Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Wafle rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje obłędnie!
Marta Uler
Marta Uler 23.04.2024 11:51

Wafle rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje obłędnie!

wafle
Fot. Zdjęcie ilustracyjne pochodzi z kanały Just Cook na YouTube

To był przysmak! Wafle przekładane kremem czekoladowym w PRL-u gościły na stołach niemal wszystkich domów. Wykonanie tego deseru było banalnie łatwe, a jego smak – niepowtarzalny. Gdy zjawiali się niezapowiedziani goście, szybko można było podać na stół coś, co smakowało każdemu.

Wafle czekoladowe to zdecydowanie deser wart przypomnienia. W dodatku nie potrzeba wiele, by wafle przekładańce wykonać samodzielnie. Albo lepiej – z udziałem małego pomocnika. 

Zapomniany deser z PRL

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, przeszukujemy szafki i szuflady. Lecz gdy niewiele tam znajdujemy, zaczynamy główkować i czasem udaje się nam wykombinować "coś z niczego”. Z kilku prostych składników uzyskujemy całkiem smaczny deser - i bardzo szybko. Dawniej, gdy sklepy oferowały znikomą ilość słodyczy, takie akcje były na porządku dziennym.

Panie domu potrafiły być niezwykle kreatywne, kiedy trzeba było sprawić radość dzieciom lub poczęstować niespodziewanych gości. I tak powstały domowe wafle przekładańce, czyli zwykłe andruty sklejane ze sobą na dżem, masę krówkową lub krem kakaowy, wykonany w dodatku samodzielnie. Jeśli zatęskniłaś za tym smakiem, przypominamy przepis na domowe wafle.

Fot. Portal Parentingowy

Wafle z czekoladą – przepis

By szybko zrobić pyszne i chrupiące wafle potrzebujemy tylko tych dużych kwadratowych andrutów, które za kilka złotych kupimy w każdym sklepie spożywczym. 

Fot. Portal Parentingowy

Najprościej wafle jest posmarować gotowym kremem czekoladowo-orzechowym, ale gdy go nie mamy, przygotujmy:

  • szklanki mleka w proszku (da nam nutę tego niepowtarzalnego smaku!),
  • szklanki cukru,
  • paczuszki cukru waniliowego,
  • kostki masła,
  • 50 g kakao (Wedel lub Deco Morreno),
  • 1/2 szklanki mleka.

W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego, dokładnie wymieszane wszystkie suche składniki. Mieszamy. Mleko gotujemy osobno i także wlewamy do masy. Znów dokładnie mieszamy, by masa nie miała żadnych grudek. Garnuszek odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie jeszcze lekko ciepła, smarujemy nią wafle. Gotowe!

Wafle z PRL po nowemu

Wafle czekoladowe można nieco urozmaicić. Wystarczy, że do przepisu dodamy nieco nowych składników. Godny polecenia jest też przepis influencerki kulinarnej, Olgi Smile. Opiera się na podobnych składnikach, ale proporcje są nieco inne:

  • 1 opakowanie wafli około 180-250 g zależnie od opakowania,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka mleka tłustego (takie 250 ml około),
  • 500 g mleka w proszku,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki wytrawnego kakao (niesłodzonego).

By nasze wafle były bardziej wykwintne, rozpuśćmy w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady i zróbmy z niej finezyjną polewę. Deser można również polać płynnym kajmakiem, albo posypać wiórkami kokosowymi, płatkami czekoladowymi lub dowolnymi innymi ozdobami cukierniczymi. A potem już tylko serwować bliskim. 

Zobacz także:

Mini-bajaderki jak z PRL. Ten przepis to łatwizna, a smakują obłędnie!

Nikt nie uwierzy, że zrobiłaś go w mikrofali. Ten pyszny deser nie ma ani grama cukru i mąki

Dzieci żądają go kilka razy w tygodniu. To ciasto bez pieczenia to nasz rodzinny przebój