Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Zdrowie i pielęgnacja dziecka > Biorę ogonki czereśni i zalewam je wrzątkiem. Tak pozbyłam się "oponki" z brzucha
Marta Uler
Marta Uler 23.06.2024 18:05

Biorę ogonki czereśni i zalewam je wrzątkiem. Tak pozbyłam się "oponki" z brzucha

czereśnie
Fot. Pixabay/pasja1000

Czereśnie to jedne z naszych ulubionych owoców. Są tym bardziej wyjątkowe, że kupić je możemy tylko przez kilka tygodni w roku. Słodkie, soczyste, pachnące słońcem – najlepiej smakują prosto z drzewa, ale nadają się też na różne przetwory.

Gdy jemy czereśnie, pestki wypluwamy, a ogonki wyrzucamy. A to błąd, bo w tej części owocu jest mnóstwo cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Nie tylko wzmacniają organizm, ale poprawiają też sylwetkę, która staje się smukła i szczupła. Co z nich zrobić?

Ogonki z czereśni trafiają zwykle do śmietnika

Ogonki z czereśni uważamy z odpad. Kiedy bierzemy do ust owoc, ogonek, podobnie, jak pestka, ląduje w koszu. Kto by pomyślał, że to błąd, że te niepozorne ogonki także można wykorzystać? A można. I w ten sposób nie tylko przyjmiemy postawę godną "zero waste”, ale zadbamy także o nasze zdrowie. I o urodę. 

Czereśnie to wyjątkowe owoce. W sklepach i na rynkach dostępne są bardzo krótko, tylko kilka tygodni w roku. Wtedy objadamy się nimi do woli, "za wszystkie czasy” i na zapas, żeby wystarczyło na cały rok! Po sezonie będziemy mogli już tylko jeść czereśnie mrożone, kompoty z czereśni lub czereśniowe dżemy.

Te świeże, prosto z drzewa, są pyszne! Soczyste, mięsiste, niektóre mocno czerwone, inne jasne. Są tak słodkie, choć ich indeks glikemiczny (IG) to 23. Są też niskokaloryczne – 100 g czereśni zawiera około 60 kcal. A w 80 proc. zawierają wodę – doskonale więc nawadniają, co jest nie bez znaczenia, gdy szaleją upały.

Fot. Portal Parentingowy/Marta Uler

Czereśnie – właściwości zdrowotne

Czereśnie to bogactwo cennych składników odżywczych, a głównie żelaza, wapnia, potasu, magnezu i jodu, jeśli chodzi o minerały, oraz witamin – z grupy B, beta-karotenu i witaminy C (im czereśnia ciemniejsza, tym ma jej więcej). Na nasz organizm czereśnie działają wyśmienicie:

  • są bogate w antocyjany, barwniki roślinne o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwmiażdżycowym, a także przeciwutleniającym. Pomagają one neutralizować wolne rodniki w organizmie i zmniejszać ryzyko wielu chorób. Obniżają ciśnienia krwi i poprawiają funkcje naczyń krwionośnych. Są bogate w potas, który pomaga w regulacji ciśnienia oraz zawierają kwercetynę, która zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych i reguluje stężenie cholesterolu we krwi,
     
  • antyoksydanty występujące w czereśniach wspierają zdrowie skóry, chroniąc ją przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie UV i starzenie się,
     
  • zawierają związki o działaniu przeciwzapalnym, co może pomóc na przykład w przypadku chorób stawów. Pomagają w walce z artretyzmem (dną moczanową) z uwagi na zawartość witaminy B5, 
     
  • zawierają bor, pierwiastek śladowy, który jest ważny dla zdrowia kości i może wspierać metabolizm wapnia,
     
  • ze względu na zawartość melatoniny, która reguluje sen, pomagają w wysypianiu się,
     
  • dzięki zawartości błonnika, wspomagają trawienie i mogą zapobiegać zaparciom, a także przyczyniają się do utrzymania prawidłowej masy ciała,
     
  • wspomagają produkcję hormonów tarczycy, odkwaszają organizm.

Ogonki czereśni – jak działają? Składniki odżywcze

Jak się okazuje, wspomniane ogonki, czy szypułki, z czereśni, które po prostu wyrzucamy do śmietnika, traktując jak odpad, także zawierają moc wartości odżywczych. To doskonałe źródło manganu, miedzi, potasu,  witamin C, A, B2, antyoksydantów oraz antocyjanów o, opisanych wyżej, cennych właściwościach.

Przede wszystkim jednak, ogonki czereśni wspomagają odchudzanie, ponieważ przyspieszają metabolizm, a także mają działanie moczopędne, czyli pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Ogonki także oczyszczają organizm, wspomagając pracę wątroby i nerek. Sprawiają, że organizm lepiej radzi sobie z usuwaniem toksyn.

Co zrobić z ogonków czereśni? Herbatkę odchudzającą

Kiedy więc następnym razem przygotujesz sobie porcję czereśni do zjedzenia, nie wyrzucaj ogonków. Zbierz je wszystkie do miseczki, umyj i potnij na krótsze kawałki. Następnie przełóż ogonki z czereśni do szklanki i zalej wrzątkiem. Przykryj talerzykiem na 15 minut. 

Po tym czasie napar odcedź i przelej do filiżanki. Jeśli masz problemy z przemianą materii, pij tę herbatkę dwa razy dziennie przez dwa tygodnie. Każdego roku możesz robić sobie taką kurację. A jeśli rozsmakujesz się w naparze z czereśni (jest nieco gorzki, ale nie należy go dosładzać, nawet miodem), możesz także zasuszyć ogonki i korzystać z ich dobrodziejstw przez cały rok. 

Napar z ogonków czereśni ma nie tylko właściwości odchudzające. Obniża także poziom kwasu moczowego, a to może okazać się cenne dla osób zmagających się z problemem dny moczanowej oraz z innymi schorzeniami układu moczowego.

Fot. Portal Parentingowy/Marta Uler

Zobacz także:

Jagód się nie myje? To błąd! Tak zarazisz się bąblowicą

Ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami. Z tego przepisu robi się samo

Jak usunąć plamy z truskawek? Na pewno nie w pralce

 

Powiązane
Był sobie kot
"Był sobie kot" już w kinach. Świetna zabawa dla całej rodziny
Karol Strasburger
Pokręcony quiz z pytaniami z "Familiady". Zgadniesz, jak odpowiedzieli ankietowani?