Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Uwaga, turbodoładowanie! Kuloodporna kawa postawi cię na nogi i dostarczy energii na wiele godzin
Marta Uler
Marta Uler 02.10.2023 10:38

Uwaga, turbodoładowanie! Kuloodporna kawa postawi cię na nogi i dostarczy energii na wiele godzin

Kawa kuloodporna: działanie, przepis
Fot. Pexels/Marcus Aurelius/Pixaby

To jest hit. Kawa kuloodporna to nie jest zwykły napój dla tych, którym ciężko wyjść rano z łóżka. To coś więcej niż kawa. Piją ją – owszem – ci, którzy chcą się obudzić, ale i ci, dla których zdrowy styl życia jest na pierwszym miejscu.

„Jak to możliwe? Przecież kawa to używka!”, zakrzykną niektórzy. Nie w tym przypadku. Kawa kuloodporna daje zastrzyk energii, pobudza do działania, wyostrza umysł, ale też dba o naszą przemianę materii i sprawia, że nie czujemy potrzeby sięgania po przekąski.

Kawa kuloodporna jest coraz popularniejsza

Z jej dobrodziejstw korzysta coraz więcej osób, a znajdziemy wśród nich sportowców, dietetyków, a nawet trenerów personalnych. Czyli ludzi, dla których zdrowie ciała fizycznego znajduje się na górze listy priorytetów. Wszystko dlatego, że kawa kuloodporna, czyli bulletproof coffe, to nie jest zwykła kawa.

Jest to mieszanka kawy, tłuszczu i białka, która ma za zadanie dostarczyć organizmowi długotrwałej energii i wspomagać procesy metaboliczne. W tym momencie ktoś, kto pije kawę z mlekiem, mógłby stwierdzić, że to dokładnie taka sama mieszanka, ale to złudzenie. Proporcje tych składników w kawie kuloodpornej są zupełnie inne. 

Wszystko zaczęło się w Tybecie

Warto podać trochę historii. Bulletproof coffe wynalazł Dave Asprey, przedsiębiorca i pisarz, który podczas podróży do Tybetu spróbował kawy podanej z masłem i mlekiem jaka. Zainspirowany długowiecznością lokalnych mnichów oraz efektem zaobserwowanym na sobie, Asprey postanowił stworzyć własną wersję napoju, który miałby pozytywny wpływ na zdrowie i wydajność. 

Po wielu eksperymentach i testach Dave Asprey stworzył przepis na kawę kuloodporną, który opublikował na swoim blogu w 2009 roku. Od tego czasu, napój ten zyskał na popularności i stał się częścią diety wielu osób, szczególnie w kręgach zwolenników diety ketogenicznej oraz paleo.

Jak działa kawa kuloodporna?

Ten napój ma wiele cennych właściwości, zarówno dla zdrowia naszego organizmu, jak i dla samopoczucia:

  • Dostarcza energię – głównym źródłem energii w kawie kuloodpornej są tłuszcze, przede wszystkim masło i olej MCT – np. kokosowy. Tłuszcze dostarczają kalorii, które organizm wykorzystuje do produkcji energii. Dlatego picie kawy kuloodpornej może pomóc zwiększyć wydolność fizyczną i umysłową.
  • Poprawia koncentrację – napój ten zawiera oczywiście kofeinę, która jest znana z poprawy koncentracji i skupienia. Kofeina działa jako stymulant, pobudzając układ nerwowy i zwiększając czujność.
  • Wspomaga ketozę – jeśli jest spożywana zgodnie z zasadami diety ketogenicznej, kawa kuloodporna może pomóc organizmowi przejść w stan ketozy. Jest to proces – pożądany przez osoby odchudzające się – w którym organizm spala tłuszcze jako główne źródło energii, a nie węglowodany.
  • Zapewnienie uczucia sytości – tłuszcze zawarte w kawie kuloodpornej powodują, że długo nie czujemy głodu, co może być korzystne dla osób będących na diecie lub chcących kontrolować wagę.

Pamiętajmy, że kawa kuloodporna nie jest odpowiednia dla każdego. Osoby z nadciśnieniem czy problemami z sercem powinny konsultować się z lekarzem przed jej regularnym spożywaniem. Ponadto nie zastępuje ona pełnowartościowych posiłków i powinna być traktowana jako dodatek do zrównoważonej diety.

Jak przyrządzić kawę kuloodporną

Mimo wszystko kawa kuloodporna stała się ważnym elementem zdrowego stylu życia. Pomijając nawet jej prozdrowotne właściwości, jest zaskakująco pyszna. Ma gładką, kremową konsystencję i sprawia wrażenie, jakby dodano do niej mleko, choć tak nie jest. By wykonać bulletproof coffee, potrzebujesz:

  • 1 filiżankę świeżo zaparzonej czarnej kawy (najlepiej organicznej),
  • 1 łyżeczkę oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 1 łyżeczkę masła klarowanego,
  • opcjonalnie dodatki takie, jakie lubisz: aromat waniliowy, cynamon, kakao.

Wykonanie:

  • Zaparz kawę zgodnie z ulubionym sposobem i przelej ją do blendera.
  • Dodaj olej kokosowy i masło klarowane, a także ewentualne dodatki.
  • Zmiksuj wszystkie składniki przez kilka sekund, aż napój stanie się gładki i wytworzy się pianka.
  • Gotową kawę kuloodporną przelej do filiżanki i ciesz się jej smakiem i korzyściami.

Uczciwie warto dodać, że kawa kuloodporna ma także swoich przeciwników. Chodzi tu o masło i olej MCT – szczególnie olej kokosowy. Masło – jest masłem, a skutki jego spożywania, z podnoszeniem cholesterolu na czele, są ogólnie znane. 

Jeśli zaś chodzi o olej kokosowy, jak czytamy na stronie coffeedesk.pl: „jego kwalifikacja jako olej MCT jest sporna. Olej kokosowy posiada w sobie duże ilości kwasu laurynowego, który mimo technicznej budowy jest zaliczany do kwasów średniołańcuchowych – to zaciera się z kwasami długołańcuchowymi”.

Czytaj także:

Czy picie kawy w ciąży to błąd? Są wyniki badań

Kawa zbożowa dla dzieci. Jakie są zalecenia producentów?

Kawa w ciąży

Ciężarna weszła na siłownię i zaczęła podnosić ciężary. Wideo trafiło do sieci
Ciężarna na siłowni
Dla wielu kobiet aktywność fizyczna jest priorytetem. W związku z tym nie potrafią sobie wyobrazić zrezygnowania z regularnych ćwiczeń czy chodzenia na siłownie nawet w ciąży. Takim przypadkiem jest Anna Stalnacke, która w oczekiwaniu na swoje pierwsze dziecko postanowiła wykonywać treningi. Przyszła mama swoją wizytą na siłowni pochwaliła się w sieci. Jej wideo natychmiast wywołało skrajne reakcje. Część z obserwatorów uważała, że kobieta ma prawo decydować sama o sobie. Dla innych zbytnio naraziła zdrowie dziecka.
Czytaj dalej
Cholesterol u dzieci – przyczyny, badanie, normy, sposoby ograniczania
Cholesterol u dzieci – przyczyny, badanie, normy, sposoby ograniczania
Cholesterol u dzieci – przyczyny, badanie, normy, sposoby ograniczania
Cholesterol jest związkiem chemicznym, występującym w tkankach i osoczu krwi. Pełni kluczową rolę w organizmie, gdzie przyczynia się do wytwarzania witaminy D3, hormonów nadnerczy oraz płciowych, a także wspomaga pracę mózgu. Z jednej strony substancje tłuszczowe w dużej mierze powstają w: wątrobie, jelitach i skórze, jednakże z drugiej sporą ich część produkują pokarmy, spożywane przez człowieka. Największymi producentami cholesterolu są: czerwone mięso, parówki, kiszki, salcesony, pasztety, podroby, żółtka jaj, żółte sery, majonezy, śmietany, przekąski typu fast food (hamburgery, zapiekanki, kebaby, pizzę, rolady, hot dogi), chipsy, paluszki, krakersy, ciastka czy cukierki. Cholesterol słabo rozpuszcza się w wodzie, w związku z czym jego znaczona część przebywa w jelitach, gdzie łączy się z kwasami żółciowymi, które umożliwiają jego wchłoniecie. W takiej formy dostaje się do krwioobiegu. Gdy jego ilość jest za wysoka, to odkłada się w organizmie w formie kryształków, tak zwanych złogów, które stanowią zagrożenie dla zdrowia, ponieważ mogą być przyczyną przedwczesnych udarów, zawałów serca czy niedokrwiennych chorób serca.U części dzieci już w wieku dwóch lat w ścianach tętnic zaczynają odkładać się złogi cholesterolu, które tworzą blaszki miażdżycowe. Są to twarde żółte grudki, które można ujrzeć wokół oczu i na skórze malucha. W ten sposób błony wewnętrzne tętnic stają się grubsze i twardsze i jeszcze przed dziesiątym rokiem życia u brzdąców zaczyna się rozwijać miażdżyca, która przyczynia się do wystąpienia chorób wyliczanych powyżej, nawet w młodym wieku. Szczególnie niebezpieczne jest pęknięcie blaszki miażdżycowej, która zamyka przepływ krwi do tętnicy. Wówczas dochodzi do ostrego niedokrwienia tkanek narządów, które grozi udarem.
Czytaj dalej