygotujemy je niewłaściwie. Często wkładamy je do zimnej wody i wyłączamy palnik, gdy się zagotuje. W czasie porannej bieganiny często zostawiamy "kiełbaski" w gorącej wodzie. Bo jeszcze robimy kanapki do szkoły, bo pastę do zębów trzeba dziecku odkręcić, a maluszkowi zmienić pieluszkę i poprawić krawat partnerowi.
A parówki leżą we wrzątku i... stają się toksyczne. Jeśli gotujemy parówki zbyt długo, mogą powstawać w nich toksyczne substancje, np. nitrozoaminy. Substancja zwiększa ryzyko nowotworów – jelita grubego, wątroby, nerek, żołądka. Mowa przede wszystkim parówkach, które zawierają azotany i azotyny.
Fot. Marta Lewandowska/Portal Parentingowy
Jak gotować parówki, żeby nie szkodzić zdrowiu
Skoro już wiemy, jakie parówki kupić, a jakich bezwzględnie unikać, zabierzmy się za ich przygotowanie. Rzeczywiście najlepiej jest ugotować je w wodzie. Jednak napełnij garnek, nakryj go i zagotuj wodę. Następnie wyłącz palnik i włóż parówki do gorącej wody na 3 minuty, grubsze na 5.
Dzięki temu unikniesz powstawania toksycznych substancji, ale poprawisz też smak śniadania (nie będą jałowe), a także skórka pozostanie gładka i nie popęka - śniadanie będzie bardziej atrakcyjne. Keczup do tego? Wybierz ten, bez dodanego cukru.
Zobacz także:
Ten sos do makaronu jest idealny dla małych dzieci. Zrobisz go z dwóch składników
Nie dawaj dziecku marchewki z jabłkiem. Na własne życzenie wychowujesz niejadka
Moja babcia robiła obłędną ogórkową. Dodawała do niej składnik, o którym ja bym nie pomyślała