Tego mleka z Biedronki nie kupuj. Dietetyk wskazuje konkretne produkty
Pij mleko, będziesz wielki! Pamiętasz ten popularny slogan reklamowy? Biorąc pod uwagę, że jedna szklanka mleka pokrywa aż 30 proc. dziennego zapotrzebowania dorosłego na wapń, trudno odmówić mu słuszności. Dzieci w wieku przedszkolnym potrzebują każdego dnia nawet 3 do 4 szklanek mleka, albo jego pochodnych, aby móc zdrowo się odżywiać. Tylko skąd mieć pewność, że mleko, które kupujemy, rzeczywiście jest zdrowe?
Z odpowiedzią na to pytanie spieszy dietetyk Michał Wrzosek, znany ze swoich porad m.in. dotyczących robienia zakupów w popularnych dyskontach, takich jak Biedronka. Okazuje się, że przy zakupie mleka nie ma większego znaczenia sklep, do którego się wybierzemy. Dużo ważniejsze jest to, czy kupimy mleko w kartonie, czy w butelce i ile procent tłuszczu będzie miało.
Takiego mleka nigdy nie kupuj
Mleko jest niezbędne w zdrowej diecie zarówno dorosłych jak i dzieci. Ale naprawdę wartościowe są tylko niektóre rodzaje tego produktu dostępne w sklepach. W marketach, takich jak Biedronka, można znaleźć przede wszystkim mleko w kartonie, czyli UHT.
Jak powstaje mleko UHT? Jest poddawane działaniu temperatury 120-135 stopni Celsjusza przez 3 sekundy. Dzięki temu na dłużej zachowuje świeżość i nie musi być przechowywane w lodówce. Niestety podczas obróbki termicznej traci część witamin.
Najbardziej ubogie w wartości odżywcze będzie mleko UHT 0 proc. tłuszczu. Z drugiej strony mleko pełnotłuste jest bardzo kaloryczne, dlatego UHT 3,2 proc. tłuszczu to także zły wybór. Jeżeli chcesz kupić naprawdę dobre mleko w Biedronce, skup się na tych dwóch cechach.
Na to musisz zwrócić uwagę
Oprócz mleka w kartonie w każdym markecie znaleźć można także mleko w butelce. Te produkty są zawsze przechowywane w lodówce i tak samo trzeba je traktować po przyniesieniu do domu. Mleka w butelce są pasteryzowane.
Proces pasteryzacji mleka polega na podgrzewaniu go do temperatury około 72-75 stopni Celsjusza przez 15 do 20 sekund. Dzięki temu jest bezpieczne, ale nie traci zbyt wielu właściwości zdrowotnych. Dlatego jeżeli nie musisz robić zakupów na zapas, to postaw właśnie na mleko pasteryzowane i koniecznie trzymaj je w lodówce.
A co z zawartością tłuszczu? Dietetyk Michał Wrzosek nie ma wątpliwości. Najzdrowsze będzie mleko 2 proc. To wystarczająca ilość, aby witaminy i minerały mogły się dobrze wchłaniać, a jednocześnie takie mleko nie jest zbyt kaloryczne.
Jakie mleko z Biedronki wybrać
A czy marka mleka ma jakiekolwiek znaczenie? Żadnego. Każda firma musi przestrzegać tych samych zasad bezpieczeństwa przy produkcji mleka. Jeżeli szukasz dobrego mleka w Biedronce, możesz ze spokojem wybierać marki własne sieci, bez obawy o ich jakość.
A może najlepiej byłoby sięgnąć po surowe mleko prosto od krowy? Na pewno ci, którzy mieli okazję spędzać wakacje na wsi, tęsknią za tym niepowtarzalnym smakiem. Ale Michał Wrzosek mówi jasno – mleko pasteryzowane ze sklepu jest równie zdrowe jak to prosto od krowy, a w dodatku jest od niego bezpieczniejsze. Proces pasteryzacji pozwala pozbyć się z mleka ewentualnych szkodliwych bakterii.
Podsumowując: jeśli wybierasz się na zakupy do Biedronki postaw na mleko w butelce 2 proc., a unikaj tego w kartonie z zerową zawartością tłuszczu oraz pełnotłustego.
Zobacz także:
Tych parówek z Biedronki nie kupuj. Dietetyk wskazuje konkretne marki
Jeśli zobaczysz tę rybę w sklepie, bierz w ciemno. Jest tania, zdrowa i pyszna
Przepis na ekspresowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Robi się samo